'Uykuda Asiri Terlemek Hastalik Belirtisi'

Uzm. Dr. Yegane Koulieva Özcan, “Ter vücudun isi mekanizmasidir. Asiri veya siradisi kosullarda terlemek ise nörolojik ve hormonal pek çok önemli hastaligin ilk sinyalidir” dedi.

'Uykuda Asiri Terlemek Hastalik Belirtisi'
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Bölümü’nden Uzm. Dr. Yegane Koulieva Özcan, asiri terlemenin nedenlerine iliskin bilgi verdi. Nörolojik dengesizlikler veya hormonal problemlerin asiri terlemeye neden olabilecegini belirten Özcan, “Kronik böbrek yetmezligi, tiroit bezinin düzgün çalismamasi, asiri alkol kahve ve baharatli gida tüketimi de hiperhidroz (asiri terleme) rahatsizligina sebep olabilir’’ ifadelerini kullandi.

Hiperhidroz hastaligindan ne zaman süphe etmek gerekir ?

Asiri terlemenin birçok nedeni olabilecegini anlatan Uzm. Dr. Yegane Koulieva Özcan, ‘’Asiri terleme (hiperhidroz), kisinin sosyal hayatina zarar vererek yasam kalitesini düsüren bir rahatsizliktir. Her terleme artisi hiperhidroz degildir. Kisi hareket etmeden, yemek yerken, uykudayken, efor sarf etmeden terliyorsa o zaman hiperhidrozdan hastaligindan süphelenmek gerekir’’ bilgisini verdi.

Yaz ferahliginin sirri papatya banyosu

Özcan, yaz mevsiminde sicakligin artisiyla terleme problemi yasayanlara tavsiyelerde bulundu. Öncelikle terlemenin altindaki sorunu belirlemek için mutlaka bir saglik merkezinde kontrolden geçmek gerektigini vurgulayan Özcan, altta yatan bir sorun var mi degerlendirilmeli. Sadece sicaga bagliysa farkli çözümlere basvurabilirsiniz” dedi.

Asiri terlemeye kalici çözüm saglamak için dogal tedavi yöntemlere basvurulabilecegini söyleyen Özcan, sözlerine söyle devam etti: Özellikle yaz aylarinda bol bol dus almak, parfüm ve cilt bakim ürünleri kullanmak bile bazen ter kokusunu gidermeye yardimci olmuyor. Asiri terlemeye karsi basta elma sirkesinden papatya banyosundan destek alinabilir, isirgan otu ve ada çayi karisimi içilebilir.

Terlemeyi kontrol eden bitkisel tarifler

Ada çayi ve isirgan otu karisimini içerek asiri terlemenin önüne geçilebilecegini ifade eden Özcan, papatya banyosuyla da ekleyerek, karisimlarin nasil kullanacagina dair izlenecek adimlari söyle siraladi;

‘’Birer yemek kasigi alin ve üzerine yarim litre kaynar su ilave edin soguyana kadar bekletin. Bir ay boyunca günde 4 defa birer çay bardagi kadar yemekten 1 saat sonra tok karnina içebilirsiniz. Bunun yani sira el veya ayaklara papatya banyosu yapilabilir. Bir kaba yedi yemek kasigi papatya çiçegi üzerine iki litre kaynar su ilave edin ve sogumaya birakin. Su ilik hal aldiktan sonra 40 dakika boyunca ayaklariniz veya ellerinizi bu suda bekletin. Iki hafta boyunca her aksam uygulayin sabahlari ise talk pudrasi kullanin.’’

14 günlük elma sirkeli kompres

Dustan önce, asiri terlemenin oldugu bölgelere elma sirkesi kullanilarak 10 dakikalik kompres yapilabilecegini dile getiren Özcan, sözlerini söyle sonlandirdi:

‘’Terleyen bölgeye elma sirkesine batirilmis pamuklu petle sorunlu alanlari mümkün oldugunca sik silin. Dus öncesi uygulamada, yarim bardak suya 1 çorba kasigi sirke koyun ve karistirin ve bu karisimla sorunlu bölgeye uygulayin. Karisimi uyguladiktan sonra ilik suyla dusunuzu alin. Düzenli olmak kaydiyla 14 gün boyunca uygulamayi sürdürün.’’
Kaynak: İHA