Israil'de Fanatiklerin Kudüs'teki 'Bayrak Yürüyüsüne' Yeniden Izin Verildi

Israil kabinesinin, Israil-Filistin arasindaki çatismalari yeniden alevlendirmesi korkusu ile rafa kaldirdigi “bayrak yürüyüsüne” izin verdigi aktarilarak, yürüyüsün 15 Haziran’da düzenlenmesi beklendigi ifade edildi.

Israil'de Fanatiklerin Kudüs'teki 'Bayrak Yürüyüsüne' Yeniden Izin Verildi


Israil, bölgede yeniden gerilimi ve tansiyonu yükseltecek adimlar atmaya devam ediyor. Israil kabinesinin, geçtigimiz persembe günü polis tarafindan izin verilmeyen ve Israil-Filistin arasindaki çatismalari yeniden alevlendirmesi korkusu ile rafa kaldirilan “bayrak yürüyüsüne” izin verdigi aktarildi. 10 Mayis’ta fanatik Yahudiler tarafindan yapilmasi planlanan yürüyüs, Hamas’in tüm uyarilarina ragmen yapilmasinin ardindan roketle karsilik verilmisti. Israil-Filistin arasinda süren 11 günlük çatismalarin fitili ateslenmisti.

Netanyahu Pazar günü koltuguna veda edebilir

Israil’de Basbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümeti kurmakta basarisiz olmasinin ardindan geçtigimiz hafta Yamina Partisi lideri Naftali Bennett, Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid ile koalisyon hükümeti kurmayi basardigini açiklamisti. Israil Parlamentosunda (Knesset), sag, sol, merkezci ve Arap partilerinden olusan koalisyonun güvenoyu oylamasinin Pazar günü yapilacagi açiklanmisti. Oylamada koalisyon hükümetinin güvenoyu almasi durumunda 12 yillik Netanyahu döneminin sona ermesi ile bölgede gerilimi artiracak olan yürüyüse ise Bennett ve ortagi Lapid karar verecek. Israil’in önde gelen siyasi muhabiri Tal Schneider, "Bayrak geçit töreni, hükümetin yemin etmesinden 2 gün sonra, 15 Haziran’a ertelendi, yani Naftali Bennett’in basi agriyacak" dedi.



Bayrak yürüyüsü

Bayrak yürüyüsü, çogunlugu fanatikler olusan gruplar tarafindan Israil bayraklariyla Kudüs’ün Eski Sehir bölgesindeki Sam Kapisi’na gelerek "bayrak yürüyüsü" gerçeklestiriyor. Sam Kapisi’ndan geçen Yahudiler, "Aglama Duvari" olarak adlandirdiklari Burak Duvari’na kadar yürüyor.

Yahudiler, 1967’deki Alti Gün Savasi’nda Israil’in Dogu Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’nin da içinde yer aldigi Eski Sehir bölgesini isgal etmesini her yil "Kudüs Günü" olarak kutluyor.
Kaynak: İHA