Bu Sera Hem Ögretiyor, Hem De Ata Tohumu Çogaltiyor

Sivas’in Susehri ilçesinde 420 bin Liraya mal edilen uygulama serasinda meyveden sebzeye birçok fide yetistirilirken ata tohumu çogaltma çalismalari da yapiliyor.

Bu Sera Hem Ögretiyor, Hem De Ata Tohumu Çogaltiyor
Susehri ilçesinde bulunan Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde 190 dönümlük arazide tarimsal uygulama çalismalari sürüyor. Alan içerisinde kurulan seralarda biber, çilek, kavun, karpuz gibi pek çok meyve ve sebze fidesi yetistiriliyor. Tarimin ögretilmesi amaciyla kurulan seralara, ögrenciler pandemi dolayisiyla zaman zaman gelebiliyor. Öte yandan ilçede ata tohumunun yayginlastirilmasi amaciyla çalismalarda yapiliyor. Ögrenciler ve ögretmenler çesitli köylerden bulduklari ata tohumlarini kurulan seralarda çogaltiyor. 420 bin Türk Lirasina mal edilen seralarda çalismalar titizlikle yürütülüyor.

100 bin fide yetistirildi

Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Dogruyol, serada 100 bin fide yetistirildigini belirterek, “Suanda Tarim Lisesinin uygulama arazisinde bulunuyoruz. Burasi 190 dönüm arazi. Burada bir adet sera, bir adet tünel ve ayrica sebzelik, çileklik, lavanta alanlari mevcut. Suanda fidelik alanimizdayiz. Burada suanda 100 bin fidemiz var. Kavun, karpuz, salatalik, çilek, domates gibi. Tabi bunlarinda çesitleri var. 100 bin tane fide üretimimiz oldu. Bunlarin her asamasinda ögrenciler çalisti. Ögrenciler mücadele etti. Tabi suanda pandemi dönemi olmasina ragmen yine gelen ögrencilerimiz var. Burada isi ögrenecekler. Modern tarimi ilçemize yaymaya amaç edineceklerdir. Ürün olarak bizim ürünümüz, insanlarda tercih ediyor. Çünkü biz burada kar amaci gütmüyoruz. Önemli olan ögrencilerimizin ögrenmesi, egitiminin yapilmasi, hala ucuz ürünlerin ulastirilmasi. O yüzden ragbet fazlasiyla oluyor’’ dedi.



Ata tohumu çogaltma çalismalari yapiliyor

Dogruyol, ata tohumu çogaltma çalismasi yaptiklarini söyleyerek, “Geçen yil 200 ton sebze ürettik. Bunu da tabi ki pazarlayabildik. Bu yil üretim bandimizi degistirdik. 1 dönüm çilek yaptik, 1 buçuk dönüm lavanta yaptik. 8 dönüm kirazimiz var. Sarimsagimiz var, melisamiz var, kirmizi patates ekimimiz oldu. Kapya biberimiz var. Bunlarin satisi olacaktir. Bunlardan da yaklasik 20 tona yakin ürün elde ederiz diye düsünüyorum. Ilçemizde bir ata tohumu bankasinin olmadi gerektigine inandik. GDO’lu ürünlerle insanlarimiz muhatap oluyor. Yiyorlar ve hasta oluyorlar. Bunun önlenmesi için ata tohumunu yayginlastirmayi hedefledik. Köylerden özellikle eski dönemlerden beri kullandiklari tohumlari aldik. Bunlari çogaltiyoruz. Geçen sene çok az tohumumuz vardi. Simdi çogalttik bir seralik domatesimiz oldu. Bu domatesin tohumunu çogaltip halka dagitacagiz. Bu seramiz 420 bin liraya mal oldu. Bu seramizin asil amaci uygulama serasi. Burada ögrencilerimiz viyoleye tohumlari atiyorlar. Sonra fidelerini yetistiriyoruz. Yetistirilen fideler yan tarafta uygulama alanina geçiyor. Uygulama alaninda bunlari yetistiriyoruz ve meyvesini topluyoruz ’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA