Osmanli'daki Ilim Ve Fikir Dünyasindan Günümüze Yansimalar

Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayinlari tarafindan basilan “Sahn-i Seman’dan Dârülfünûn’a Osmanli’da Ilim ve Fikir Dünyasi: Alimler, Müesseseler ve Fikri Eserler” kitabi Osmanli’daki ilim ve fikir dünyasindaki gelismeleri kaynaklariyla birlikte bu kitaba tasiyarak, okuyucuyla bulusturuyor.

Osmanli'daki Ilim Ve Fikir Dünyasindan Günümüze Yansimalar
Osmanli’daki ilim ve fikir hayati hakkindaki çalismalarin, çoklu kaynaklardan günümüze kadar saglikli bir sekilde ulastigini söylemek maalesef pek mümkün degildir. Bu alandaki çalismalara bir katki saglamak amaciyla, 2014 yilindan itibaren Istanbul Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi tarafindan “Sahn-i Seman’dan Darülfünun’a Osmanli’da Ilim ve Fikir Dünyasi: Alimler, Müesseseler ve Fikri Eserler” baslikli bir sempozyum dizisine baslandi. Sirasiyla “Istanbul’un Fethinden Süleymaniye Medreselerinin Kurulusuna” (2014),“16. yüzyil” (2015), “17. yüzyil” (2016) ve “18.yüzyil” (2017) alt basliklari ile 4 önemli sempozyum gerçeklestirildi.

Bu sempozyumlarda sunulan tebligler, editöryal süreçten geçirilerek kitaplastirildi. 16. yüzyil, 17. yüzyil ve 18. yüzyil sempozyum kitaplarinin basimini ise Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayinlari üstlendi. “Sahn-i Seman’dan Darülfünun’a Osmanli’da Ilim ve Fikir Dünyasi: Alimler, Müesseseler ve Fikrî Eserler” kitabi, bu sempozyum serisinin 20-21 Aralik 2018 tarihlerinde gerçeklestirilen “19.yüzyil” alt baslikli besincisinde sunulan tebliglerden olusuyor.

19’uncu yüzyilda Osmanli fikir dünyasi

Osmanlinin modernlesme faaliyetlerinin yogunlastigi bir dönem olan 19. yüzyil ile ilgili, bu dönemi anlamamizi ve yorumlayabilmemizi saglayan birçok esere, arsiv belgesine, hatirata ve benzer kaynaklara sahibiz. Bu durum, tarihçiler basta olmak üzere farkli disiplinlerle ugrasan ilim adamlari tarafindan 19. yfüzyilin yogun olarak çalisilmasina sebebiyet vermistir. Bununla birlikte, çalisma konularinin genisligi, konularin birbiriyle çok yönlü irtibatlari, yasanan degisim ve dönüsümlerin hizi ve sayisinin fazla olusu gibi sebeplerden dolayi, dönemin ilim ve fikir hayati hakkindaki çalismalarin henüz yeterli seviyede oldugunu söylemek maalesef mümkün degildir.
Kaynak: İHA