Avustralya'da 'Eve Girerken Ayakkabi Çikartilmali Mi, Çikartilmamali Mi' Anketi

Avustralya’da bazi etnik kökenlilerin evlerine ayakkabilarini çikartarak, bazilarinin ise çikartmayarak girmesi, bu konuda tartismalara neden oldu.

ABC kanalinin haberine göre ülkedeki farkli etnik kökenlere sahip bazi vatandaslarin evlere ayakkabisiz, bazilarinin ise ayakkabiyla girmeyi tercih etmesi üzerine, toplumun genel aliskanligini görmek için yaklasik 60 bin kisinin katilimiyla anket düzenlendi.

Ankete göre Avustralya’da doganlarin yüzde 24’ü, 10 yil içinde Avustralya’ya göçenlerin yüzde 38’i, 10 yildan önce bu ülkeye göç edenlerin yüzde 44’ü misafirlerinden eve girerken ayakkabilarini çikartmalarini talep etti.

Mart ayinda yapilan bir baska ankette ise Avrupa kökenli olmayan Avustralya vatandaslarinin yüzde 74’ünün, misafirlerinden, evlerine girerken ayakkabilarini çikartmalarini bekledigi sonucu çikti.

- Ayakkabiyi çikartip çikartmamak yetistirilme tarzina bagli

Kanala konusan Filipinler kökenli Sean soyadli bir kisi, ayakkabilarini çikartma aliskanliginin, Filipinler’in baskenti Manila’da yasadigi evden kalma oldugunu belirterek sokaklarin evler kadar temiz olmadigini söyledi.

Çin ve Malezya kökenli Ben Çeong da “Dis dünyada bütün bakterileri tasiyorsunuz. Bu bakterileri evinize götürmek istemezsiniz.” degerlendirmesini yapti. Çeong ayrica, birinin evine girerken ayakkabiyi çikartmanin saygi ve nezaket gösterisi oldugunu vurguladi.

Hindistan kökenli Zeeta ise babasinin eve girerken ayakkabilarini çikarttigini, annesinin ise çikartmadigini belirterek kendisinin ise ev sahibinin kurallarina göre hareket ettigini ifade etti.

Kaynak: AA