'12 Punto TRT Senaryo Günleri'nin Ödülleri Sahiplerini Buldu

Televizyon ve sinema dünyasindan önemli isimlerin katildigi etkinlikte, 'Uluslararasi Ortak Yapim Ödülleri', 'TRT Ön Alim Ödülleri', 'Proje Gelistirme Ödülü' ve 'TRT Ortak Yapim Ödülleri' açiklandi TRT Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Ibrahim Eren: 'Bunlarin hepsi bizim için gurur vesilesi. 2017'de destek verdigimiz filmler geçen sene Oscar adayi olmustu. Ben inaniyorum ki 12 Punto'da seçtigimiz filmler de sadece Akademi Oscar ödüllerinde degil, dünyanin en büyük, en seçkin festivallerinde de ödül alacak, finale kalacak'

Dünyanin önemli sinema isimlerinin uluslararasi jüride yer aldigi "12 Punto TRT Senaryo Günleri" ödülleri verildi.

Ortaköy'deki Kabatas Lisesinin bahçesinde gerçeklestirilen ve TRT 2'den canli yayinlanan kapanis ve ödül törenine, TRT Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Ibrahim Eren, TRT Genel Müdür Yardimcisi Mustafa Alcan, TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, Oscar Adayi TRT Ortak Yapimi "Quo Vadis Aida?"nin yönetmeni Jasmila Zbanic, Oscar adayi TRT destekli Makedonya yapimi "Honeyland"in yönetmenleri Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov ile Türk ve dünya sinemasindan önemli isimler katildi.

TRT Genel Müdürü Eren, törenin açilisinda yaptigi konusmada, "12 Punto TRT Senaryo Günleri"nin sadece Türkiye'de degil uluslararasi alanda bir marka haline geldigini söyledi

Eren, organizasyonun diger festivallerden farkli bir yapida olduguna isaret ederek, "Sadece ödül vermek, destek vermek degil, her asamasinda takip ettigimiz projeler oldu. Geçen sene Karlovy Festivali'nde destek verdigimiz film bu sene Macaristan'da ana yarismaya kaldi. Onu da gelecek sene Macaristan'in Oscar adayi olarak görmeyi umuyorum." ifadelerini kullandi.

TRT'nin destek verdigi filmlerin geçen yil 200'den fazla festivalde yarisarak 140'tan fazla ödül aldigina deginen Eren, "Bunlarin hepsi bizim için gurur vesilesi. 2017'de destek verdigimiz filmler geçen sene Oscar adayi olmustu. Ben inaniyorum ki 12 Punto'da seçtigimiz filmler de sadece Akademi Oscar ödüllerinde degil, dünyanin en büyük, en seçkin festivallerinde de ödül alacak, finale kalacak." dedi.

- "Türkiye'de de kadin sinemacilarin artmasini istiyoruz"

Eren, 12 Punto'da bu sene bütün jüri üyelerinin kadinlardan olustugunu hatirlatarak, söyle devam etti:

"Sinemada, uluslararasi festival filmlerinde, bagimsiz sinemada kadinlarin rolü her zaman çok büyük. Biz Türkiye'de de kadin sinemacilarin artmasini istiyoruz. Jürinin hepsi kadindi ama ödül alanlarda kadinlarin agirligi daha azdi. Ben inaniyorum ki önümüzdeki dönemde etkinlige yarismaci olarak daha fazla kadin senarist ve yönetmen katilacak. Jürinin bu sekilde seçilmesi bir nevi kadinlarimizi sinemaya tesvik etmek amaçli."

Organizasyona ilk günden beri destek veren sektörün usta isimlerine de tesekkür eden Eren, sözlerini söyle tamamladi:

"Organizasyon çok yeni olmasina ragmen sektörde çok büyük tecrübesi olan, uluslararasi alanda kendini kanitlamis ustalar, 12 Punto TRT Senaryo Günleri'nde genç yönetmenlerle birlikte zaman geçiriyor. Bu projede ustalarla beraber emek veren, çaba sarf eden, ilk filmi için burada olan genç arkadaslar bu iki haftanin sonunda baska bir insana dönüstüler ve ben gelecege daha umutla bakabildiklerine inaniyorum. Bu vesile ile katilan tüm katilimcilara, yarismacilara ayrica ustalara da tesekkür ediyorum."

TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz da 12 Punto TRT Senaryo Günleri'ni her sene daha da gelistirmek istediklerini vurgulayarak, "Genel müdürümüzden her yil yeni isteklerde bulunduk. Bizi hiç geri çevirmedi. Insallah önümüzdeki yillarda daha da derinlestirerek programimi sürdürmeye devam edecegiz." diye konustu.

Yönetmen Mahmut Fazil Coskun ise organizasyondan çok etkilendigini belirterek, "Bizim için çok anlamli ve önemli bir tecrübe oldu. Emegi geçenleri tebrik ediyorum." degerlendirmesini yapti.

- Ödüller

TRT Ortak Yapim Ödülleri, Banu Sivaci'nin yönettigi "Gün Yüzü", "Gözde Yetiskin" ve "Emre Sert"in yönettigi "Rahmet", Selman Nacar yönettigi "Tereddüt Çizgisi" ve yönetmen Mahmut Fazil Coskun'un "Ölüleri Yakma Cemiyeti" filmlerine verildi.

TRT Ön Alim Ödülü'nü, Abdullah Sahin "Can Kusu", Seyid Çolak "Obruk", Senem Bay "Harabe" ve Emir Külal Haznevi "11 Yildiz Günes ve Ay" filmiyle aldi.

Proje Gelistirme Ödülü de "Kurban" ile Ismail Günes'e, "Battal" ile Semih Gülen ve Mustafa Emin Büyükcoskun'a, "Gülizar" ile Belkis Bayrak'a ve "Sus Payi" ile Erden Kiral'a verildi.

TRT Uluslararasi Ortak Yapim Ödülleri ise yönetmen Elçin Musaoglu'nun "Meryem" ve Tamara Kotevska'nin "Man vs. Flock" yapimlarina takdim edildi.

Kaynak: AA