Myanmar'da Darbe Karsiti 16 Kisiye Idam Cezasi Verildi

Myanmar'da askeri darbe karsiti 16 kisi, cinayet isledikleri iddiasiyla idam cezasina çarptirildi.

Myanmar Now gazetesinde yer alan haberde, 15 Mart'ta Yangon kentinde Myanmar ordusu için muhbirlik yaptigi öne sürülen 3 kisinin öldürülmesine iliskin sorusturmada gözaltina alinanlarin karar durusmasinin yapildigi bildirildi.

Haberde, Yangon askeri mahkemesinin, "cinayetlerle baglantili olduklarinin ispat edilmesi üzerine" 16 kisi hakkinda idam karari verdigi kaydedildi.

Idam mahkumlarinin yakinlari, Myanmar Now'a yaptiklari açiklamada, hükümlerin hiçbir delil olmadan verildigini ve askeri mahkemenin siyasi kararlar aldigini öne sürdü.

Son cezalarin ardindan Myanmar'da askeri darbeden bu yana idam cezasina çarptirilanlarin sayisi 41'e yükseldi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 883 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA