Etiyopya Açiklamasi Tigray Bölgesinde 'Kitlik' Riski Bulunmuyor

Etiyopya hükümeti, yaklasik 5,5 milyon kisinin yasadigi Tigray bölgesinde "kitlik" riski olmadigini bildirdi.

Etiyopya Hastalik Risk Yönetimi Komiseri Mitiku Kassa, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, "Tigray'da kitlik ilan edilecek bir durum yok." ifadesini kullandi.

Tigray bölgesinin yüzde 70'inin ekilebilir arazilere sahip olduguna dikkati çeken Kassa, bölgedeki yaklasik 4,5 milyon kisinin acil yardimlarla desteklendigini sözlerine ekledi.

Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün yaptigi açiklamada, Etiyopya'da hükümet ile yerel güçler arasinda çatismalarin yasandigi ülkenin kuzeyinde bulunan Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmustu.

- Tigray'da çatismalar devam ediyor

Tigray eyaletini yöneten isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette bir milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Etiyopya baslattigi genis çapli operasyonla Tigray eyaletinin baskenti Mekelle'yi ele geçirse de bazi bölgelerde çatismalar halen sürüyor.

Komsusu Etiyopya'ya destek olmak için ülkeye giren Eritre kuvvetleri ile Etiyopya kuvvetleri, eyalette katliam, tecavüz ve iskence gibi çesitli insan haklari ihlalleriyle suçlaniyor.

Kaynak: AA