HÜRÜ 'De Yapay Zeka Destegi Hayata Geçiriliyor

Harran Üniversitesi, akilli tarim arastirma ve uygulama projelerine hiz vererek, tarimsal uygulamalardaki girdi miktarini azaltmak ve verimi arttirmak için gerekli olan akilli tarim sistemleri gelistirmeye basladi.

HÜRÜ 'De Yapay Zeka Destegi Hayata Geçiriliyor
Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleskesinde yer alan Ziraat Fakültesi’nde yapilan projenin tanitimina, Sanliurfa Vali Vekili Mustafa Akin, TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Senbayram koordinatörlügünde, Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cengiz Kaya ve Ziraat Fakültesi ögretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Doç. Dr. Abdullah Kahriman, Prof. Dr. Ali Fuat Tari, Prof. Dr. Osman Çopur, Prof. Dr. Recep Gündogan ve Bilgisayar Mühendisligi ögretim üyesi Dr. Ögr. Üyesi Hadi Süzer’in yer aldigi Dijital Tarim Projesiyle yeni nesil iletisim teknolojileri kullanilarak akilli sensörlerin ve otonom robotlarin arazide akilli tarim arastirma ve uygulamalari için kullanilmasi saglaniyor. Ziraat Fakültesi arastirma deneme arazisinde kurulan HRÜ Dijital Tarim Prototip Alani bünyesinde gelistirilip testleri yapilan bu sistemin özellikle donanim ve yazilim konusunda disa bagimliligi azaltmasi beklenmekte. Projede gelistirilen akilli sensör (i) yersel veriler (nem ve azot sensörleri gibi), ii) arazi robotu mobil verileri (gaz emisyonu, derinlik kamerasi, termal kamera), drone verileri (NDVI kamera), ve milli uydu verilerinin yapay zekâ ile islenmesi sayesinde gübre ve sulama zamani, miktari gibi konularda üreticilere dogru bilgi türetmesi hedefleniyor. Fazla verilen gübrenin bitkiye yarar yerine zarar verdigi gibi fazla sulama da verim düsüklügü ve çoraklasmaya neden olmakta. Dijital Tarim uygulamalarinda hem dogayi koruyacak hem de girdi miktarini azaltarak sulamada yüzde 45, gübre de yüzde 27 tasarruf saglanmasini saglayarak üreticilerin gelirlerinde artis saglanacak.

Harran Üniversitesi’nde akilli tarim uygulamalari konusunda kurulan laboratuvarlarda Ziraat Fakültesi, Bilgisayar, Elektronik ve Harita mühendisligi bölümleri ortak çalismalar yürütüyor. Gelistiren proje ile çiftçiler, arazilerindeki ürüne ait su ve gübre ihtiyacini cep telefonlari ve bilgisayar ortaminda görebilecek. Gelistirilen projenin, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi nezdinde tüm Türkiye’ye yayilmasi konusunda çalismalar sürmekte.
Kaynak: İHA