Kolombiya'da Binlerce Kisi Hükümet Karsiti Protestolar Düzenledi

Kolombiya'da Ulusal Grev Komitesi'nin 16 Haziran'da bir süre protestolara ara verdigini duyurmasina ragmen binlerce kisi hükümet karsiti gösteri düzenledi.

Ülkede basta baskent Bogota olmak üzere Medellin, Pasto, Pereira, Barranquilla ve Santander de Quilichao kentlerinde sokaklara inen göstericiler, hükümet politikalarina tepki gösterdi.

Bogota'da eylemciler, kentin en islek caddesinde barisçil yürüyüsler gerçeklestirirken, bazi gruplarin ise belediyeye ait 12 toplu tasima aracina el koymasi üzerine polis ile protestocular arasinda gerginlik yasandi.

- Medellin'de olaylar çikti

Ülkenin en büyük ikinci kenti Medellin'de, göstericilerin kamu binalarina ve özel mülklere zarar vermesinin ardindan Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD, gaz bombasi ile müdahale etti.

Barranquilla ve Santander de Quilichao sehirlerinde düzenlenen protestolarda ise Kolombiya'ya adini veren Avrupali kasif Kristof Kolomb'un heykeli göstericiler tarafindan devrildi.

Günün sonunda eylemlerin yol açtigi olaylarda, 13 otobüs, trafik isiklari ve bazi kamu binalari zarar gördü, polis göstericilerden bazilarini gözaltina aldi.

- Protestolarda 58 kisi ölmüstü

Kolombiya Ombudsman Ofisinin gösterilerle ilgili yayimladigi son rapora göre, simdiye kadar eylemlerde 2'si polis 58 kisi hayatini kaybetmis, 2 binden fazla kisi yaralanmisti.

Merkezi Kolombiya'nin baskenti Bogota'da bulunan insan haklari örgütü Temblores ise 8 Haziran'daki açiklamasinda, protestolarda polisin 45 kisinin ölümüne dogrudan dahil oldugunu bildirmisti.

Kolombiya'da 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar, ögrenci gruplari ve çesitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çagrisiyla baslayan vergi reformu karsiti gösteriler, basta sakin ve barisçil geçerken; sonrasinda onlarca kente yayilarak siddet olaylarina sahne olmustu.

Bunun üzerine Devlet Baskani Ivan Duque, 2 Mayis'ta düzenledigi basin toplantisinda, halktan daha fazla vergi toplanmasi amaciyla hazirlanan vergi reformu yasa tasarisini geri çekme karari aldiklarini açiklamisti.

Ülkede otoyollarin eylemciler tarafindan siklikla kapatilmasi ve kurulan barikatlar, ticari isletmeleri maddi olarak zor durumda birakmis ve marketteki fiyatlarin yükselmesine yol açmisti.

Göstericilerin talepleri arasinda temel protesto hakki için tüm demokratik güvencelerin ve özgürlüklerin saglanmasi, Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD'in tasfiye edilmesi, ayrica ulusal diyalog masasinin kurulmasi suretiyle tüm sorunlarin müzakere edilmesi yer aliyor.

Protestocular, polislerin Savunma Bakanligina degil Içisleri Bakanligina bagli olmasini istiyor.

Kaynak: AA