Kanada'daki Eski Kilise Okullarinda Son Bir Ayda 1148 Kayit Disi Çocuk Mezari Bulundu

Kanada'da bugün yine bir yatili kilise okulunun yakininda bulunan 182 kayit disi mezar ile ülkede son bir ayda bulunan çocuk mezari sayisi 1148'e çikti.

Yerli topluluk First Nation tarafindan yapilan açiklamada, British Columbia eyaletindeki eski St. Eugene Misyon Okulu'nun yakininda 182 kayit disi mezar bulundugu bildirildi.

Söz konusu okulun yakinindaki bir alanda radarla tespit edilen ve yaklasik 1 metre derinliginde oldugu belirtilen 182 mezar ile 29 Mayis’tan bu yana ülkede bulunan yerli çocuklara ait kayit disi mezar sayisi 1148’e çikmis oldu.

Kanada'da kilise okulu bahçesindeki kayit disi çocuk mezarlari ilk defa, 29 Mayis’ta British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatili bir kilise okulunun bahçesinde bulunan 215 çocuga ait ceset kalintilariyla gündeme gelmisti.

Ülke genelindeki 139 okulda baslatilan derine nüfuz eden radar taramalarinda, 24 Haziran’da da Sakatchewan eyaletindeki Marieval Yatili Kilise Okulunun bahçesinde resmi kayitlarda olmayan 751 çocuk cesedi kalintisi olan mezarlar bulunmustu.

Kanada Basbakani Justin Trudeau, kamuoyunda büyük yanki uyandiran eski yatili kilise okullarinin bahçesinde bulunan çocuk mezarlari için, "Kanada tarihinin en karanlik bölümlerinden biri" ifadesini kullanmisti.

- Kanada'daki yatili kilise okullari olayi

Ilki 1840'ta Katolik Kilisesi tarafindan Kanada hükümeti adina açilan ve sonuncusu 1997'de kapatilan yatili kilise okullari, 150 binden fazla yerli çocugun ailelerinden zorla koparilarak alikonuldugu yerler olarak tarihe geçti.

Beyaz çogunlugun hakim oldugu topluluklara entegre edilmek için zorla ailelerinden ve kültürlerinden uzaklastirilan çocuklarin büyük kisminin kötü muameleye maruz kaldigi, açlik ve sogugun yani sira cinsel ve fiziksel tacize ugradigi, hatta bazi çocuklar üzerinde tibbi deneyler yapildiginin belirlendigi öne sürüldü.

Yatili kilise okullarinda yasanan trajedinin tüm boyutlariyla ortaya çikarilmasi için 2008’de Kanada’da Hakikat ve Uzlasma Komisyonu kuruldu.

Hayatta olan magdurlarin 6 bininden fazlasini dinleyen Komisyon, çalismalarini 2015'te tamamladi ve yasananlari "kültürel soykirim" olarak tanimlayarak 4 bin sayfalik rapor yayimladi.

Bazi kaynaklarda, kilise okullarinda kalirken ölen çocuklarin sayisi 4 bin 200 olarak verilirken, Komisyon raporunda, ölümlerin kilise yönetimlerince belgelenmemesi nedeniyle bu sayinin 5 bin 995 oldugu kaydedildi.

Kaynak: AA