Somali'de Devlet Baskanligi Ve Milletvekili Seçimlerinin Tarihi Belli Oldu

Somali Basbakani Mohamed Hussein Roble, Somali’de devlet baskanligi seçimlerinin 10 Ekim’de, meclisin üst kanadi olan Senota’daki milletvekili seçimlerinin ise 25 Temmuz’da yapilacagini duyurdu.



Somali’de devlet baskanligi ve milletvekili seçimlerinin tarihi belli oldu. Somali Basbakani Mohamed Hussein Roble, ülkenin 5 federal bölgesinin liderleri ile yaptigi iki günlük görüsmenin ardindan ülkedeki seçim takvimini açikladi.

Roble, ülkede devlet baskanligi seçimlerinin 10 Ekim’de, meclisin üst kanadi olan Senota’daki milletvekili seçimlerinin ise 25 Temmuz’da yapilacagini duyurdu. Roble, meclisin alt kanadi için milletvekili seçimlerinin ise 10 Agustos ile 10 Eylül arasinda yapilacagini aktardi.

Basbakan Roble, toplantida liderlerin ayrica seçimlere katilacak olan kadin adaylar için kayit ücretini yüzde 50 oraninda azaltmayi kabul ettigin açikladi.

Baskent Mogadishu’da yayinlanan ortak açiklamada, "Konsey, Somalili kadinlardan gelen bir talebi dikkate alarak, parlamento için Somalili kadin adaylarin ücretlerini yüzde 50 oraninda azaltti" denildi.

Liderler, seçim komisyonu baskaninin seçilmesi ve egitilmesi için 30 Haziran ile 5 Temmuz tarihleri anlasirken, oy verme merkezleri için hazirliklar ise 23 Temmuz’da baslayacak. Liderler ayrica, milletvekillerinin yemin töreni ve meclisin üst ve alt kanadinin baskanlarinin seçilmesi için 20 Eylül tarihinde anlasti.

Somali’de Devlet Baskani Muhammed Abdullahi Muhammed’in görev süresi 8 Subat’ta, dört yillik parlamento dönemi ise 27 Aralik 2020’de dolmustu. Muhammed’in görev süresinin dolmasina karsin koltugunda oturmayi sürdürmesi, muhalefetin ve bazi eyalet liderlerinin tepkisini çekmisti.

Somali’de "4,5 sistemi" olarak adlandirilan kabile merkezli sistemle yönetilirken, ülkenin 4 büyük kabilesi esit sayida, diger kabileler ise bunun yarisi oraninda seçtigi vekilleri meclise gönderiyor.
Kaynak: İHA