ABD Baskani Biden, Bir Haftalik Avrupa Turu Için Washington'dan Ayrildi

ABD Baskani Joe Biden, Ingiltere, Belçika ve Isviçre'yi kapsayan ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'le görüsmelerinin de bulundugu bir haftalik Avrupa turuna çikti.

ABD Baskani Biden, sabah erken saatlerde Beyaz Saray'dan baskente yarim saat mesafedeki Joint Base Andrews Hava Üssü'ne gitti.

Uçaga binisinden önce basin mensuplarina kisa bir degerlendirme yapan Biden, ziyaretin amacinin, "NATO ittifakinin güçlü oldugunu Çin ve Rusya'ya göstermek" oldugunu ifade etti.

Bu ziyaretle Çin ve Rusya karsisinda ittifakin saglam oldugunu ortaya koyacaklarini belirten Biden, Putin'le görüsmesinde Rusya'dan ABD'ye dönük siber saldiri iddialarini da konusacaklarini kaydetti.

- Biden'in ziyaret takvimi

ABD Baskani Biden'in bugün baslayan turunda ilk duragi Ingiltere olacak. Biden, burada Basbakan Boris Johnson ve Ingiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüsecek ve 11-13 Haziran tarihleri arasinda G7 Zirvesi'ne katilacak.

Biden, Ingiltere'nin ardindan 13 Haziran günü Belçika'nin baskenti Brüksel'e geçecek. 14 Haziran günü gerçeklestirilecek NATO Zirvesi'ne katilacak olan Biden, burada Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile baskan olarak ilk yüz yüze görüsmesini gerçeklestirecek. Görüsmede ikili iliskilerin kapsamli sekilde ele alinmasi bekleniyor.

Biden, 15 Haziran'da Brüksel'deki ABD-AB Zirvesi'ne katilacak ve ardindan 16 Haziran'da Isviçre'nin Cenevre kentinde Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Kaynak: AA