Rektör Karabulut'tan Kalite Bilinci Vurgusu

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, sempozyumda yaptigi konusmada, MTÜ olarak kaliteye önem verdiklerini ifade ederek, MTÜ’nün kurulusundan itibaren kalite bilincinde çalistiklarini belirtti.

Rektör Karabulut'tan Kalite Bilinci Vurgusu
Uluslararasi Kalite ve Akreditasyon Dernegi tarafindan online olarak düzenlenen Saglik ve Sosyal Hizmetlerde Kalite Sempozyumu’na MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut da katildi.

Sempozyum açilis oturumuna, Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, Afyonkarahisar Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumus ve Uluslararasi Kalite ve Akreditasyon Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Dr. Hasan Güler de katildi.



“Projelerimizde kalite ve sürdürülebilirlik kavramini ön planda bulunduruyoruz”

Sempozyum açilis oturumunda konusma yapan MTÜ Rektörü Prof. Dr. Karabulut, MTÜ’nün kalite çalismalarina deginerek, kurulusundan itibaren kalite bilincinde çalistiklarini belirtti.

Prof. Dr. Karabulut, “Malatya Turgut Özal Üniversitesi kurulusunda itibaren kalite çalismalarini temelden itibaren baslatmis ve kalite ile akademik ve idari faaliyetleri bir bütün olarak ele almistir. Üniversitemizin slogani olan bilim, emek, özveri ve kaliteyi çalismalarimizda yol edinmis bulunmakta ve ayni duyarlilikla ögrencilerimize rehberlik ve danismanlik hizmeti vermekteyiz. Özellikle, Covid-19 sürecinin zorluklari ve toplumsal psikolojik yansimalari ile birlikte üniversitelerde psikolojik danisma ve rehberlik hizmetlerinin gerekliligi ve önemi de bir kere daha gün yüzüne çikmis bulunmakta. Biz de ögrencilerimizin gelisimi konusunda çalismalarimizi bu yönde yapiyor, akademik projelerimizde kalite ve sürdürülebilirlik kavramini ön planda bulunduruyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Artan rekabet sonucu kalitenin önemi daha da artmistir”

Birçok alanda hizmet yarisinin öne çikmasi sonucu, artan rekabet ile kalitenin öneminin artmasina deginen Karabulut, “Insanlari hastaliklardan korumak ve hastaliklari tedavi etme görevini üstlenmis olan hastaneler açisindan saglik alaninda giderek artan özel girisimler sonucunda yogun bir rekabet ortami dogmustur. Saglik kurumlarinda, hizmette kalitenin en önemli göstergesi ise hasta memnuniyetidir. Sosyal hizmetlerde kalite ise genel manada sunulan hizmetlerin insanlarin beklentilerini karsilayabilme yetenegidir. Hizmetlerden beklentiler farkli olsa bile genel olarak hizmetlerin kalitelerinin ölçülmesi gerekli görülebilir. Hizmet kalitesine yönelik çalismalar, genelde kâr amaci güden kuruluslar üzerine gerçeklesmektedir” dedi.



“Saglik hizmetlerinde kalite önem kazaniyor”

Prof. Dr. Karabulut, “Dünyada saglik bakim hizmetlerinin sunumunda iyilestirilmesinde kalite çalismalarinin büyük öneme sahiptir. Özellikle son yillarda "saglik hizmetlerinde kalite", hasta çiktilarinin iyilestirilmesi ve saglik kurumlarinin rekabet etmesi açisindan önem tasiyan bir kavram haline gelmistir. Saglik hizmetlerinde kalite, istenen saglik çiktilarina ulasmak için, hizmetin bireye ve topluma, en iyi teknoloji ve bilgi ile profesyoneller tarafindan sunulmasini içermektedir. Saglikta kalite çalismalari ile hasta bakim kalitesini gelistirmek, hasta ve çalisanlara yönelik riskleri en aza indirmek ve saglik hizmetlerini en üst düzeye çikarmak amaçlaniyor. Saglik sektöründe kalite dijitallesme, akilli sistemlerin entegresi ve akilli hastanelerle mümkün oluyor. Teknolojik gelismeler ile birçok uygulamanin elektronik ortama tasinabilmesinin sayesinde bir hastanin sagligi ile ilgili tüm bilgiler veri tabanina kaydedilmekte ve bu bilgilere ihtiyaç duyuldugu an hizli bir sekilde erisilebilmektedir" ifadelerini kullandi.

“Saglikta yenilikçi yaklasimlari teknoloji ile entegre edecegiz”

MTÜ’nün fakülteleri, meslek yüksekokullari, uygulama ve arastirma merkezleri ile bir bütün oldugunu belirten Karabulut, "Üniversitemiz bu anlamda Tip Fakültesi, Saglik Bilimleri Fakültesi ve Saglik Meslek Yüksekokulu ile saglik alaninda yenilikleri takip ederken, Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültemiz, bölüm ve programlarimiz ile de saglikta yenilikçi yaklasimlari teknoloji ile entegre ederek yeni bakis açilari kazandiracaktir. Bu anlamda Evde saglik/bakim hizmetlerinin gelistirilmesinde, kalite standartlarinin belirlenmesi ve hizmetlerin bu standartlara uygun bir sekilde verilmesi büyük önem arz ediyor. Burada üniversiteler önemli sorumluluklar düser. Bunun bilincinde olan bir üniversite olarak bizde alanda açacagimiz iki yüksek lisans programimiz ile saglik hizmetlerinde kalite akreditasyon ve uzun dönem bakim hizmetleri programiyla destek vermeyi hedefliyoruz” seklinde konustu.

Saglik hizmetlerinde kalite akreditasyon derslerinin de yer almasinin planlandigina dikkat çeken Karabulut, “Çok kisa bir süre içinde hayata geçirecegimiz saglikli yasam merkezi projemizle burada uygulayacagimiz bakim saglik hizmetlerinde uygulayacagimiz standartlarla her anlamda örnek olmayi hedeflemekteyiz. Egitim müfredatlarimizda saglik bölüm programlari ile saglik hizmetlerinde kalite akreditasyon derslerini verecegiz. Bugünle gelecek arasinda kurulacak köprünün yapi taslarini olusturan, toplumsal, kültürel, etik degerlerimizi gelecek kusaklara aktarmamizi saglayan yaslilarimizi da bu süreçte unutmuyor, özellikle 65 yas üstü bireylerin saglik sorunlarini ön görerek gelistirdigimiz Yasli Bakim Merkezi projemizi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanimiz Sayin Derya Yanik ve Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürümüz Orhan Koç’un destekleri ile hayata geçirmek üzere çalismalarimiz sürdürüyoruz” diye konustu.

Dört oturumdan olusan sempozyum programinda, saglik ve sosyal hizmetlerde kaliteli bakim hizmeti, saglik ve sosyal hizmetlerde kalite-akreditasyonun önemi ve sivil toplumun rolü, saglik ve sosyal hizmet uygulamalarinda kalite göstergeleri, saglik bakanligi kurumlari açisindan kalite standartlarinin tarihsel gelisimi, engellilik ve yaslilik temelinde bakim ekonomisi, engelli ve yasli bakim hizmetlerinde kalite standartlari ve metodolojisi, kurumsal yasli bakim hizmetlerinde kalite standartlari ve güncel duruma bakis, uluslararasi bakim perspektifinden kalite, evde saglik hizmetlerinde kalite, Türkiye’de saglikta kalite çalismalari konulari ele alindi.
Kaynak: İHA