ABD Aile Birlesimi Görev Gücüne Göre, Trump Yönetimi 3 Bin 913 Göçmen Çocugu Ailesinden Ayirdi

Eski ABD Baskani Donald Trump'in "sifir tolerans" adini verdigi politika kapsaminda Meksika sinirinda ailelerinden ayrilan çocuklarin sayisinin 3 bin 913 oldugu bildirildi.

ABD Aile Birlesimi Görev Gücünden yapilan açiklamada, Trump'in "sifir tolerans" politikasinin yürürlüge girdigi 1 Temmuz 2017'den itibaren ailelerinden koparilan göçmen çocuklarin "neredeyse hepsinin" belirlendigi ifade edildi.

1723 vakanin daha ele alinacagi kaydedilen açiklamada, ailelerinden ayrilan çocuk sayisinin 3 bin 913 oldugu belirtildi.

Bu sayinin, daha önce yapilan açiklamalardaki 5 bin 500'den az olmasi dikkati çekti.

- 391 çocugun ailesinden haber alinamiyor

Açiklamada, "sifir tolerans" politikasina karsi çikan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliginin (ACLU) açtigi davalarin Trump'in baskanliginin ilk 6 ayini ele almadigi animsatilarak bu dönemde ailesinden ayrilan çocuk olup olmadiginin belirlenmesi için çalisilacagi ifade edildi.

Böylelikle, ailesinden koparilan göçmen çocuklarin sayisinin artabilecegine isaret edilen açiklamada, 3 bin 913 çocuktan 1786'sinin ebeveynlerinden biriyle bir araya getirildigi kaydedildi.

Açiklamada, ailelerinden ayrilan 1965 çocugun ebeveynlerine ulasildigi, bunlarin da çogunun baska bir aile üyesine teslim edildigi ve 391 çocugun ailesine henüz ulasilamadigi aktarildi.

- Ailesinden koparilan çocuklarin çogu Guatemalali

ABD Aile Birlesimi Görev Gücü verilerine göre, ailelerinden ayrilan çocuklardan 2 bin 270'i Guatemalali.

Guatemalali çocuklari, Hondurasli (1150), El Salvadorlu (281), Brezilyali (74) ve Romanyali (23) çocuklar izliyor.

Diger yandan ailelerinden koparilan çocuklarin sayisi Meksika ile sinirdaki Arizona eyaletinin Yuma kentinde 1114, Texas eyaletinin Rio Grande Vadisi'nde 1025 ve El Paso kentinde ise 982.

- "Sifir tolerans" politikasi

ABD'nin önceki baskani Donald Trump döneminde binlerce çocuk, Meksika sinirinda ailelerinden ayirilmisti.

Trump'in "sifir tolerans" adini verdigi politika kapsaminda ayirilan en az 1000 ailenin hala birbirine kavusamadigi tahmin ediliyor.

1 Temmuz 2017'de uygulamaya konulan "sifir tolerans" politikasi, açilan karsi davalarin ardindan Haziran 2018'de sona ermisti.

ABD'de Joe Biden yönetimi, mayista Trump döneminde Meksika sinirinda birbirinden ayirilan göçmen ailelerin üyelerini yeniden birbiriyle kavusturmaya basladiklarini belirtmis, bu kapsamda 2017'de birbirinden ayirilan 4 ailenin mensuplari yeniden kavusturulmustu.

San Diego'da bir federal mahkeme, 1723 çocugun Trump'in "sifir tolerans" politikasi nedeniyle degil çocugun tehlikede olma riski veya ana-babalikla ilgili süpheler sebebiyle ailelerinden ayrildigina karar vermisti.

Kaynak: AA