MKE'nin Anonim Sirket Olmasini Düzenleyen Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi

Baslangiç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Anonim Sirketi kurulacak MKE AS, yurt içi ve disinda sirket kurma, kurulmus sirketleri satin alma, milli güvenlik ve ulusal kalkinma içeren yatirim projeleri için Cumhurbaskani Karari ile kamulastirma yapma yetkisine sahip olacak MKE AS, faaliyet alani ile ilgili konularda geçici veya sürekli olarak yerli ve yabanci uyruklu personel istihdam edebilecek MKE AS, hisseleri ve bagli ortakliklari; satis, kiralama, isletme hakkinin devri veya sair baska tasarruflar yoluyla yerli veya yabanci özel hukuk gerçek ve tüzel kisilerine devre konu edilemeyecek.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKE) anonim sirket olmasini düzenleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanuna göre, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, baslangiç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Sirketi (MKE AS) kurulacak. MKE AS'nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumluluklari düzenlenecek. Sirketin ilgili oldugu bakanlik, Milli Savunma Bakanligi olacak.

MKE AS, Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsü alinarak hazirlanacak esas sözlesmesinin imzalanmasinin ardindan yapilacak tescil ve ilan ile faaliyete geçecek.

Sirketin sermayesinin tamami Hazine'ye ait olacak ancak mülkiyet hakki ile kar payi hakkina halel gelmemek ve pay sahipliginden kaynaklanan bütün mali haklar Hazine ve Maliye Bakanliginda kalmak kaydiyla Hazine'nin sirketteki pay sahipligine dayanan oy, yönetim, temsil, denetim gibi hak ve yetkileri, Milli Savunma Bakanligi tarafindan kullanilacak.

- Görev ve yetki

MKE AS, milli güvenlik hedefleri dogrultusunda askeri ve sivil amaçli; her çesit silah, mühimmat, patlayici ve kimyasal madde, petrokimya ve diger kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, ham madde, araç gereç, cihaz, sistem ve platformlari yurt içi ve yurt disinda üretme veya ürettirme, pazarlama ve ticaretini yapma, temsilcilik faaliyetlerinde bulunma, arastirma-gelistirme, ürün gelistirme ve mühendislik faaliyetleri, modernizasyon, tasarim, test, montaj, entegrasyon ve satis sonrasi hizmeti yapma veya yaptirma, jenerik ve yenilikçi teknolojilerin yerli ve milli olarak gelistirilmesine iliskin tematik arastirma merkezi/laboratuvari, özel endüstri bölgesi veya egitim kurumlari kurma; her türlü kurum, kurulus ve tüketiciye yönelik olarak proje mühendisligi, danismanlik, teknoloji transferi, egitim hizmetleri ile enerji, geri dönüsüm, taahhüt isleri yapma lojistik destek saglama, mühimmat ayirma ve ayiklama faaliyetlerinde ve esas sözlesmesinde belirlenen diger faaliyetlerde bulunabilecek.

Sirket, yüklendigi taahhütleri daha etkin sekilde yerine getirmek için ayni sekilde geri vermek veya gerçege uygun degerini ödemek sartiyla Milli Savunma Bakanligi envanterinde bulunan ham madde, malzeme, araç gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistem ve benzerlerini kullanabilecek. Milli Savunma Bakanligi envanterinde bulunan bina, fabrika, imalathane, atölye, is yeri ve benzeri tasinmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile altyapi ve test merkezleri Milli Savunma Bakani onayi ile bedelsiz kullanilabilecek.

MKE AS, yurt içi ve disinda sirket kurma, kurulmus sirketleri satin alma, bu sirketlere istirak etme veya bu sirketleri isletme, gerektiginde yurt içi ve disinda sube/temsilcilik açma, milli güvenlik ve ulusal kalkinma içeren yatirim projeleri için Cumhurbaskani Karari ile kamulastirma yapma yetkisine sahip olacak. Yurt disinda sirket kurma, kurulmus sirketleri satin alma ve bu sirketlere istirak etme Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsü alinarak, genel kurul karari ile gerçeklestirilecek.

