Çaycuma TSO Fen Lisesi Makrodan Mikroya Göktepe-2 Projesi
Karabük Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü ortakliginda TÜBITAK tarafindan desteklenen Makrodan Mikroya Göktepe-2 adli proje 20-25 Haziran tarihleri arasinda Karabük’ün Yenice ilçesinde gerçeklestirilecek.

Dogada gözlem yaparak yasayarak ögrenen bireylerde bilimsel merakin arttirilmasini saglayarak bilimsel arastirma ve bilimsel arastiriciligin önemi fark ettirilerek ögrencilerin bilimsel süreç ve yeteneklerini gelistirmeye katkida bulunulacak.
Bu kazanimlarin olusmasi için Seker Kanyonunda omurgali ve omurgasiz hayvanlarin tanitilmasina yönelik arazi çalismalari, Göktepe Yaylasinda alt ve üst bitki örtüsünün tanitilmasi ve örnek toplama tekniklerine yönelik arazi çalismalari, Sorkun Yaylasinda çiçekli bitkilerin tozlasma yollari konulu arazi çalismasi yapilacak. Ayrica Magaralarin gelisimi ve olusumunu kavrayacaklari Safranbolu Mencilis Magarasi da tanitilacak. Diger taraftan ögrencilerin özgün düsüncelerini ürüne çevirecekleri kamp çantami tasarliyorum, kus evi yapimi ve tasarimi, terraryum yapimi, özgün resim çalismalari gibi atölye çalismalariyla desteklenecek. Ileri deney tekniklerinden olan jel-elektroforez etkinligi de yaptirilacak. Uzayin derinlikleri teleskopla gözlem ve 3D uygulama etkinlikleriyle tanitilacak. Geçmisten günümüze müzigin gelisiminde dogal seslerin etkileri ve sanatçilarin eserlerine yansimalari kavratilacak. Ayrica klasik bati müzigine, doga temasinin etkisinin yansimalarini içeren dünyaca ünlü eserlerin yer aldigi konserle etkinlikler sonlanacak.
Projenin istenen kazanimlari olusturabilmesi için rutin uygulanan egitim ögretim yöntemlerinden farkli olarak, çalismalarinin çogunu dogada gerçeklestirmis alaninda uzman bir kadroyla, uygulamali atölye çalismalari yapilacak. Projede; proje yürütücüsü Kamuran Çatakli, uzman olarak Prof. Dr. Mustafa Sözen, Doç. Dr. Muhammet Ören, Yüksek Orman Müh. Ismail Sevimler, Dr. Ögr. Üy. Faruk Çolak, Ögr. Üy. Emel Dogan Ugurlu, Egitmen olarak Dr. Ögr. Üy. Senol Alan, Dr. Ayse Dilek Unan, Dr. Leyla Ayverdi, Dr. Murat Sevindik, Ögr. Üy. Gonca Yerlikaya, Dr. Selim Erdogan, Ars. Gör. Tugba Sarisahin, Muharrem Çivicioglu, Fatih Eroglu, Sabri Mumcu, Astronom Tamer Akin, Mustafa Akdogan, Ugur Ugurlu, Önder Küçüköner rehber olarak Senay Uçar, Selen Avci, Mihrinaz Öztürk, Zeynep Elicora Saglam, Fatma Karadere Mumcu görev aldi.
Projenin yaygin etkisinin arttirilmasi için; kamp süreci içindeki çalismalar Zonguldak merkez ve Çaycuma ilçelerinde, Bursa merkez ve Nilüfer ilçelerinde 2 okulda, görevli ögretmenler esliginde ögrenciler tarafindan sunulacak. Kamp sonrasinda elde edilen ürünler ve dokümanlar Bursa ilinde okullarinda, Zonguldak’ta halka açik bir alanda, bir gün süreyle sergilenecek. Böylelikle projenin daha genis kitlelere ulasmasi saglanacak. Projenin yayginlastirma çalismalari kapsaminda projenin video çekimleri belgesel formatinda birlestirilerek katilimci kurumlara ve TÜBITAK’a gönderilecek. Ayrica proje kitapçigi hazirlanarak, sergiler sirasinda dagitilarak projenin tanitimi yapilacak.