Sebze Ve Meyvelerin Ambalajlanarak Tasinmasi, Depolanmasi Ve Satisina Iliskin Standartlar Belirlendi

Sebze ve meyvelerin ambalajlanarak tasinmasinda, depolanmasinda ve perakende satisa sunulmasinda uyulmasi gereken standartlar belli oldu.

Ticaret Bakanligi tarafindan hazirlanan "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulmasi Gereken Standartlar Hakkinda Teblig" Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, mallarin ambalajlanmasinda tek kullanimlik veya tekrar kullanilabilir ambalajlardan yararlanilabilecek.

Mallar, uygun sartlarda korunup tasinmasi saglanacak sekilde ambalajlanacak. Ambalajlar bütün yabanci maddelerden arindirilacak.

Tekrar kullanilabilir ambalajlar her kullanimda gida güvenilirligine uygun olarak dezenfekte edilecek.

Dolu ambalajlar en fazla 30 kilogram agirliginda olacak.

- Kapali ve açik alanlarda satilacak ürünler

Soguk zincire tabi ürünler ahududu, bögürtlen, çilek, dut, erik, Frenk üzümü, incir, kabak çiçegi, kayisi, kizilcik, kiraz, kuskonmaz, mango, mangostan, mantar, yaban mersini, nekdarin, çarkifelek, ejder meyvesi, soya filizi, seftali, Trabzon hurmasi, üzüm, visne, yeni dünya ve zerdali olarak belirlendi.

Büyük magaza ve zincir magazalarda yil boyu açik alanda satilabilecek ürünler balkabagi, beyaz lahana, karpuz, kavun, kestane, taze misir, muz, taze nohut, patates, kuru sarimsak, kuru sogan, tatli patates, üvez, yer elmasi, yesil kabuklu findik, zencefil ve badem olarak listelendi.

Greyfurt, limon, mandalina, nar, portakal, turunç, elma, armut ve ayva ise ekim-mart döneminde açik alanda satilabilecek.

Soguk zincire tabi ürünler, sogutulduktan sonra paket kullanimina uygun frigorifik araçlarla tasinacak ve büyük magaza ve zincir magazalarda kapali alanlarin disinda satilamayacak.

Diger mallar ise belirtilen aylarda olumsuz hava kosullarindan etkilenmeyecek sekilde gerekli tedbirlerin alinmasi kaydiyla kapali alanlarin disinda da satilabilecek.

Teblig, 1 Temmuz 2022'de yürürlüge girecek.

Kaynak: AA