MKE AS, ikili veya çok tarafli anlasmalar geregi yabanci ülkeler tarafindan Türkiye'de birakilanlar ile kamu idareleri, kamu iktisadi tesebbüsleri ve sermayesinin en az yüzde 50'si kamuya ait olan bagli ortakliklarca ihtiyaç fazlasi ve kullanim disi birakilan veya niteligini kaybetmis olan her türlü hava, deniz ve kara tasitlari, makine ve teçhizat ile tehlikeli veya tehlikesiz metal/metal bilesim atiklari, ekonomik deger tasiyan metal disi (evsel nitelikte olmayan) mal ve malzemeleri; faaliyetlerini gerçeklestirmek için gerekli olan malzemelerin üretilmesinde ham madde olarak kullanmak ve gerektiginde piyasada degerlendirmek üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginca belirlenen birim fiyatlarindan satin alabilecek veya devralabilecek.

- Denetim

MKE AS, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlari Kurumunun yetkilendirdigi bagimsiz denetim kuruluslari arasindan genel kurul karari ile belirlenecek kurulus tarafindan bagimsiz denetime tabi tutulacak. Hazirlanan bagimsiz denetim raporu, genel kurula sunulmasinin ardindan MKE AS tarafindan Milli Savunma Bakanligi ile Hazine ve Maliye Bakanligina gönderilecek.

MKE AS yönetim kurulu üyeleri, bir üyesi Hazine ve Maliye Bakani'nin önerecegi adaylar arasindan olmak üzere genel kurul tarafindan seçilecek. Genel müdür, genel kurul tarafindan belirlenecek.

Yönetim kurulu ve genel müdürün görev, yetki ve sorumluluklari, yönetim kurulu üye sayisi, yönetim kurulu baskani ve üyelerinin seçimi ve görev süreleri ile çalisma usul ve esaslari, MKE AS'nin faaliyet konulari, organlari, teskilat yapisi, tasfiye ve denetimi, istirakler kurulmasi, devir ve tasfiyesi, mali hükümleri ile diger konular, sirketin esas sözlesmesiyle belirlenecek.

Yönetim kurulunda görev alan kamu görevlilerine, kamu iktisadi tesebbüsleri yönetim kurulu üyelerine ödenen tutarda ödeme yapilacak.

- Personel rejimi

MKE AS hizmetlerinin gerektirdigi görevler, Is Kanunu'na tabi personel eliyle yürütülecek. Sirket, faaliyet alani ile ilgili konularda geçici veya sürekli olarak yerli ve yabanci uyruklu personel istihdam edebilecek.

Sirkette istihdam edilecek personel hakkinda kamu kurum ve kuruluslarina personel alinmasina dair mevzuat hükümleri uygulanmayacak. Istihdam edilecek personelin ise alinmasi, sayisi, nakli, görevlendirilmesi, egitimi, niteligi, kadrosu, unvani, ücreti ile diger tüm mali ve sosyal haklari, terfisi, izni, çalisma esaslari, vekalet, ödül ve disiplin islemleri ile sözlesme esaslari ve benzeri diger uygulamaya iliskin hususlar, genel kurul tarafindan çikarilacak düzenlemeler ile belirlenecek.

MKE AS bünyesinde çalisma izni veya çalisma izni muafiyeti ile yabanci uyruklu personel çalistirilabilecek. Çalisma izni muafiyeti olan yabanci, bu belge ile is sözlesmesi süresi boyunca Türkiye'de ikamet edebilecek ve sirket bünyesinde çalisabilecek.

- MKE AS, özellestirme kapsamindan çikarilacak

Kanunla, MKE AS'nin ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasi MKE AS'ye ait olan istiraklerin muaf tutulacagi mevzuat hükümleri de düzenlenecek. Türk Ticaret Kanunu'nun anonim sirketler hakkinda uygulanan birtakim hükümleri, MKE AS hakkinda uygulanmayacak.

Türk Ticaret Kanunu'nun, ayni ve nakdi sermaye konulmasina, sirketler topluluguna, genel kurul toplantisina çagri usulü ile genel kurul toplantilarinda Ticaret Bakanligi temsilcisi görevlendirilmesine iliskin hükümleri de MKE AS hakkinda uygulanmayacak.

MKE AS, hisseleri ve bagli ortakliklari; satis, kiralama, isletme hakkinin devri veya sair baska tasarruflar yoluyla yerli veya yabanci özel hukuk gerçek ve tüzel kisilerine devre konu edilemeyecek. MKE AS'nin, faaliyetlerini sermayesinin tamami Hazine'de olacak sekilde sürdürmesi hüküm altina alinacak.

