Küresel Operasyonun Kilit Ismi Açiklamasi Hakan Ayik

Avustralya’da ’uyusturucu baronu’ olarak adlandirilan Hakan Ayik’in ABD Federal Sorusturma Bürosu (FBI) tarafindan gelistirilen uygulama araciligiyla "farkinda olmadan" uluslararasi suç örgütlerini çökerttigi ortaya çikti.

Küresel Operasyonun Kilit Ismi Açiklamasi Hakan Ayik
Dünya genelinde faaliyet sürdüren suç örgütlerine yönelik gerçeklestirilen operasyonlarin detaylari netlesiyor. ABD Federal Sorusturma Bürosu’nun (FBI) gelistirdigi sifreli iletisim uygulamasi AN0M’un yüklendigi özel cihazlarin ajanlar tarafindan organize suç örgütlerine verilmesiyle baslatilan takip sonucu 100 ülkede 12 bin cihazdan 27 milyon mesaj dinlendi. Suç örgütlerinin takibini saglayan yazilimi dagitan ismin Avustralya’nin kirmizi bültenle aradigi Avustralyali Hakan Ayik oldugu açiklandi. Avustralya polisi, FBI tarafindan gelistirilen ve izlenen sifreli iletisim uygulamasinin dagitilmasina "farkinda olmadan" yardim eden kisinin Hakan Ayik oldugunu belirterek Ayik’in ülkede uyusturucu kaçakçiliginda önemli rol oynadigini ifade etti.

"Uyusturucu baronu" olarak nitelendirilen Ayik’in yeralti dünyasinda önemli bir nüfuz sahibi oldugu, ajanlardan aldigi yazilim yüklü cihazlari "güvenli" oldugu gerekçesiyle organize suç örgütü üyelerine dagittigi aktarildi. Kolluk kuvvetleri söz konusu uygulama araciligiyla örgütlerin cinayet planlarini, toplu uyusturucu ithalat planlarini ve diger planlari içeren milyonlarca mesaji aninda takip edebildi.

Sosyal medyada sürekli lüks yasamini sergilemesi nedeniyle Avustralya medyasinda "Facebook gangsteri" olarak adlandirilan 42 yasindaki Ayik, eroin kaçakçiligi iddiasiyla ilgili bir operasyonda bas süpheli olarak arandigindan beri Avustralya disinda yasiyor. 2010 yilinda Kibris’ta kisa süreligine tutuklanan Ayik’in kefaletle serbest birakildiktan sonra ortadan kayboldugu ve o zamandan beri Avustralya’nin en çok arananlar listesinde bulundugu ifade edildi.

Avustralya polisi, Ayik’in yurt disinda yasarken yasa disi faaliyetlerine devam ettigini ve küresel çapta gerçeklestirilen polis operasyonlarinda "farkinda olmadan" çok önemli rol oynadigini belirtti.



NELER OLMUSTU?

Avrupa Birligi Polis Teskilati (Europol) tarafindan yapilan açiklamada, "Truva Kalkani" adi verilen operasyonlar kapsaminda 700 evde arama yapildigi ve 800 kisinin gözaltina alindigi duyurulmustu. FBI ile ortaklasa gelistirilen operasyonda 8 tondan fazla kokain, 22 ton kenevir, 2 ton sentetik uyusturucu, 6 ton sentetik uyusturucu yapiminda kullanilan malzeme, 250 atesli silah, 55 lüks araba ve çesitli para ve kripto para birimlerinde 48 milyon dolar ele geçirildigi belirtilmisti.

Europol yetkilisi Jean-Philippe Lecouffe yaptigi açiklamada, operasyonun ABD, Isveç, Hollanda, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avrupali yetkililerin olaganüstü bir basarisi oldugunu ifade etmisti.

FBI Kriminal Sorusturma Biriminden Calvin Shivers ise "FBI ve uluslararasi ortaklarimiz, sinirlari zorlamaya ve bu zorluklarin üstesinden gelmek, suçlulari adalete teslim etmek için yenilikçi yollar gelistirmeye devam ediyor. Europol’e uluslararasi organize suçla mücadele konusundaki kararliliklari ve FBI ile ortakliklari için minnettariz" demisti.

Operasyon kapsaminda Yeni Zelanda’da 35, Avustralya’da 224 kisi gözaltina alinmisti. Almanya’da Federal Kriminal Polis Dairesi’ne göre ülke genelinde 150 ev ve ofis aranirken, 70 süpheli "uyusturucu ve silah ticareti yapmak" süphesiyle gözaltina alinmisti.

-IHA-
Kaynak: İHA