Konkordato Ile Ilgili Hükümler Içeren Kanun Teklifi Kabul Edildi

Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM’de kabul edildi.

Konkordato Ile Ilgili Hükümler Içeren Kanun Teklifi Kabul Edildi
TBMM Genel Kurulu’nda Icra ve Iflas Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsmeleri düzenlendi.

Görüsmeler sonunda kanun teklifi kabul edildi. Teklife göre, Iflas idaresi üç kisiden olustugu kanun metninde yer aliyor. Eklenecek fikra ile, iflas idare memurlari, bilirkisilik kurullari tarafindan olusturulan iflas idare memurlari tarafindan seçilecek. Bu sekilde seçilen iflas idare memurlarinin, birinin yeminli müali müsavir veya serbest muhasebeci mali müsavir, birinin ise hukukçu olmasi zorunlulugu olacak.

Ticari ve ekonomik bütünlük arz eden bir bütün halinde satildigi takdirde daha yüksek gelir elde edilecegi anlasilan mal ve haklar bir bütün olarak satilacak.

Rehinli malin konkordato projesine göre isletme tarafindan kullanilmasi öngörülmüyor veya kiymeti düsecek veya muhafazasi masrafli olacak ise mahkeme veya alacakli kurulunun görüsü alinarak satisa izin verilebilecek.

Borçlu, mahkeme izni disinda mühlet kararindan itibaren rehin tesis edemeyecek, kefil olamayacak ve ivazsiz tasarruflarda bulunayacak. Tasinmazini, isletmenin faaliyetlerinin devami için önem arz eden tasinirini ve isletmenin devamli tesisatini devredemeyecek.

Konkordato süreci iflasla sonuçlandigi taktirde, iflas kararini veren mahkeme tasfiyenin basit veya adi tasfiye usulüne göre yapilmasina ve gerektiginde adi tasfiyenin komiserler tarafindan yerine getirilmesine karar verecek.

Kredi kurumlari tarafindan verilen krediler de dahil olmak üzere geçici mühlet kararindan sonra komiserin izniyle akdedilmis borçlar, adi konkordatoda konkordato sartlarina tabi olmayacak.

Yapi kullanma izin belgesi düzenlenen tüm yapilarin cins degisikligi islemleri resen yapilacak.

Tapu müdürlükleri bina ve arazinin devir ve feraginda tapu ve kadastro harcinin matrahinda dikkate alinan emlak deger vergi ile emlak vergisi borcunu ilgili belediyesi tarafindan saglanan sistem üzerinden elektronik ortamda sorgulanacak.

Deger kaybi tazminati aracin piyasa degeri, kullanilmislik düzeyi, hasara ugrayan parçalari ile hasar tutari dikkate alinarak, destekten yoksun kalma tazminati hayat tablosu ve zorunlu mali sigorta sorumluluk sigortasi genel sartlarinda yüzde 2’yi geçmemek üzere, sürekli sakatlik tazminati yüzde 2’yi geçmemek üzere hesaplanacak.

(Ahmet Umur Öztürk/IHA)
Kaynak: İHA