MKE AS hakkinda Özellestirme Uygulamalari Hakkinda Kanun hükümlerinin uygulanmayacagi hükmü de korunacak.

MKE AS'nin faaliyet alani kapsaminda ithal edecegi mal ve hizmetler gümrük vergisinden muaf tutulacak.

Kabul edilen önergeyle, Kamu Ihale Kanunu ve Devlet Ihale Kanunu kapsamindaki idareler, sirketten yapacaklari mal veya hizmet alimlari ile savunma ve güvenlik alimlarina iliskin yapim isleri yönünden bu kanunlarda yer alan hükümlere tabi olmayacak. Bu kapsamda yapilacak adimlar ile sirket sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasi sirkete ait olan istiraklerin yapacagi alimlara iliskin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanliginin görüsü alinarak yapilacak.

- Personele yönelik geçis hükümleri

Kanunda, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda çalisan mevcut personelin durumuna iliskin uygulamalarin belirlenmesi için geçis hükmü yer aliyor.

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda istihdam edilen Is Kanunu'na tabi personel ile 399 sayili Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (I) ve (II) sayili cetvele tabi personel, mevcut statüleri ve unvanlarina iliskin sosyal ve özlük haklariyla MKE AS'de istihdam edilmeye devam edilecek. Düzenlemenin yürürlüge girdigi tarih itibariyla emekli ayligi baglanmasina hak kazanmis olanlardan istekte bulunanlarin emekliye ayirma islemleri gecikmeksizin yerine getirilecek.

Düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihi müteakip 6 aylik sürenin sonundan itibaren MKE AS'de özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalistirilamayacak.

Düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihte Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda 399 sayili Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (I) ve (II) sayili cetvele tabi olarak çalisan personele, düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde yönetim kurulunca is sözlesmesi teklif edilecek. MKE AS ile sözlesme imzalayanlar, bu kapsamda geçen hizmet süreleri kideme bagli haklarinin tespitinde dikkate alinmak suretiyle Is Kanunu kapsaminda istihdam edilecek.

Düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihte Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda 399 sayili Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (I) ve (II) sayili cetvele tabi olarak çalisan personelden, düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde sirket ile sözlesme imzalamayi kabul etmeyenler, üç farkli il tercihi alinarak diger kamu kurum ve kuruluslarina nakledilmek üzere yönetim kurulunca Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligina bildirilecek.

MKE AS'de çalismaya devam etmek istemeyen mevcut isçiler, düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde Milli Savunma Bakanligi kadro ve kurulusunda yer alan kurumlarda, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunda istihdam edildikleri statüye uygun kadro ve pozisyonlarda istihdam edilmelerini saglamak üzere Milli Savunma Bakanligina bildirilecek.

MKE AS tarafindan bildirilen personelin islemleri Bakanlik tarafindan yürütülecek. Bakanlik tarafindan personele Bakanlik kadro ve kurulusunda yer alan kurumlardan belirlenen üç farkli birimden tercih yapilmak üzere atama teklif edilecek. Bu personelin is sözlesmesi Bakanliga devredilmis sayilacak ve bunlarin Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile MKE AS'de geçen hizmet süreleri kideme bagli haklarinin tespitinde dikkate alinacak.

Atamasi tekemmül ettirilen isçiler, atama emirlerinin tebligini izleyen günden itibaren 15 gün içinde yeni görevlerine baslamak zorunda olacak.

Milli Savunma Bakanligi kadro ve kurulusunda yer alan kurumlarda çalismayi kabul etmeyenler ile 15 is günü içinde yeni kurumunda görevine baslamayanlarin is sözlesmeleri, feshin geçerli sebep kapsaminda oldugu ve MKE AS tarafindan Is Kanunu'nun "sürekli fesih" baslikli maddesinde belirtilen ihbar süresi yükümlülügünün yerine getirildigi kabul edilerek feshedilecek. Bu kapsamda is sözlesmesi feshedilenlerin, kidem tazminati ile fesih tarihinden önce dogmus ve fesih tarihinde ödenmesi gereken isçilik alacaklarina iliskin haklari sakli olacak.

Kanun teklifinin kabul edilmesinin ardindan, Danisma Kurulu önerisi getirildi. Kabul edilen öneriye göre, Genel Kurul yarin toplanmayacak.

TBMM Baskanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, alinan karar geregince, birlesimi, 6 Temmuz Sali saat 15.00'te toplanmak üzere kapatti.
Kaynak: AA