Ingiltere'de Eski Basbakan Basdanismaniyla Baglantili Firmayla Yapilan Sözlesmenin Yasa Disi Olduguna Hükmedildi

Ingiltere'de yüksek mahkeme, hükümetin, Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in eski basdanismani Dominic Cummings'le baglantili bir firmayla yaptigi sözlesmenin "hukuka aykiri" olduguna karar verdi.

Yüksek Mahkeme, hükümetin, geçen yil Cummings'in yakin arkadaslarinin yönetici olarak görev yaptigi pazar arastirma firmasi Public First ile Kovid-19'a iliskin kamuoyu arastirmalari amaciyla yaptigi sözlesmenin "yasa disi" olduguna hükmetti.

Yargiç Finola O'Farrell, 5 Haziran 2020 tarihli yaklasik 560 bin pound degerindeki sözlesmenin, benzer hizmetler sunan baska herhangi bir firma dikkate alinmaksizin söz konusu sirketle yapilmasi kararinin bariz bir ön yargiya yol açtigini ve hukuka aykiri oldugunu degerlendirdi.

Dominic Cummings ise konuya iliskin yaptigi açiklamada, yüz yilda bir görülen bir saglik krizinin ortasinda hareket ettigini belirterek söz konusu firmayla yapilan sözlesmeyi savundu.

Isçi Partisi milletvekillerinden Angela Rayner da kararin, hükümetin ahlaksiz ve etik olmayan sekilde hareket ettigini gösterdigini söyledi.

Ingiltere Basbakani Johnson'in eski basdanismani Cummings, Johnson ve hükümeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina geç tepki vermesi nedeniyle Ingiliz halkini "feci sekilde basarisizliga ugratmak"la suçlamisti.

Cummings, basdanismanlik yaptigi dönemde daha güçlü eylemler önermedigi için de pismanlik duydugunu dile getirmisti.

Kaynak: AA