ASELSAN Son 3 Yilda 400 Ürünü Millilestirdi

ASELSAN Yönetim Kurulu Baskani Haluk Görgün: 'Bugüne kadar 750'nin üzerinde ürünü millilestirme basvurusuna açtik' 'Kendi göbegimizi kendimizin kesmesi gerekliligi ile yurt içi alim oranimizi yüzde 70'lerin üzerine tasidik ve daha da yukariya tasiyacagiz'.

ASELSAN Yönetim Kurulu Baskani Haluk Görgün, bugüne kadar 750'nin üzerinde ürünü millilestirme basvurusuna açtiklarini belirterek, "Son üç yilda yaklasik 400 ürünü tedarikçilerimizin gayretleriyle millilestirdik." dedi.

Görgün, 3. Verimlilik ve Teknoloji Fuari'nda millilestirme çalismalarinin tanitimi ve is birligi protokollerinin imzalanmasi töreninde konustu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin, üretim ve hizmet merkezlerine bagimliligi artirirken küresel tedarik zinciri kurallarinin yeniden sekillenmesine vesile oldugunun altini çizen Görgün, devam eden olaganüstü kosullarin, güçlü rekabet avantajlarina sahip olan Türkiye'yi yeni tehdit ve firsatlarla karsi karsiya biraktigini söyledi. Görgün, "Bu dönüsüm sürecinde, savunma sanayi basta olmak üzere birçok sektörde ülkemizin bagimsizlik mücadelesini sürdüren ve rekabet gücünde belirleyici rol oynayan siz kiymetli tedarikçilerimizi, deger zincirimizin en önemli parçasi olarak görüyor, olusturdugumuz millilestirme vizyonu ile güçlenerek yolumuza devam ediyoruz." ifadesini kullandi.

Görgün, 2018'de baslattiklari organizasyonel dönüsüm sürecine bu yil bir kilometre tasi ekleyerek tedarik zinciri yönetimi genel müdür yardimciligi olusturduklarina isaret ederek, "Toplam sahip olma maliyetine dayali degerlendirme yaklasimimiz ve tedarik zincirinin tüm asamalarina katki saglayan yeni organizasyonumuzla, tedarik zinciri yönetimimizi sürdürülebilir, sade ve çevik bir yapiya ulastirmayi hedefliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Kurulus misyonu çerçevesinde millilestirme çalismalarina büyük bir önem verdiklerine dikkati çeken Görgün, bu amaç dogrultusunda, tasarim ya da üretim anlaminda yerli tedarikçilerin üretebilecegi tüm ürün ve sistemleri analiz ederek, yerlilestirebilecek kritik teknolojiler üzerinde yogunlastiklarini söyledi. Görgün, bu kapsamda tedarikçiler ile aralarindaki bagi güçlendirmek, millilestirme çalismalarinin etkinligini artirmak ve disa bagimligi daha da azaltmak istediklerini vurguladi.

Görgün, millilestirme çalismalarini daha sistematik olarak yürütebilmek amaciyla üç yil önce Milli ve Yerli Ürün Gelistirme Kurulunu kurduklarini hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Bu kurul bünyesinde millilestirilecek ürünler için teknik bilgi brosürleri hazirliyoruz. Bugüne kadar 750'nin üzerinde ürünü millilestirme basvurusuna açtik ve son üç yilda yaklasik 400 ürünü tedarikçilerimizin gayretleriyle millilestirdik. Kendi göbegimizi kendimizin kesmesi gerekliligi ile yurt içi alim oranimizi yüzde 70'lerin üzerine tasidik ve daha da yukariya tasiyacagiz."

Tedarikçiler ile is birligini entegre bir çati altinda toplayarak "Gücümüz Bir" platformunu olusturduklarina isaret eden Görgün, gucumuzbir.com internet sitesinden ulasabilen platformda insan kaynaklarindan finansa, teknolojik tecrübeden teknik alanlara kadar birçok kategoride tedarikçilere destek sagladiklarini aktardi.

- "Anlasmali banka sayimizi 13'e çikarttik"

Görgün, millilestirme sürecinde yetkin kaynak bulma konusunda KOSGEB'in ve savunma sanayi kümelenmelerinin kilit rol oynadigini degerlendirdiklerini belirterek, bugün KOSGEB, Savunma Sanayii Imalatçilar Dernegi (SASAD), ODTÜ Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi ve OSTIM Savunma ve Havacilik Kümelenmesi ile is birligi protokolleri imzalayacaklarini kaydetti.

Tedarikçi firmalara finansman kolayligi da sagladiklarina isaret eden Görgün, söyle devam etti:

"Halihazirda 12 banka ile yürüttügümüz is birligine bugün bir yenisini daha ekleyerek anlasmali banka sayimizi 13'e çikarttigimizi duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. 2019'da sizlerle bir araya geldigimiz Güç Birligi Zirvemizde millilestirme süreçlerindeki ciddiyetimizi hep birlikte ortaya koymustuk. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde baslattigimiz çalismalarimiz sayesinde yurt disindan tedarik edilen birçok ürünü artik yerli kaynaklarla ekonomimize kazandiriyoruz. Sektörümüzdeki paydaslarimiz ve degerli is ortaklarimizla omuz omuza çalisarak bu orani daha da yukariya tasiyacagiz."

Konusmalarin ardindan, ASELSAN ile KOSGEB, SASAD, ODTÜ Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi ve OSTIM Savunma ve Havacilik Kümelenmesi ile is birligi protokolleri imzalandi. Firmalara tesekkür belgesi takdim edildi.

KOSGEB Baskani Hasan Basri Kurt da imzalanan protokolün 81 ildeki KOBI'ler için son derece önemli oldugunu belirterek, "Türkiye'nin savunma sanayi alanindaki çalismalarina destek vermek için var gücümüzle çalisacagiz." dedi.
Kaynak: AA