Milli Savunma Bakani Akar, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov Ile Görüstü

Görüsmede, Bakan Akar tarafindan savunma, güvenlik ve savunma sanayisi dahil pek çok alanda is birliginin derinlestirilmesine yönelik iradenin ifade edildigi, FETÖ ile mücadelede is birliginin önemine vurgu yapildigi belirtildi.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov ile görüstü. Görüsmede, Bakan Akar tarafindan, savunma, güvenlik ve savunma sanayisi dahil pek çok alanda is birliginin derinlestirilmesine yönelik iradenin ifade edildigi, Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede is birliginin önemine vurgu yapildigi belirtildi.

Akar, Kirgizistan Savunma Bakani Tuggeneral Taalaybek Omuraliev'in resmi davetlisi olarak geldigi baskent Biskek'teki temaslarini sürdürüyor.

Bakan Akar, ziyaretleri kapsaminda, Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov tarafindan Cumhurbaskanligi'nda kabul edildi.

Görüsmede, Akar'in, Cumhurbaskanlari baskanliginda gerçeklestirilen Türkiye-Kirgizistan Yüksek Düzeyli Strateji Isbirligi Konseyi Toplantisi'nin ikili iliskilere güçlü bir ivme kazandirdigini ve ileriye dönük bir yol haritasini ortaya koydugunu; çizilen bu çerçeve kapsaminda savunma, güvenlik ve savunma sanayisi konulari dahil, pek çok alanda is birliginin derinlestirilmesine yönelik iradeyi ifade ettigi, FETÖ ile mücadelede is birliginin önemine vurgu yaptigi ögrenildi.

- "Bozkirin Bilge Kalemi" Aytmatov'un müze evine ziyaret

Milli Savunma Bakani Akar, ziyaretleri kapsaminda, "Bozkirin Bilge Kalemi" olarak adlandirilan dünyaca ünlü Kirgiz edebiyatçi ve diplomat Cengiz Aytmatov'un müzesini de ziyaret etti.

Müzede, Aytmatov'un oglu Eldar Aytmatov'dan, Kirgiz edebiyatçinin hayatina ve çalismalarina iliskin bilgi alan Akar, Eldar'dan, babasiyla olan anilarini dinledi.

Akar, Aytmatov'un ödüllerinin yani sira Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel ile çekilen fotograflarinin bulundugu odayi da gezdi.

Eldar Aytmatov, fotograflarla ilgili, "Babam geçirdigi kalp krizinin ardindan Ankara'da hemen askeri hastaneye kaldirilmisti. Orada Türk doktorlar tarafindan tedavi altina alinmisti. Sonrasinda babami hastanede Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdogan da ziyaret etmisti." diyerek hatirasini paylasti.

Akar, ziyaretin sonunda, müze seref defterini imzaladi. Eldar Aytmatov'un ricasi üzerine, müze seref defterini, Cengiz Aytmatov'un hayattayken kullandigi çalisma masasina oturarak imzalayan Bakan Akar, deftere sunlari yazdi:

"Türk kültür dünyasinin büyük mimari Cengiz Aytmatov'un aziz hatirasina, ata topragi Kirgizistan'a yaptigim resmi ziyaret vesilesiyle Türk dünyasinin ortak degeri olan ve eserleriyle tüm dünyaya Türk kültür zenginligini tanitan Sayin Cengiz Aytmatov'un evini ziyaret etmekten, kiymetli ailesi ile tanismaktan büyük bahtiyarlik duydum.

Yasadigi dönemin acilarini, kederlerini, sevinçlerini, milli ve manevi degerlerini kendi ruh dünyasinda yogurarak eserlerine yansitan bozkirin bilge kalemi Cengiz Aytmatov, Türk ve dünya edebiyatina büyük bir zenginlik kazandirmistir. Eserleri, fikirleri ve kültür dünyamiza katkilariyla asil milletimizin gurur ve ilham kaynagi olan büyük sahsiyet Cengiz Aytmatov'u, saygi ve sükranla yad ediyorum. Ruhu sad, mekani cennet olsun."

Müze öncesinde Ata-Beyit Aniti ile Cengiz Aytmatov'un mezarini da ziyaret eden Milli Savunma Bakani Akar, Kirgizistan'daki temaslarini tamamlamasinin ardindan Tacikistan'a gitti.
Kaynak: AA