TÜRMOB'un 'Türkiye'de Korona Salgini Sonrasi Sektörlerdeki Gelismeler Raporu' Yayimlandi

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler ve Yeminli Mali Müsavirler Odalari Birligi (TÜRMOB) tarafindan hazirlanan "Türkiye’de Korona Salgini Sonrasi Sektörlerdeki Gelismeler (2020-2021) Raporu"nda ekonominin 10 temel sektörü incelendi.

Dayanikli tüketim mallari, tekstil ve konfeksiyon, otomotiv, madencilik, insaat, turizm, gida, perakende, tarim, ulasim ve tasimacilik sektörlerinin incelendigi raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin sektörler üzerindeki etkilerine yer verildi.

TÜRMOB Genel Baskani Emre Kartaloglu, rapora iliskin degerlendirmesinde, salginla birlikte yasanan süreçten bütün ülkelerin ekonomilerinin olumsuz etkilendigini belirtti.

Kartaloglu, virüsün yayilmasini kontrol altina almak için alinan önlemlerin küresel ekonominin bel kemigini olusturan isletmeleri, KOBI'leri, serbest meslek sahiplerini ve girisimcileri oldukça sikintiya soktuguna dikkati çekerek, isletmelerin kapanmasinin etkisiyle is arayanlarin sayisinda artis olduguna isaret etti.

Salginin küresel ekonomide yarattigi ve yaratmakta oldugu tahribatin boyutlarinin bugün itibariyla ölçülmesinin mümkün gözükmedigini ifade eden Kartaloglu, sunlari kaydetti:

"Ancak toparlanmaya iliskin tahminler de pek iç açici görünmüyor. Kore ve ABD’nin yaklasik 18 ay sonra pandemi öncesi kisi basina düsen gelir seviyelerine ulasilacagi tahmin ediliyor. Avrupa'nin çogunun iyilesmesinin yaklasik 3 yil sürmesi beklenirken, Meksika ve Güney Afrika'da bu sürenin 5 yila kadar çikacagi tahmin ediliyor. Kisitlamalar son buldugunda ve ekonomi yeniden açildiginda bile en az 12-18 ay sonra pandemi öncesi sürece ya da seviyeye dönülmesi bekleniyor. Yasaklarin ve sinirlamalarin kalkmasi büyük tahribat yasayan isletmelerin çok kisa bir sürede toparlanacagi anlamina gelmiyor. Salgin krizinin etkileri nasil öngörülemez olarak gerçeklestiyse, tahribatin giderilmesi ve toparlanma süreci de maalesef öngörülebilir olmayacak. Normallesme gerçeklesse bile bütün sektörlerin 2020 öncesi günlerine kisa vadede dönmeleri zor görünüyor."

Pandemiden en fazla hizmetler sektörünün etkilendigi belirtilen rapora göre, Türkiye'de basta turizm olmak üzere hizmetler sektöründe sorunlar devam ediyor ve desteklerin artarak sürmesine ihtiyaç bulunuyor.

???????Sanayide toparlanmanin daha güçlü biçimde gerçeklestigi ve bu durumun milli gelir büyümesine katki yaptigi aktarilan rapora göre, kredi kolayliklari, kamu borçlarinda erteleme gibi uygulamalar disinda desteklerin artirilmasi bekleniyor.

Kaynak: AA