Kuzey Kore Lideri Kim, Covid-19 Ile Mücadelede Hükümet Yetkililerini Azarladi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkede korona virüs (Covid-19) salgini ile mücadelede basarisiz olduklari gerekçesiyle üst düzey hükümet yetkililerini azarladi.

Korona virüs (Covid-19) ile mücadele kapsaminda asilama çalismalari hiz kesmeden devam ederken, Covid-19 verileri açiklamayan Kuzey Kore’de ülkenin lideri Kim Jong-un, üst düzey hükümet yetkililerini Covid-19 ile mücadelesinde basarisiz olduklari gerekçesiyle azarladi. Kuzey Kore medyasi, Kim Jong-Un’un Kore Isçi Partisi’nin üst düzey yetkililerini korona virüs salgininda alinan uzun vadeli tedbirleri uygulamadiklari ve görevlerinde ihmallerde bulunduklari gerekçesiyle Kore Isçi Partisi Politbürosu’nu toplantisina çagirdigini duyurdu. Kuzey Kore medyasi, üst düzey yetkililerin görevlerini ihmal etmesi ve alinan tedbirleri uygulamamasi sonucu devletin ve halkin güvenliginin saglanmasinda büyük bir krize neden oldugu ve ciddi sonuçlar meydana geldigini kaydetti.

Öte yandan toplantida aralarinda merkez komite sekreteri ve çesitli devlet kurumlarinin yetkililerinin de yer aldigi birkaç Politbüro üyesinin görevlerinden alinarak yerlerine yeni yetkililerin getirdigi aktarilirken, parti içinde yasanan sarsintilarin Covid-19 salgini ile ilgili görevlerin ihmaliyle ilgili olup olmadigina iliskin bir açiklamada yapilmadi.

Kuzey Kore’de saglik projelerinde çalisan ve Harvard Üniversitesi Tip Fakültesi’nden Dr. Kee B. Park yaptigi açiklamada, Kuzey Kore’nin halkinin Covid-19’a karsi korunmasini ulusal bir hayatta kalma meselesi olarak ele aldigini ve salgin karsiti kararlarin, ülkenin bazi en üst düzey yetkilileri tarafindan alindigini bildirdi. Park, "Kuzey Kore’nin stratejisinin temel amaci, Covid-19’un ülkeye girmesini dahi önlemek ve ayni zamanda tedavi yeteneklerini güçlendirmenin yani sira asi temin etmektir" dedi.

Kaynak: İHA