Cumhurbaskani Erdogan'dan 'Tasarruf Tedbirleri' Genelgesi Açiklamasi

'Kamu kaynaklarinin maksadina uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanilmasi her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve ayni zamanda bir mecburiyettir' 'Kamu kurum ve kuruluslari tarafindan yurt içinde ve yurt disinda hiçbir surette hizmet binasi, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kres, egitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satin alinmayacak, kamulastirilmayacak, yeni kiralama yapilmayacak ve yeni insaata baslanmayacak' 'Tasit edinimleri ihtiyaç analizlerine dayandirilacak, acil ve zorunlu haller disinda her ne suretle olursa olsun yeni tasit edinilmeyecek' Kamu kurum ve kuruluslari hizmet alimi suretiyle edinecekleri toplam tasit sayisinin kademeli olarak azaltilmasina iliskin tedbirleri alacak, bu kapsamda 2020 yilindaki tasit sayilarini 2021 yilindan baslamak üzere 2023 yili sonuna kadar kümülatif olarak en az yüzde 20 oraninda azaltacak' 'Ilgili mevzuatinda belirtilen makam ve hizmetler ile ambulanslar hariç olmak üzere, hibe dahil her ne suretle olursa olsun yabanci menseli tasit edinilmeyecek' 'Bakanlar, belediye baskanlari ve üst yöneticiler tarafindan; cep telefonu tahsis edilen makamlar için aylik cep telefonu görüsme ücreti limitleri, 1800 gösterge rakaminin memur aylik katsayisiyla çarpimi sonucu bulunacak tutari geçmeyecek' 'Kamu kurum ve kuruluslarinin basini izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir sekilde günlük gazete alimi yapilmayacak, görev alani ile ilgili olmayan yayinlara abone olunmayacak' 'Idare faaliyetlerini tanitmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayinlar basilmayacak, bu dokümanlarin hazirlanmasi ve paylasimi elektronik ortamda yapilacak' 'Uluslararasi toplantilar ile milli bayramlar hariç açilis, konferans, seminer, yil dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara iliskin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek ve diger adlar altinda ödeme yapilmayacak' 'Mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar geregi yapilan veya kurum faaliyetleri ile dogrudan ilgili olan tanitim giderleri hariç olmak üzere basin ve yayin organlarina ilanreklam verilmeyecek'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, kamu kurum ve kuruluslarinin harcamalarinda tasarruf saglanmasi, bürokratik islemlerin azaltilmasi ve kamu kaynaklarinin etkili, ekonomik ve verimli kullanimina iliskin "tasarruf tedbirleri" genelgesi yayimladi.

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaskanligi genelgesinde, kamu kaynaklarinin maksadina uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanilmasinin her kamu kurumu ve görevlisi için bir görev ve ayni zamanda bir mecburiyet oldugu vurgulandi.

Bu anlayisla kamu kurum ve kuruluslarinin harcamalarinda tasarruf saglanmasi, bürokratik islemlerin azaltilmasi ve kamu kaynaklarinin etkili, ekonomik ve verimli kullanimina iliskin olarak tedbirlerin alinmasinin gerekli görüldügü aktarilan genelgede, kamu idareleri ve bu idarelere bagli, ilgili ve iliskili kamu kurum ve kuruluslari ile il özel idareleri, belediyeler ve bunlarin bagli kuruluslari ile kurduklari birlik, müessese ve isletmeler ile Kamu Iktisadi Tesebbüsleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi kamu iktisadi tesebbüsleri ile bunlarin dogrudan veya dolayli olarak tek basina veya birlikte ya da ayri ayri sermayesinin yarisindan fazlasina sahip olduklari her çesit kurulus, müessese, birlik, isletme ve sirketler, özellestirme kapsam ve programina alinmis hisselerinin yarisindan fazlasi kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluslar, fonlar, döner sermayeler ve diger tüm kamu kurum ve kuruluslarinin (Cumhurbaskanligi Idari Isler Baskanligi ve TBMM Baskanligi Genel Sekreterligi hariç) kendi bütçeleri veya tasarruflarindaki diger kaynaklardan yapacaklari yurt içi ve yurt disi harcamalari ile tasinir ve tasinmazlarinin kullanilmasinda belirlenen tedbirlere uyacaklari kaydedildi.

Dogal afetlerde, salgin hastaliklarda ve orman yanginlarinda acil olarak yapilmasi gereken mücadele ve müdahaleler, iç ve dis güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdigi zorunlu olan harcamalarin bu genelgenin kapsami disinda oldugu belirtilen genelgede, "genel ilkeler" basligiyla su ifadelere yer verildi:

"Kamu hizmetleri, bütçe sinirlari içinde kalinarak ayrilan kaynaklarin üzerinde harcama yapilmasina yol açilmadan azami tasarruf anlayisi içinde yerine getirilecektir. Yili ve takip eden yillarin bütçelerinde ilave yük olusturacak sekilde faaliyet genislemesine ve is artisina gidilmeyecektir. Kamu kurum ve kuruluslari kendi kurulus mevzuatinda belirtilen faaliyet alanlari ile dogrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama veya taahhütte bulunmayacak, ihale sartname ve sözlesmelerine alim konusuyla ilgisi olmayan unsurlari dahil etmeyeceklerdir. Kamu kurum ve kuruluslari, yapacaklari alimlarda ölçek ekonomisinden yararlanarak ihtiyaçlarin daha düsük maliyetlerle karsilanmasi amaciyla ortak alim yoluyla tedarikin yayginlastirilmasi için azami gayret göstereceklerdir."

- Tasinmaz edinilmesi ve kiralanmasi

Genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluslari tarafindan yurt içinde ve yurt disinda hiçbir surette hizmet binasi, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kres, egitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satin alinmayacak, kamulastirilmayacak, yeni kiralama yapilmayacak ve yeni insaata baslanmayacak.

Ancak deprem riski nedeniyle yikim karari verilmesi halinde, o hizmet için tahsis edilebilecek Hazineye ait tasinmazin bulunmadiginin tevsik edilmesinden sonra, kamu kurum ve kuruluslarinin mülkiyetinde bulunan veya tahsis edilmis olan yerlere yeni insaat yapilabilecek.

Diger taraftan, kesinlesmis mahkeme karari ile tasinmazin tahliyesi gibi kanuni zorunluluk halinde, o hizmet için tahsis edilebilecek Hazineye ait tasinmazin bulunmadiginin tevsik edilmesinden sonra, hizmet yeri ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla tasinmaz kiralarinin yüksek oldugu mahaller disinda ve rayiç bedeli dikkate alinarak tasinmaz kiralanabilecek.

- Resmi tasitlarin edinilmesi ve kullanilmasi

Genelgede, resmi tasitlarin ediniminde ve kullaniminda belirtilen hükümler çerçevesinde hareket edilecegi vurgulandi.

Buna göre, kamu kurum ve kuruluslarinca tasit edinimleri ihtiyaç analizlerine dayandirilacak, acil ve zorunlu haller disinda her ne suretle olursa olsun yeni tasit edinilmeyecek. Mevcut tasitlar da ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayisi çerçevesinde yeniden gözden geçirilecek, ihtiyaç fazlasi olan veya ekonomik ömrünü tamamlamis tasitlar ihtiyaci olan kurumlara devredilecek ya da tasfiye edilecek.

Kamu kurum ve kuruluslari hizmet alimi suretiyle edinecekleri toplam tasit sayisinin kademeli olarak azaltilmasina iliskin tedbirleri alacak, bu kapsamda 2020 yilindaki tasit sayilarini 2021 yilindan baslamak üzere 2023 yili sonuna kadar kümülatif olarak en az yüzde 20 oraninda azaltacak.

Ilgili mevzuatinda belirtilen makam ve hizmetler ile ambulanslar hariç olmak üzere, hibe dahil her ne suretle olursa olsun yabanci menseli tasit edinilmeyecek. Merkezi yönetim bütçe kanununa ekli (T) isaretli cetvelde tasnifi yapilan tasit cinslerinde en az iki marka tarafindan yerli menseli üretimi olmayan tasitlar hakkinda bu hüküm uygulanmayacak.

237 sayili Tasit Kanunu'na ekli (1) ve (2) sayili cetvel kapsamindaki hizmetlere ve koruma altina alinanlara tahsis edilen tasitlar disinda hiçbir makama tasit tahsis edilmeyecek. Söz konusu cetvellerde yer almayanlardan 3 sayili Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve kuruluslarinda Atama Usullerine Dair Cumhurbaskanligi Kararnamesine ekli (I) sayili cetvelde yer alan kadro, pozisyon ve görevlerde bulunanlar ile belediye baskanlari ve belediyelerde genel sekreterler ve genel müdürler; ikametgahlari ile görev yerleri arasindaki sadece sabah-aksam gelis ve gidisleri için hizmet araci olarak kurumlarin mevcutlarinda bulunan binek veya "station wagon" tipi tasitlardan yararlanabilecek.

Milli Savunma Bakanligi, Milli Istihbarat Teskilati Baskanligi, Jandarma Genel Komutanligi, Sahil Güvenlik Komutanligi ve Emniyet Genel Müdürlügü personeli ile Hakimler ve Savcilar Kanunu'na tabi olarak görev yapanlardan, güvenlik ihtiyaçlari nedeniyle gerekli görülenlerin ikametgahlari ile görev yerleri arasindaki sadece sabah-aksam gelis ve gidisleri ilgili bakan veya üst yönetici onayiyla hizmet araçlarinca saglanabilecek. Ayrica bakanliklarda hizmet tasitlarindan en fazla 3 adedi bakanlar tarafindan belirlenecek esaslar çerçevesinde makam hizmetlerinde kullanilabilecek.

- Kanunun izin verdigi haller hariç hiçbir makama yabanci menseli tasit, makam araci olarak tahsis edilmeyecek

Tasit Kanunu hükümlerinin izin verdigi haller hariç hiçbir makama arazi binek gibi tasitlar ile yabanci menseli tasit, makam araci olarak tahsis edilmeyecek. Memuriyet mahalli disindaki görevlere (sehirler arasi, merkezden tasraya ve tasradan merkeze vb.) zorunlu durumlar hariç resmi tasitla gidilmemesi hususunda ilgililer azami özen ve dikkati gösterecek.

Ayrica memuriyet mahalli disindaki görevlere baska ulasim araçlari ile gidilmesi halinde ayni yere ilgilinin görevinde kullanilmak üzere tasit gönderilmeyecek, gidilen yerdeki resmi hizmet araçlarindan istifade edilecek.

Söz konusu kanunun ekli (1) ve (2) sayili cetveli kapsamindaki hizmetlere veya koruma altina alinanlara tahsis edilen tasitlar disinda kalan ve hizmet araci olarak kullanilan tasitlar, münhasiran resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amaciyla ayni kurumun birimleri arasinda ayrim yapilmaksizin ve mümkün oldugu ölçüde güzergah birlestirmesi yapilarak kullanilacak.

Bu tasitlar, özel islerde, tatil günlerinde ve personel servis araci olarak kullanilmayacak, hiçbir makam, birim ve sahsin kullanimina tahsis edilmeyecek. Bu hükümler 237 sayili Kanunun 17'nci maddesinin ikinci fikrasi kapsaminda kullanilan tasitlar hakkinda da uygulanacak.

Tasit Kanunu'nun ekli (1) sayili cetvelinde belirtilenlere tahsis olunacak tasitlar hariç, bütün tasitlarda "Resmi hizmete mahsustur” ibaresi yer alacak.

Kamu kurum ve kuruluslarinin soför ihtiyaci, kadrolu soför veya hizmet alimi suretiyle tasit edinimi sözlesmelerine dayali olarak karsilanmak yerine öncelikle 17 Mart 2006 tarihli ve 2006/10194 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Tasitlari Sürebilecek Kamu Görevlilerinin Belirlenmesine iliskin Esas ve Usuller çerçevesinde resmi görevi ifa etmek üzere tasita ihtiyaç duyan kamu görevlilerinin görevlendirilmesi suretiyle karsilanacak.

Tasitlar, kullanim süresi ve maliyet analizleri dikkate alinarak en ekonomik yöntemle edinilecek. Hizmet araci olarak edinilecek tasitlarda baz veya standart donanimli, binek ve "station wagon" cinsi tasitlarda 1600 cc ve altindaki motor hacimli, isletme maliyetleri düsük ve ekonomik olan tasitlar tercih edilecek.

Ayrica hizmet alimi suretiyle edinilecek tasitlarda model yili yeni araçlar yerine ekonomik olmasi durumunda binek ve "station wagon" cinsi tasitlarda 10 yasini, diger tasitlarda 15 yasini doldurmamis olmak kaydiyla model yili yeni olmayan araçlara öncelik verilecek.

Tasitlarin verimli kullanimi ile isletme maliyetlerinin asgari seviyeye indirilmesine yönelik gerekli önlemler idarelerce alinacak. Bu kapsamda tasitlarin masraflari gider türleri itibariyla plaka bazinda düzenli olarak kayit altina alinacak, harcama yetkililerince tasitlarin çalisma süresi, güzergahi, ortalama yakit tüketim degeri, bakim maliyetleri ve sürücü performansi düzenli olarak izlenecek.

Bu genelgenin uygulanmasi sonucunda atil kalan tasitlar ilgili kurumlarca Hazine ve Maliye Bakanligina bildirilecek, Bakanlik atil tasitlari bütün kurumlara duyuracak, tasit ihtiyaci öncelikle söz konusu tasitlardan karsilanacak.

Bu hükümler; kurumlarda üst yöneticiler, il özel idarelerinde ve illerde valiler, belediyelerde ise belediye baskanlari tarafindan hassasiyetle izlenecek ve denetlenecek, aksine hareket edenler hakkinda ilgili mevzuat hükümlerine göre islem yapilacak.

Mahalli idareler hariç kamuda tasit edinim, kullanim ve tasfiye süreçlerinin bütünlesik bir anlayisla, etkinlik ve verimlilik esaslarina göre yeniden düzenlenmesi amaciyla Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan yürütülen Kamu Filo Yönetim Sistemi Projesi kamu idarelerince yakindan takip edilecek, projenin uygulanmasi hususunda gerekli isbirligi ve destek saglanacak.

- Haberlesme giderlerinde tasarruf için gerekli her türlü tedbir alinacak

"Tasarruf tedbirleri" genelgesinde kamu kurum ve kuruluslarinin haberlesme giderlerine iliskin hususlar da yer aldi.

Bu kapsamda, kamu kurum ve kuruluslarinin harcama yetkilileri, haberlesme giderlerini hizmet gerekleri ve teknolojik imkanlar çerçevesinde gözden geçirerek kaynaklarin verimli kullanilmasi hususunda sayi, tutar veya kullanim kisitlamalari da dahil gerekli her türlü tedbiri alacak.

Kurum hizmetlerinin gerektirdigi zorunlu haller ile güvenlik, istihbarat, askeri ve uluslararasi iliskiler maksatli milletler arasi görüsmelere açilacak telefonlar, bakanliklar, bagli, ilgili ve iliskili kuruluslarda bakan, il özel idarelerinde vali, belediyelerde belediye baskani, diger idarelerde üst yönetici tarafindan belirlenecek.

Cep telefonlari sadece Cumhurbaskani Yardimcisi, bakanlar, yüksek yargi organlari baskanlari, valiler ve belediye baskanlari ile hizmet gereksinimi dikkate alinarak 3 sayili Cumhurbaskanligi Kararnamesine ekli (1) sayili cetvelde yer alan kadro, pozisyon ve görevlerde bulunanlar ile belediyelerde genel sekreterler ve genel müdürler ile sinirli olmak üzere bakanliklar, bagli, ilgili ve iliskili kuruluslarda bakan, belediyelerde belediye baskani, diger idarelerde üst yönetici tarafindan belirlenen makamlar için tahsis edilebilecek.

Bu sekilde cep telefonu tahsis edilen makamlarin listesi bakanliklar, bagli, ilgili ve iliskili kuruluslar ile diger idareler bakimindan Cumhurbaskanligina, belediyeler bakimindan ise Çevre ve Sehircilik Bakanligina gönderilecek.

Bakanlar, belediye baskanlari ve üst yöneticiler tarafindan; cep telefonu tahsis edilen makamlar için aylik cep telefonu görüsme ücreti limitleri, 1800 gösterge rakaminin memur aylik katsayisiyla çarpimi sonucu bulunacak tutari geçmeyecek.

Kamu kurum ve kuruluslari, tebligatlarini ilgili mevzuatinda istisna tutulan durumlar hariç elektronik tebligat sistemlerini kullanarak yapacak. Mevzuat hükümleri uyarinca elektronik tebligat adresi alma zorunlulugu olmayan kisilerin bu sistemlere dahil olabilmesi kamu idarelerince tesvik edilecek ve azami gayret gösterilecek. Elektronik bilgi yönetim sistemleri üzerinden yapilan resmi yazismalar ayrica posta ile gönderilmeyecek.

- Hizmet içi egitim ve toplantilar ile personel görevlendirmelerine iliskin tasarruf tedbirleri

Kamu kurum ve kuruluslarinin hizmet içi egitim, konferans, seminer, çalistay, sempozyum, toplanti, organizasyon ve benzeri her türlü faaliyetlerinin uzaktan erisim yöntemleriyle yapilmasi esas olacak.

Söz konusu faaliyetlerin yüz yüze yapilmasinin zorunluluk arz ettigi durumlarda öncelikli olarak kamu tesislerinin kullanilmasi, ihtiyacin mümkün oldugunca kamu personeli tarafindan karsilanmasi, görev süresi ve görevli sayisinin asgari seviyede tutulmasi, fiyatlarin ekonomik oldugu yer ve dönemlerin tercih edilmesi ve zorunluluk durumunun gerekçelerinin belirtilmesi kaydiyla geçici görevlendirmeler yapilabilecek.

Zorunlu hallerde yapilacak yurt disi geçici görevlendirmeler, görevin süresi ve görevli sayisi en az seviyede tutularak bakanliklar, bagli, ilgili ve iliskili kuruluslarda bakan, diger idarelerde üst yönetici onayi ile yapilacak.

Söz konusu görevlendirme onaylari ile görevlendirme sonucuna iliskin raporlar, görevlendirmenin bitimi tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Cumhurbaskanligina gönderilecek. Bu kapsamda yapilacak görevlendirmelerde, Il Özel Idareleri bakimindan Içisleri Bakanliginca, belediyeler bakimindan Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yayimlanan veya yayimlanacak genelge hükümlerine uyulacak.

Kamu kurum ve kuruluslari, yurt disi temsilcilikleri uhdesindeki hizmet sunumu ihtiyacini gözetecek ve görevlendirecegi personel sayisini asgari seviyede tutmaya özen gösterecek. Bu kapsamda mümkün oldugu ölçüde bir kamu kurum veya kurulusunun yurt disinda görevlendirdigi temsilci/temsilciler, o temsilcilikte diger kurum ve kuruluslara ait görevleri de yerine getirebilecek.

- Basin ve yayin giderlerine düzenleme

Kamu kurum ve kuruluslarinin basini izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane dokümantasyon merkezleri hariç hiçbir sekilde günlük gazete alimi yapilmayacak, görev alani ile ilgili olmayan yayinlara abone olunmayacak.

Idare faaliyetlerini tanitmaya yönelik rapor, kitap, dergi, bülten ve benzeri yayinlar basilmayacak, bu dokümanlarin hazirlanmasi ve paylasimi elektronik ortamda yapilacak.

Kamu kurum ve kuruluslari tarafindan bastirilmasi zorunlu görülen dokümanlar ihtiyaç sayisi kadar bastirilacak ve ekonomik malzeme kullanimi tercih edilecek.

- Kirtasiye ve demirbas alimlari

Kamu kurum ve kuruluslarinda kagit kullanimi en aza indirilecek, rapor, bilgi notu ve benzeri dokümanlarin hazirlanmasi ve dagitimi elektronik ortamda yapilacak.

Demirbas alimi zorunlu hallerde yapilacak, demirbaslar kullanim ömrü tamamlanmadan degistirilmeyecek. Bilgisayar ve bilgi islem sistemlerinin yenilenmesi ve genisletilmesi durumunda hizmet ihtiyacinin gerektirdigi özellikler ve kapasite dikkate alinacak.

Ayrica fiziki olarak birbirine yakin makam ve birimlerdeki fotokopi, faks ve benzeri büro malzemelerinin ortaklasa kullanilmasi saglanacak.

- Temsil, tören, agirlama ve tanitim giderleri

Uluslararasi toplantilar ile milli bayramlar hariç açilis, konferans, seminer, yil dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara iliskin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek ve diger adlar altinda ödeme yapilmayacak. Temsil ve agirlama ödenekleri, zorunlu haller disinda kullanilmayacak.

Yilbasi ve bayram dönemlerinde kamu görevlileri tarafindan gönderilecek tebrik, telgraf ve benzeri posta hizmetlerine iliskin kagit, baski, posta ve benzeri giderler hiçbir sekilde kurum ve kuruluslarin bütçesinden ödenmeyecek, mevzuat gerekleri disinda kurum ve kuruluslarin tasarruflar altinda bulunan kaynaklardan ajanda, takvim, plaket, hatira, hediye, esantiyon basim ve dagitimi türü isler yaptirilmayacak.

Kamu kurum ve kuruluslarinca mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar geregi yapilan veya kurum faaliyetleri ile dogrudan ilgili olan tanitim giderleri hariç olmak üzere basin ve yayin organlarina ilan-reklam verilmeyecek.

- Personel giderlerinde tasarruf kriterleri

Genelge kapsaminda mevcut personelin etkin ve verimli çalismasini saglamak üzere gerekli tedbirler alinacak, hizmet standartlarina uygun ve dengeli bir sekilde görevlendirilmesi saglanacak ve atil personel olusmasina izin verilmeyecek.

Kanundan dogan mecburi yükümlülüklerin yerine getirilmesi, hizmet genislemesi ve yeni bir teskilat biriminin kurulmasi halleri hariç olmak üzere bir önceki mali yilda kadro ve pozisyon sayilarinda emeklilik, istifa ve ölüm gibi nedenlerle meydana gelen azalma kadar yeni kadro ve pozisyon ihdas ya da kullanim talebinde bulunulabilecek.

Mahalli idareler bakimindan bu kapsamdaki uygulamalarda, ilgili mevzuatta yer alan norm kadro ilke ve standartlari ile yillik toplam personel giderleri hakkindaki oranlar esas alinacak.

Kamu personeli zorunlu haller disinda fazla mesai ücreti alacak sekilde istihdam edilmeyecek. Kamu kurum ve kuruluslari, fazla çalisma ve fazla sürelerle çalisma giderlerini asgari seviyede tutmak amaciyla 4857 sayili Is Kanunu'nda yer alan serbest zaman ve denklestirme süresi hükümlerini öncelikle uygulayacak.

Is Kanunu kapsaminda çalisan isçilerin yil içerisinde hak kazandiklari yillik ücretli izin süreleri, ilgili yil içerisinde kullandirilacak. Ayrica, ilgililerin önceki yillarda hak kazanip kullanmadiklari yillik ücretli izin süreleri, yürütülen hizmetlerde aksamaya sebep olmayacak sekilde azami üç yil içerisinde kullandirilacak.

2019/1 sayili Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Karari'nda öngörülen koruyucu giyim ve donanim malzemeleri, söz konusu kararda yer alan hizmetlerde görev yapan personel ile sinirli olarak, ayni sekilde verilecek. Bu yardim karsiliginda çek, kupon veya benzeri ödeme araçlari kullanilmayacak ve nakdi bir ödemede bulunulmayacak.

657 sayili Devlet Memurlari Kanunu'nun 68'inci maddesinin (B) bendine göre yapilacak atamalar sadece yönetici kadrolari (sef dahil) ile sinirli tutulacak, yönetici kadrolari disindaki kadrolara anilan bent çerçevesinde atama yapilmayacak.

- Kamu alimlarinda enerji kullanimi düsük olan ürünler tercih edilecek

Kamu kurum ve kuruluslari, enerji maliyetlerini azaltmak amaciyla "Kamu Binalarinda Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi"nde yer alan tasarruf önlemlerine uyacak.

Ayrica dogalgaz ve elektrik enerjisi tedarikinde, serbest tüketici kriterlerini saglayan binalarda ihale usulleri uygulanarak enerji giderlerinin azaltilmasina yönelik gerekli tedbirler alinacak. Kamu alimlarinda, enerji verimliligi yüksek projeler ile enerji kullanimi düsük olan ürünler tercih edilecek.

Su kullaniminda israfi önlemek amaciyla gerekli tedbirler alinacak ve tasarruflu cihazlar tercih edilecek. Yesil alanlarin sulanmasinda mümkün oldugunca sebeke suyu kullanilmayacak.

- Yakin yerleskelerdeki kamu kurum ve kuruluslari personel servisi hizmetlerini birlikte ihale edecek

Kamu kurum ve kuruluslari, ilgili mevzuatina uygun olarak saglayacaklari personel servis hizmetinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih edecek, personel servisi temininin hizmet alimi suretiyle saglanmasi durumunda belirtilen kriterlere uyacak.

Buna göre, yakin yerleskelerdeki kamu kurum ve kuruluslarinin personel servisi hizmetini birlikte ihale etmeleri esas olacak. Personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kisi sayisinin araç kapasitesinin yüzde 70'inin altinda olmasi durumunda ilgili hatta servis sunumu yapilmayacak.

Personel servisi ihale sartnamelerinde araç yasi kriteri belirlenirken model yili yeni araçlar yerine maliyet tasarrufu saglayacak sekilde "Kamu Kurum ve Kuruluslari Personel Servis Hizmet Yönetmeligi"ne uygun olarak model yili yeni olmayan araçlara öncelik verilecek.

- Havayolu sirketlerince saglanan uçus millerinin sahislar tarafindan kullanilmasi önlenecek

Bedeli kurum ve kuruluslarca karsilanmak suretiyle satin alinan mal veya hizmetler karsiliginda tahakkuk eden her türlü ayni veya nakdi menfaatin (havayolu sirketlerince saglanan uçus milleri vb.), sahislarca tasarruf edilmesi önlenecek, kurum ve kuruluslar tarafindan kullanilmasi saglanacak.

Kamu kurum ve kuruluslari, ek mali yüklerle karsilasilmamasi için fatura karsiligi ödemelerini ve diger yükümlülüklerini zamaninda yerine getirecek ve bunun için her türlü tedbiri alacak.

Mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar disinda, mesleki kurulus veya derneklere üye olunmayacak. Uluslararasi kuruluslara mevcut üyelikler gözden geçirilerek kurumlarin faaliyetlerine dogrudan katki saglamayanlar sonlandirilacak.

Kamu kurum ve kuruluslari, hizmet kalitesinin artirilmasi amaciyla ihtiyaç duyulan arastirma, gelistirme, egitim ve benzeri ihtiyaçlarini öncelikle kendi personeli veya ilgili diger kurumlarin bilgi ve tecrübe sahibi personelinden faydalanarak karsilayacak, zorunlu olmadikça danismanlik hizmeti satin almayacak.

Bu genelgenin uygulanmasi ile ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluslari tarafindan gereken tedbirler alinacak, her kademedeki yönetici tasarruf ilkelerinin uygulanmasindan sorumlu olacak.

Genelgede belirtilen hükümler hilafina ortaya çikabilecek zorunlu ihtiyaçlarin karsilanabilmesi için bakanliklar, bagli, ilgili ve iliskili kuruluslar ile diger idareler bakimindan Cumhurbaskanligindan, il özel idareleri bakimindan Içisleri Bakanligindan, belediyeler bakimindan Çevre ve Sehircilik Bakanligindan izin alinacak.

Genelgenin yayimindan önce yürürlükte bulunan mevzuat çerçevesinde, bu genelge kapsamina giren hususlarla ilgili münferit olarak izin alinmis is ve islemler için bu genelgenin yayimi tarihinden itibaren üç ay içerisinde yeniden izin alinacak.

Bu genelgenin uygulanmasindan dogabilecek tereddütleri gidermeye il özel idareleri bakimindan Içisleri Bakanligi, belediyeler bakimindan Çevre ve Sehircilik Bakanliginin yetkili olacagi bildirilirken, 2007/3 ve 2008/3 sayili genelgelerin de yürürlükten kaldirildigi belirtildi.
Kaynak: AA