TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Kiliç, Beraberindeki Heyetle Avusturya'ya Yaptigi Ziyareti Degerlendirdi Açiklamasi

'Avusturya’nin iç siyasetine yönelik adimlarin içerisinde Türkiye’mizin bu noktada kullaniliyor veyahut kullanilmaya çalisiliyor olmasinin da dogru olmadigini çok açik bir sekilde dile getirdik' '(Müslümanlara yönelik fisleme çalismasi) Bu duruma itirazimizi en üst seviyede dile getirme imkanimiz oldu. Muhataplarimizda sunu gördük, Avusturya Parlamentosu ve siyasetinde hükümetin ortaya koydugu bu yaklasim fazla destek görmüyor'

TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Akif Çagatay Kiliç, komisyon heyeti olarak Avusturya'da gerçeklestirdikleri ziyaretlerde çesitli konulari görüsme imkani bulduklarini belirterek, "Avusturya’nin iç siyasetine yönelik adimlarin içerisinde Türkiye’mizin bu noktada kullaniliyor veyahut kullanilmaya çalisiliyor olmasinin da dogru olmadigini çok açik bir sekilde dile getirdik."dedi.

Kiliç, Avusturya’da iki gün süren resmi temaslara iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulundu.

Baskan Kiliç, beraberindeki heyetle Birinci Dünya Savasi'nda Galiçya Cephesi'ne gönderilen, buradan tedavi edilmek üzere Avusturya'ya getirilen ve Viyana'da sehit olan 130’un üzerinde Türk askerinin medfun oldugu mezarlari ziyaret ederek resmi temaslarina basladiklarini anlatti.

Buradaki sehitlere yönelik bir anit yapilmasi sürecine iliskin gelismelerin muhataplarla görüsüldügünü ifade eden Kiliç, konunun hem Disisleri Bakanligi hem de Türkiye’nin Viyana Büyükelçiligi tarafindan takip edildigini aktardi.

Kiliç, daha sonra Türk toplumunun buradaki temsilcileriyle bir araya geldiklerini kaydederek, vatandaslarin talepleri ve Avusturya makamlari nezdinde yasadiklari sorunlarla ilgili bilgi aldiklarini dile getirdi.

Avusturya Federal Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Baskani Nurten Yilmaz ve grup üyesi parlamenterlerle görüstüklerini belirten Kiliç, heyetin, daha sonra Avusturya Meclisi Disisleri Komisyonu Baskani ve ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Baskani Pamela Rendi-Wagner ve Disisleri Komisyonu üyeleriyle bir araya gelme imkani buldugunu ifade etti.

- "Israil'in Filistin'e yönelik orantisiz güç kullanmasi"

Kiliç, her iki görüsmede çesitli konu basliklarinin ele alindigini, son dönemde Türkiye ve Avusturya arasinda yasanan gelismelerin de konusuldugunu belirterek, sunlari söyledi:

"Özellikle Israil’in Filistin ve Gazze’ye uyguladigi orantisiz güç kullanimi sonrasinda, orada hayatini kaybeden, çocuk, kadin, yasli, sivillerin hayatini kaybetmesine neden olan o saldirilar sonrasi süreci degerlendirdik. Sayin Cumhurbaskanimizin tüm dünya kamuoyuna vermis oldugu mesajlari tekrar iletme imkanimiz oldu. Türkiye Millet Meclisi olarak, mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerimizin yapmis oldugu ortak açiklamayi hatirlatma imkanimiz oldu."

- Müslümanlara yönelik fisleme çalismasina tepki

Kiliç, son günlerde ciddi tepki ve tartismalara neden olan, "Islam haritasi" adi verilen Müslümanlara yönelik fisleme çalismasi hakkinda da fikir alisverisi yapma olanagi bulduklarini kaydederek, "Bu duruma itirazimizi en üst seviyede dile getirme imkanimiz oldu. Muhataplarimizda sunu gördük, Avusturya Parlamentosu ve siyasetinde hükümetin ortaya koydugu bu yaklasim fazla destek görmüyor." seklinde konustu.

Islam Haritasi'nin su an çevrim disi olmasinin ve konuya iliskin hukuki gelismelerin memnun edici oldugunu ifade eden Kiliç ayrica, "Avusturya’nin iç siyasetine yönelik adimlarin içerisinde Türkiye’mizin bu noktada kullaniliyor veya kullanilmaya çalisiliyor olmasinin da dogru olmadigini çok açik bir sekilde dile getirdik." degerlendirmesinde bulundu.

Kiliç, her iki ülkede is insanlarinin karsilikli yatirim yapma isteginin konusulan bir baska konu oldugunu, Avusturya tarafinin da bu hususa çok sicak yaklastigini, hem ikili hem de Avrupa Birligi (AB) düzeyinde birçok hususun ele alindigini anlatti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde fiziki ziyaretlerin bir yili askin bir süredir sinirlandigini ancak dünya genelinde asilamanin artmasi ve özellikle Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) Sinovac asisini kabul etmesiyle, karsilikli ziyaretlerin artacagini belirten Kiliç, bu hususta herkesin ayni düsüncede oldugunu, karsilikli ziyaretlerin ikili iliskilere daha olumlu bir ivme kazandiracagi inancinda oldugunu sözlerine ekledi.

Daha sonra Avusturya’daki Türk basin mensuplariyla bir araya gelen heyet, gazetecilerin sorularini yanitladi.

Kiliç'a Avusturya ziyaretinde, TBMM Disisleri Komisyonu Katibi ve AK Parti Izmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankiri'nin yani sira komisyon üyeleri CHP Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer, MHP Kayseri Milletvekili Ismail Özdemir ve IYI Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan eslik ediyor.

Kaynak: AA