Türk Düsünce Kurulusu ORSAM, Sudan'da Incelemelerde Bulundu

Ortadogu Arastirmalar Merkezi (ORSAM) bölge uzmanlari, Sudan'in baskenti Hartum'da is adamlari, düsünce kuruluslari, akademisyenler, bazi bakanliklar ve Türk sivil toplum kuruluslari ile bir araya gelerek fikir alisverisinde bulundu.

ORSAM Baskani Prof. Dr. Ahmet Uysal, Yardimcisi Ismail Numan Telci, ORSAM Ekonomi Çalismalari Direktörü Recep Yorulmaz ve beraberindeki heyetle, Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi (TIKA) destekli yürütülen "Ortadogu’da Sürdürülebilir Kalkinma" projesi kapsaminda Sudan'a 4 günlük saha ziyareti gerçeklestirdi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Irfan Neziroglu, bazi bakanliklar, bazi akademisyenler, is insanlari ile bir araya gelen ORSAM uzmanlari, Türkiye'nin Hartum Ticaret Müsavirligi, Yunus Emre Enstitüsü ve Anadolu Ajansi ofisini de ziyaret etti.

ORSAM Baskani Prof. Dr. Ahmet Uysal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "TIKA ortakliginda uyguladigimiz 'Kuzey Afrika'da Sürdürülebilir Kalkinma Projesi' kapsaminda saha çalismasi için Sudan’da bulunmaktayiz. Bu minvalde hazirlayacagimiz rapor için bakanliklar, üniversiteler, saglik kurum ve kuruluslari ve sivil toplum kuruluslariyla toplantilar gerçeklestirdik." dedi.

"Hem akademisyenler hem uygulayicilar hem kurumlarda hem de bölgeyi takip eden Türk is insanlari ve Türk kurumlari ile de görüserek ciddi bir izlenim sahibi olduk." diyen Uysal, Sudan'in daha fazla özen gösterilmeyi hak ettigini, Türkiye'nin burada nasil daha etkili olabilecegine yönelik bir arastirma yaptiklarini belirtti.

Uysal, "400 yil Osmanli hakimiyetinde kalan Sudan’da yaptigimiz temaslarda gördük ki Türkiye ve toplumuna ciddi bir muhabbet var. Bu muhabbet elbette ortak tarihi, siyasi ve kültürel degerlerimizden ve güçlü Türkiye’yi takdirden kaynaklaniyor. Ancak daha da önemlisi bugün hala bu tarihi baglarin dinç bir sekilde toplumun zihin yapisinda yasiyor olmasidir." diye konustu.

Sudan’in bugünkü durumunu degerlendiren ORSAM Baskani Prof. Ahmet Uysal sunlari söyledi:

"Sudan, Güney Sudan ayrilmadan önce Afrika’nin en genis ülkesiydi, bölünmeden sonra bile en büyük ülkelerden biridir. Hem Kizil Deniz üzerinde ticaret yollari ve Arap Yarimadasi'yla baglantisinin yaninda Afrika'ya açilan bir kapi olma özelligi de tasiyor. Ancak Sudan sokaklarini, mahallelerini ve pazarlarini gezdiginizde bu zenginligini toplumunun yasam standartlarina ne yazik ki yansitamamis durumda oldugunu görüyorsunuz. Bunun bir nedeni dis baskilar ve uzun iç savaslarin ülkeyi zayiflatmasidir. Kötü ekonomik sartlar gerekçesiyle 30 yillik Besir Yönetimi halk ayaklanmasi ile 2019’da düsmüstü. Ama halkla konustugunuzda son iki yildir siyasi, ekonomik ve toplumsal kirilmalar açisindan her seyin çok daha kötüye gittigini duyuyorsunuz."

Uysal, "Iki ülkenin ortakligi bölge istikrarina katkida bulunacagi gibi mevcut haliyle bile Sudan’in potansiyeli büyüktür ve is birligi için çok alan bulunmaktadir. Tarimdan, sanayiye, madencilikten turizme ülkenin birçok kaynagi henüz çok bakirdir ve yatirima ihtiyaci vardir. Türkiye’nin kalkinma tecrübesinden yararlanma konusunda ciddi bir potansiyel bulunmaktadir." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin, günümüzde Sudan toplumuyla kurdugu iliskilere deginen Uysal, "Türkiye, Realist-idealist, sert güç-yumusak güç ayrimlarinin ötesinde 'insan odakli bir diplomasi' yaklasimiyla Sudan gibi gönül cografyalarinda sürdürülebilir kalkinmayi saglama temelinde insa etmektedir. Dolayisiyla tarihsel açidan köklü olan mevcut iliskiler önümüzdeki yillarda da siyasi, ekonomik ve toplumsal temelde kartopu misali katlanarak devam edecektir." degerlendirmesinde bulundu.

ORSAM heyetinde Kuzey Afrika Arastirmacisi Kaan Devecioglu ve Cevdet Yavuz Öztürk de yer aldi.

Kaynak: AA