Faydali Böcekler Narenciye Bahçelerine Saliniyor

Antalya Büyüksehir Belediyesi vatandaslarin saglikli tarim ürünlerine ulasabilmesi amaciyla ürettigi faydali böceklerin salinimina Finike ilçesinde narenciye bahçelerinden basladi. Faydali böcekler ile pestisit kalintisinin önüne geçilmesi ve ihracatta yasanan kalinti sorununa çözüm üretilmesi hedefleniyor.

Faydali Böcekler Narenciye Bahçelerine Saliniyor


Antalya Büyüksehir Belediyesi, tarimsal ilaçlamaya alternatif olarak biyolojik mücadele için üreticilere faydali böcek desteginde bulunuyor. Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan yürütülen proje kapsaminda, 27 ton patates üzerinde 3 milyon predatör avci böcek (Cryotolaemus montrouzieri), 6 milyon parazitoit (leptomastix dactylopii) olmak üzere toplam 9 milyon faydali böcek üretimi yapiliyor. Proje ile 35 bin dekar alanda 875 bin narenciye agaci ya da 35 bin dekar alanda 1 milyon 750 bin nar agacinda biyolojik mücadele yapilmasi planlaniyor.

“Faydali böcekler görev basinda”

Antalya Büyüksehir Belediyesi, bu kapsamda organik ve dogal ürünlerin üretilmesi ve halka saglikli bir sekilde ulasmasi için üretilen böceklerin narenciye bahçelerine salinimina basladi.

Böcek saliniminin ilki Finike ilçesinde gerçeklesti. Böcek salinimindan önce Finike Belediyesi’nde bilgilendirme toplantisi yapildi. Toplantiya, Finike Belediye Baskani Mustafa Geyikçi, Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Seda Özel, Finike Ziraat Odasi Baskani Halil Sariçoban, Finike Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Hasan Ali Gültekin ve üreticiler katildi.

Toplantida, faydali böcek üretimi ile neler yapilacagi ve yapilmasi gerekenler anlatildi. Toplantini ardindan, Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Seda Özel ve Finike Belediye Baskan Yardimcisi Ismet Çetin, narenciye bahçesine predatör avci böcek (Cryotolaemus montrouzieri) ile parazitoit (leptomastix dactylopii) salinimi gerçeklestirdi.

“Biyolojik tarim önemli”

Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskani Seda Özel, Büyüksehir Belediyesi olarak üreticiyi, tüketiciyi, tarimi ve dogayi koruyan biyolojik mücadeleyi artirmayi hedeflediklerini belirterek, yeni ve teknik metotlari tarima kazandirmayi amaçladiklarini söyledi.

Biyolojik mücadelenin dikkate alinmasi gerektigine vurgu yapan Özel, faydali böcekleri portakal ve turunçgil agaç gövdelerine biraktiklarini belirterek, ara ara gelip bahçenin durumunu, unlu bitlerin durumunu takip edeceklerini gerekirse takviyede bulunacaklarini söyledi.



“Doga korunuyor”

Unlu bitin özellikle turunçgilde, Trabzon hurmasinda ve narda ciddi ürün kayiplarina neden oldugunu belirten Ziraat Mühendisi Hatice Parlak ise, “Isçilik maliyetimiz çok düsüyor. Kalinti problemi olmuyor. Bitkinin bünyesine giren pestisit yok. Istediginiz zaman ürünü hasat yapabiliyorsunuz. Sezon boyunca dört kez uygulamaniz gereken ilaci uygulamiyorsunuz. Dogada bizim bilmedigimiz birçok faydali böcek var. Unlu biti zirai ilaçla yok edelim derken dogada birçok faydali böcegi de yok ediyoruz. Faydali böceklerimizle dogadaki dengeyi de korumus oluyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA