Ankara Valiligi 1 Temmuz'da Uygulanacak Kademeli Normallesme Sürecine Iliskin Kararlari Açikladi

Buna göre, 1 Temmuz saat 05.00'ten itibaren hafta içi veya hafta sonu ayrimi olmaksizin sokaga çikma ve uygulanan sehirler arasi seyahat kisitlamalari sona erecek 65 yas ve üzeri vatandaslar ile 18 yas alti gençlerin sehir içi toplu tasima araçlarini kullanmalarina dair kisitlamalar kaldirilacak Halihazirda faaliyetlerine ara verilmis tüm is yerleri, 1 Temmuz'dan itibaren tekrar faaliyet gösterebilecek Nikah ve dügün merasimlerinde yiyecekiçecek ikram edilebilecek, canli müzik dahil müzik yayini saat 24.00'e kadar yapilabilecek, fiziki mesafe kuralina aykirilik teskil etmeyecek sekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapilabilecek

Ankara Valisi Vasip Sahin baskanliginda toplanan Il Umumi Hifzissihha Kurulu, 1 Temmuz 2021 itibariyla uygulanacak kademeli normallesme sürecine iliskin kararlari belirledi.

Ankara Valiliginin internet sitesinde yer alan Il Umumi Hifzissihha Kurul Karari'nda, salginla mücadele kapsaminda siki tedbirlerin alindigi 14 Nisan-17 Mayis 2021 arasinda uygulanan "kismi" ve "tam kapanma" dönemleri sonrasinda, 17 Mayis 2021'den bu yana etaplar halinde "kademeli normallesme" sürecinin yürütüldügü hatirlatildi.

Kademeli normallesme döneminde, milletin tedbirlere uyum noktasinda gösterdigi yaklasim ve ciddi ivme kazanan asilama faaliyetleriyle salginin seyrinde nispi düsüs yasandigi animsatilarak, elde edilen bu basarinin sürdürülmesi, salginin yayiliminin kontrol altinda tutulmasi ve asilama faaliyetleriyle kalici normallesmenin saglanmasi için salgin tedbirlerine riayet etmenin gelecek dönemde de önemini korudugu vurgulandi.

Kararda, 21 Haziran 2021'de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan baskanliginda toplanan Cumhurbaskanligi Kabinesinde, salginin seyrinde yasanan gelismeler ile Saglik Bakanligi ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyelerinin ele alindigi ve kademeli normallesme sürecinin üçüncü etabi kapsaminda çesitli tedbirlerin 1 Temmuz 2021 Persembe gününden itibaren hayata geçirilmesi gerektiginin degerlendirildigi aktarildi.

- Sokaga çikma ve sehirler arasi seyahat kisitlamalari

Kararda, halihazirda uygulanan sokaga çikma kisitlamalarinin 1 Haziran 2021 tarih ve 8878 sayili genelgede belirtilen esaslar çerçevesinde, hafta içi ve hafta sonu dahil olmak üzere 1 Temmuz 2021 Persembe günü saat 05.00'e kadar sürdürülecegi belirtildi.

1 Temmuz 2021 Persembe günü saat 05.00'ten itibaren ise hafta içi veya hafta sonu ayrimi olmaksizin sokaga çikma ve buna bagli olarak uygulanan sehirler arasi seyahat kisitlamalarinin sona erecegi aktarilan kararda, bu tarihten itibaren sokaga çikma ve sehirler arasi seyahat kisitlamasinin uygulanmayacagi ifade edildi.

- Is yerlerinin faaliyetleri

Kararda, tüm is kollari ve faaliyet alanlarinda salginla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarinin yani sira Saglik Bakanligi Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde kendi is kolu/faaliyet alani için belirlenmis tüm tedbir ve esaslara uyulmasi kaydiyla yapilmasi gerekenler su sekilde siralandi:

"- Halihazirda faaliyetlerine ara verilmis durumda olan tüm is yerleri, 1 Temmuz 2021 Persembe gününden itibaren tekrar faaliyet gösterebileceklerdir.

- Sektörün talebi dogrultusunda faaliyetlerine ara verilen sinema salonlari, 1 Temmuz 2021 Persembe gününden itibaren faaliyet göstereceklerdir.

- Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde belirtilen masa ve/veya sandalyeler arasindaki mesafe kurallarina uyulmak kaydiyla, 1 Temmuz 2021'den itibaren yeme-içme yerlerinin açik veya kapali alanlarinda ayni masada ayni anda bulunabilecek kisi sayisina dair kisitlamalar uygulanmayacaktir.

- Kahvehane, kiraathane gibi kagit, tas vb. oyunlarin oynandigi is yerlerinde söz konusu oyunlarin oynanmasina/oynatilmasina dair mevcut kisitlamalar 1 Temmuz 2021'den itibaren sona erdirilecek ve oyun oynanmasina/oynatilmasina müsaade edilecektir.

- Sokaga çikma kisitlamalarinin sona erecegi 1 Temmuz 2021'den itibaren tüm is yerleri; ruhsatlarindaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafindan belirlenmis olan açilis-kapanis saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecektir.

- Halihazirda konaklama tesislerinde saat 22.00'de, diger yerlerde ise saat 21.00'de sona eren müzik yayinlari (canli icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alinincaya kadar 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren saat 24.00'e kadar yapilabilecektir.

- Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde belirlenen kural ve esaslara uymak kaydiyla park, bahçe, kamp alani, piknik/mesire alani gibi yerlere dair ilgili genelgelerimizle getirilen ilave kisitlamalar 1 Temmuz'dan itibaren kaldirilacaktir.

- Salginin yayilimi açisindan çok ciddi risk olusturmasi nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan is yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alinincaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir is yerinde nargile servisi yapilmayacaktir."

- Toplanti ve etkinlikler ile nikahlar ve dügünler

Kararda, Saglik Bakanligi Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde her bir etkinlik/faaliyet ile ilgili olarak belirlenmis kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarina uyulmak kaydiyla STK'ler, sendikalar, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil genis katilimli tüm etkinlikleri ile her türlü toplanti, gösteri veya yürüyüsleri için halen geçerli olan kisi basina asgari açik alanlarda 4 metrekare, kapali alanlarda 6 metrekare yer ayrilarak yapilmasina dair uygulamanin ayni sekilde sürdürülecegi belirtildi.

Nikah ve dügün merasimlerinde uyulmasi gerekenlerin de yer aldigi kararda, kurallar su sekilde siralandi:

"- Yiyecek/içecek ikrami yapilabilecektir.

- Canli müzik icrasi da dahil olmak üzere müzik yayini saat 24.00'e kadar yapilabilecek.

- Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde yer alan 'dügün sirasinda sosyal mesafenin korunamayacagi oyun, dans, halay ya da gösteri yapilmamalidir' hükmü dogrultusunda, Saglik Bakanliginca bu konuda yeni bir tavsiye karari alinincaya kadar dügün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralina aykirilik teskil etmeyecek sekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapilabilecek.

- Nikah/dügün merasimlerinde (kapali yerler için halen uygulanmakta olan kisi basina asgari 6 metrekare yer bulunmasi sarti disinda) katilimci sinirlamasina gidilmeyecek.

- Köy dügünlerine 1 Temmuz'dan itibaren izin verilecek olup, belirtilen tarihten itibaren sokak dügünlerine (il, ilçe ve beldelerde) izin verilip verilmeyecegi Il/Ilçe Hifzissihha Kurullarinda kararlastirilacak.

- Sünnet, nisan ve kina gibi etkinliklere ise daha önceden duyuruldugu üzere 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra izin verilecek."

Kararda, konser, festival, gençlik kampi gibi etkinliklere iliskin ise kisi basina asgari açik alanlarda 4 metrekare, kapali alanlarda 6 metrekare yer birakilmak ve Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydiyla izin verilecegi belirtildi.

- Toplu ulasim tedbirleri

Kararda, Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde toplu tasimayla ilgili olarak belirlenmis kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarina uyulmasi kaydiyla alinan toplu ulasim tedbirleri ise söyle siralandi:

"- 1 Temmuz'dan itibaren sehir içi ve/veya sehirler arasi tüm toplu tasima araçlarindaki yolcu/koltuk kapasite sinirlandirmalarina son verilecektir.

- 65 yas ve üzeri vatandaslarimiz ile 18 yas alti gençler/çocuklarimizin sehir içi toplu tasima araçlarini kullanmalarina dair kisitlamalar 1 Temmuz'dan itibaren kaldirilacaktir."

- Konaklama tesislerine dair tedbirler

Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde getirilen tüm kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarina uyulmak kaydiyla konaklama tesislerine yönelik ilgili genelge ile getirilen kisitlama ve tedbirlerin uygulanmasina son verilecegi belirtilen kararda, sunlar kaydedildi:

"- Konaklama tesislerinin açik veya kapali alanlarinda düzenlenecek olan eglence ve etkinliklerde, fiziki mesafe kuralinin yani sira faaliyet konusuna göre Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde yer alan diger usul ve esaslara uyulmasi saglanacaktir.

- Isletmecileri tarafindan konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yogunlasmanin önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarinin uygulanabilmesi için her türlü tedbir alinacaktir."

- Kamu kurum ve kuruluslarinda mesai

Temel usul ve esaslari Cumhurbaskanligi Genelgesinde belirlenecek sekilde kamu kurum ve kuruluslarinda halihazirda uygulanan 10.00-16.00 mesai uygulamasinin sona erdirilecegini ve 1 Temmuz 2021 Persembe gününden itibaren normal mesai düzenine geri dönülecegi belirtilen kararda, kamu kurum ve kuruluslari için günlük çalismanin baslama ve bitis saatleri ile ögle dinlenme süresinin bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecegi kaydedildi.

- Sinir kapilarinda uygulanacak tedbirler

Kararda, Türkiye'ye giriste sinir kapilarinda uygulanacak tedbirlere iliskin 31 Mayis 2021 tarih ve 8832 sayili genelge ile getirilen düzenlemelerde degisikliklerin hayata geçirilecegi belirtilerek su ifadelere yer verildi:

- Banglades, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan ülkemize gelen kisiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulundugu anlasilan kisilere yönelik zorunlu karantina uygulamasina son verilecek ve bu kapsamdaki kisilerin ülkemize giristen azami 72 saat önce yapilmis negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazi yeterli görülecektir.

- Afganistan ve Pakistan'dan ülkemize gelen kisiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulundugu anlasilan kisilere yönelik zorunlu karantina uygulamasinin süresi 10 güne düsürülecek ve karantinanin 7'nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çikmasi halinde zorunlu karantina uygulamasi sonlandirilacaktir. PCR testinin pozitif çikmasi halinde ise Saglik Bakanligi Kovid-19 rehberi dogrultusunda hareket edilecektir.

- Bu sekilde ülkemize gelen ve zorunlu karantinaya tabi olan kisiler Valiliklerce belirlenen yurtlarda karantinaya alinabilecegi gibi karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde de karantinaya tabi tutulabilecektir. Karantina otelleri, konaklama ücretleri, bu kisilerin sinir kapilarindan transferleri vb. hususlara iliskin usul ve esaslar Valiliklerce belirlenecek ve ilan edilecektir.

- Sinir kapilarimizdan giriste azami 72 saat önce yapilmis negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen vatandaslarimiza sinir kapilarinda PCR veya hizli antijen testi uyguladiktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonucu pozitif çikanlarin ikametlerinde izolasyona alinmalari saglanacaktir."

- Genel esaslar

Genel esaslarin da yer aldigi karada, valilik ve kaymakamliklarca, Saglik Bakanligi Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde her bir is kolu/faaliyet alanina iliskin ayri ayri belirlenmis olan tedbir, usul ve esaslarin ilgili is yeri yetkilileri ve çalisanlarina hatirlatilmasina dair bilgilendirme faaliyetlerine agirlik verilecegi vurgulandi.

Kararda, gerek Bakanligin ilgili genelgeleri gerekse Saglik Bakanligi Salgin Yönetimi ve Çalisma Rehberinde belirlenen tedbir, usul ve esaslar çerçevesinde, gelecek dönemde vali ve kaymakamlarin koordinesinde kolluk kuvvetlerinin azami düzeyde kapasite ile katilim gösterdigi (diger kurum ve kuruluslarin personeli/görevlileri ile takviye edilmis sekilde) yogunlastirilmis denetimler gerçeklestirilecegi anlatildi.

Yürütülecek her türlü denetim faaliyetinde is yeri sahipleri/çalisanlari ile vatandaslari kurallara uymaya/sorumlu davranmaya nezaketle davet eden rehberlik edici bir yaklasim sergilenecegi vurgulanan kararda, kurallara aykiriliklarda israr, tekerrür, kurallarin esasli ihlali gibi suistimal edici tutum ve davranislarla karsilasilmasi halinde ise gerekli idari/adli islem tesisinden imtina edilmeyecegine dikkat çekildi.

Kararda, belirtilen esaslar dogrultusunda Umumi Hifzissihha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarinca Il/Ilçe Umumi Hifzissihha Kurullari kararlarinin ivedilikle alinmasi, uygulamada herhangi bir aksakliga meydan verilmemesi ve magduriyete neden olunmamasi istendi.

Kaynak: AA