Küresel Piyasalar Delta Varyantina Iliskin Endiselerle Karisik Seyrediyor

Küresel piyasalarda yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) delta varyantinin yayilimina iliskin endiselerle karisik bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt disinda ise ABD'de tüketici güven endeksi ile Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde'in açiklamalari takip edilecek.

Dünya genelinde Kovid-19'un delta varyantinin yayiliminin hizlanmasi ve bu kapsamda seyahat kisitlamalarinin yeniden gündeme gelmesi risk istahini azaltti.

Delta varyantinin yogun görüldügü ülkelerden Ingiltere'de yaklasik 5 ayin en yüksek günlük vaka sayisi kaydedilirken, bazi Avrupa ülkelerinin yani sira Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi, Ingiltere'den yolcu uçuslarini yasaklama karari aldi. Öte yandan, Almanya'nin da Ingiltere'ye yönelik seyahat kisitlamalarinin Avrupa Birligi (AB) genelinde alinmasi konusunda çalismalar yürüttügü basina yansidi.

Söz konusu gelismelere karsin Ingiltere Saglik Bakani Sajid Javid, Kovid-19 kisitlamalarinin 19 Temmuz'da tamamen kaldirilmasinin önünde bir engel bulunmadigini, delta varyanti nedeniyle vaka sayilarinin artmaya devam etmesine karsin ölüm ve hastaneye yatis oranlarinin hala düsük oldugunu söyledi.

Bu gelismelerle havacilik ve turizm sektörü hisselerindeki düsüs öncülügünde dün karisik seyreden piyasalarda, yeni günün Asya borsalari tarafinda negatif, endeks vadelileri tarafinda ise karisik basladigi görülüyor.

Dün New York borsasinda ise teknoloji hisselerindeki yükselisin destegiyle S&P 500 endeksi yüzde 0,24 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,98 artarak rekor kapanis gerçeklestirdi. Negatif ayrisan Dow Jones endeksi ise yüzde 0,44 geriledi. ABD'nin 10 yillik tahvil faizleri, dün yüzde 1,54 seviyelerinden düsüse geçerek yüzde 1,47 seviyelerine gerilemesinin ardindan bugün yüzde 1,48 civarinda hareket ediyor. Dolar endeksi, dün yaklasik bir haftanin ardindan ilk kez 92'nin üzerini test ederken, bugün 91,9 seviyesinde bulunuyor.

Avrupa borsalarinda da delta varyantinin yayilimina iliskin endiseler ve seyahat kisitlamalarinin gündeme gelmesiyle Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,88, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,34 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,98 geriledi. Avro/dolar paritesi ise dün yüzde 0,1 gerilemesinin ardindan bugün de 1,19 seviyelerinde hareket ediyor. Dün Almanya Merkez Bankasi (Bundesbank) Baskani Jens Weidmann'in ECB'nin Pandemi Acil Varlik Alim Programi (PEPP) kapsaminda net alimlarinin ileride adim adim azaltilmasi gerektigini söylemesinin ardindan bugün ECB Baskani Christine Lagarde'in yapacagi sözle yönlendirmelerin öneminin arttigi belirtiliyor.

Asya tarafinda yeni günün negatif seyirle basladigi görülürken, kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi, düsüsünü ikinci güne tasidi ve yüzde 1 geriledi. Japonya'da perakende satislarin mayista yüzde 8,2 ile beklentilerin üzerinde artmasina karsin issizlik oraninin 0,2 puanlik yükselisle yüzde 3'e çikmasinin ardindan Nikkei 225 endeksi yüzde 1 geriledi.

Yurt içinde dün güne yükselisle baslayan ve gelen satislarla düsüse geçen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,34 azalisla 1.373,25 puandan tamamladi. Dolar/TL paritesi ise dün yüzde 0,9 düsüsle 8,68 seviyelerine kadar gerilemesinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,69 civarinda dengelendi.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda görülen yeni varyantlarin ekonomik toparlanmayi etkileyebilecegi endisesi ve yeniden gündeme gelen seyahat kisitlamalarinin pay piyasalarini baskiladigini belirtti.

Hisse bazli hareketlerin ve volatilitenin artabilecegini aktaran analistler, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt disinda ise Almanya'da enflasyon, Avro Bölgesi ve ABD'de tüketici güven endeksi verilerinin yani sira ECB Baskani Lagarde ve Fed yetkililerinin açiklamalarinin takip edilecegini bildirdi.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksi için 1.385 puanin altinda kalicilik saglanmasi durumunda 1.360 puanin destek olarak izlenecegini, 1.400 puanin ise direnç konumuna geldigini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, mayis ayi ekonomik güven endeksi

12.00 Avro Bölgesi, haziran ayi tüketici güven endeksi

15.00 Almanya, haziran ayi TÜFE

17.00 ABD, haziran ayi tüketici güven endeksi

Kaynak: AA