Türk Eximbank 750 Milyon Dolarlik Tahvil Ihraç Etti

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney: 'Ülkemize getirdigimiz 5 yil vadeli 750 milyon dolar tutarindaki bu kaynak, bankamizin 2021 yilinda dolar bazinda yüzde 10 büyüme hedefine ulasmak açisindan da önem tasiyor' 'Salgin sebebiyle dalgali seyreden küresel piyasa kosullarina ragmen, dünyaca taninmis büyük ve kurumsal yatirimcilarin da katilimiyla islemimize 3 milyar dolarin üzerinde talep geldi'.

Türk Eximbank, uluslararasi sermaye piyasalarina 5 yil vadeli 750 milyon dolar tutarindaki yeni tahvil ihraci ile dönüs yapti.

Türk Eximbank açiklamasina göre, dünya çapinda taninmis yatirimci kuruluslarin büyük ilgisi ile karsilanan tahvil ihracina 3 milyar dolarin üzerinde talep geldi.

Islemin maliyetinin, ihracatçilarin kredi kullanirken agirlikli olarak tercih ettigi para birimi olan avroya yapilacak swap sonrasinda 420 baz puan civarinda olmasi öngörülüyor.

Tahvil ihraci, Citigroup ve Standard Chartered Bank ortak global koordinatörlügünde ve bu bankalara ek olarak ICBC Standard Bank Plc, ING Bank, Mizuho International Plc, MUFG Securities, SMBC Nikko Capital Markets Limited ve Societe Generale araciligi ile gerçeklestirildi.

Basta Avrupa, Amerika ve Asya olmak üzere genis bir cografyadan 200’e yakin uluslararasi yatirimcinin ilgi gösterdigi tahvilin yüzde 27’si ABD’de, yüzde 27’si Ingiltere’de, yüzde 30’u diger Avrupa ülkelerinde ve yüzde 16’si ise Asya ve Orta Dogu’daki yatirimcilara satildi.

Yatirimcilarinin yüzde 89’unu prestijli varlik yönetim sirketleri ve bankalarin olusturdugu isleme iliskin tutarin bugün banka hesaplarina girmesi bekleniyor.

Açiklamada ayrica banka yöneticilerinin global yatirimcilarla gerçeklestirdigi görüsmelerin de olumlu geçmesinin etkisiyle islemin, Hazine ve Maliye Bakanligi’nin ikincil piyasadaki benzer vadeli döviz cinsinden tahvil fiyatlamalarina kiyasla yalnizca 62,5 baz puan yukarida tamamlandigi belirtildi.

- "Yüzde 10 büyüme hedefine ulasmak açisindan önem tasiyor"

Açiklamada görüslerine yer verilen Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, basariyla tamamlanan ihraçtan duydugu memnuniyeti belirterek, “Hazine ve Maliye Bakanligimizin gerçeklestirdigi yurt disi tahvil ihracinin hemen ardindan, yatirimci tabanini genisletecek sekilde dogru bir strateji ile çok basarili bir tahvil ihracina imza attik.” ifadelerini kullandi.

Güney, Türkiye’ye getirdikleri 5 yil vadeli 750 milyon dolar tutarindaki kaynagin bankanin 2021 yilinda dolar bazinda yüzde 10 büyüme hedefine ulasmak açisindan önem tasidiginin altini çizerek, “Salgin sebebiyle dalgali seyreden küresel piyasa kosullarina ragmen, dünyaca taninmis büyük ve kurumsal yatirimcilarin da katilimiyla islemimize 3 milyar dolarin üzerinde talep geldi.” degerlendirmesinde bulundu.

Gelen güçlü talep sayesinde islemi yatirimci bazinin kalitesini koruyarak baslangiçta duyurulan faiz oraninin 62,5 baz puan altinda gerçeklestirmekten memnun olduklarini belirten Güney, “Nitelikli yatirimci ilgisinin yogunlugundan faydalanarak fiyatta saglanan bu indirimle, ihraç tutarini da 750 milyon dolara çikardik. Bu, bankamizca tek seferde ihraç edilen en yüksek tutarli tahvil islemi olma özelligini tasiyor.” açiklamasini yapti.???????

Kaynak: AA