Kapadokya'daki Hali Magazalari Canli Müze Gibi Hizmet Veriyor

Yerli ve yabanci turistler, Avanos ilçesindeki magazalarda, halilarin yapiminin her asamasina taniklik ediyor ABD'li turist Dustin Parker: 'Halinin iplikten dokuma asamasina kadar sahit oldugum süreç gerçekten de harika' Kolombiyali turist Maria Del Pilar: 'Hali magazasinda karsilastiklarim çok hos ve essiz bir deneyim' Hali magazasi rehberi Murat Kültür: 'Burada nasil dokundugunu, ipegin nasil elde edildigini gösteriyoruz'.

BEHÇET ALKAN - Nevsehir'in el sanatlariyla ünlü Avanos ilçesinde, turistlerin ugrak yerlerinden hali magazalari, "canli müze" gibi hizmet sunuyor.

Ziyaretçiler, rehber esliginde, ustalarin ipek üretimini, kök boyama islemlerini, tezgahta hali dokuyan kadinlarin çalismalarini izleyerek ilmek ilmek dokunan halilarin yapim serüvenine sahitlik ediyor.

Magazalarda, halinin öyküsü ve geçirdigi evreler canli olarak turistlere aktariliyor.

Bir hali magazasini gezerek alisveris yapan ABD'li turist Dustin Parker, AA muhabirine, geleneksel hali üretimine verilen emekten etkilendigini belirterek, "Halinin nasil yapildigina dair hiçbir fikrim yoktu. Halinin iplikten dokuma asamasina kadar sahit oldugum süreç gerçekten de harika. Hali dokuyan kadinlarin el emegiyle büyük ugras vermelerinden etkilendim. Hassas bir çalisma yapiyorlar, tüm bunlari bilmiyordum. Bu gezi sayesinde ögrendim." dedi.

Kolombiyali turist Maria Del Pilar ise Kapadokya'ya ilk kez geldigini ve bölgedeki tarihi ve dogal güzelliklerin yani sira kültürel degerlerin de ilgi çekici oldugunu dile getirdi.

Tarihe ilgisi nedeniyle Ipek Yolu'nu ve Kapadokya'yi bildigini anlatan Del Pilar, "Hali magazasinda karsilastiklarim çok hos ve essiz bir deneyim. Bu tür çalismalari çok fazla ülkede görme sansimiz yok. Bu yüzden burasi mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer." diye konustu.

Bir hali magazasinin turist rehberi Murat Kültür de turistlere hali konusunda detayli bilgi verdiklerini, çesitli islemleri izleyen turistlere son olarak pazarlama galerisinde sunum yaptiklarini söyledi.

Azim ve emekle üretilen halilarin yabanci turistler tarafindan satin alindigini aktaran Kültür, "Türk halisi el dokuma oldugu için tüm dünyada güzel bir isme sahip. Dünyanin en güzel ve saglam halilari diyebiliriz. Turistler el sanatlarina önem verdigi için ayrica ilgi gösteriyor. Burada nasil dokundugunu, ipegin nasil elde edildigini gösteriyoruz. Sonra dokunan halilari kendilerine anlatip satis yapiyoruz." ifadesini kullandi.

- "Hali magazalari müze gibi"

Ilçedeki bir hali magazasinin yetkilisi Orhan Akçil de dünyanin dört bir tarafindan Kapadokya'ya gelen turistlere, Türk kültürünü tanitmak için gayret ettiklerini bildirdi.

Ilçedeki hali magazalarini her yil on binlerce turistin ziyaret ettigini anlatan Akçil, sunlari söyledi:

"Dünyanin farkli yerlerinden gelen misafirler kültürümüzü merak ediyorlar. Burada el yapimi halilarin yapim asamasi ile ilgili detayli bilgi veriyoruz. Sanatimizi görüyorlar, kültürümüzü ögrenmis oluyorlar. Hali magazalari müze gibi. Hali dokumada kullandigimiz teknik ve malzemeleri görme imkani buluyorlar. Dünyanin her tarafindan gelen misafirlerimiz var. ABD, Almanya ve Kanada'dan gelen turistler haliya daha çok ilgi gösteriyor. Ipek halilarin isçiligi ve maliyeti fazladir. Halinin ebat ve içerdigi desenlere göre fiyati degisiyor. 5 bin liradan bir milyon liraya kadar halilarimiz var. Evinde hali kullanmayan turist bile yapilan çalisma ve islemleri gördükten sonra hali almadan gitmiyor."

Akçil, ihtiyaç duyuldukça Halk Egitim Müdürlügü is birliginde bir yil süreli kurslar düzenleyerek yeni dokumacilarin yetismesini sagladiklarini belirtti.

Turistlerin ilgiyle izledigi dokuma tezgahlarinda çalisan kadinlardan Ayse Üvez de aylarca ugrasarak ortaya çikardiklari halilarin, farkli ülkelerde bas köseleri aliyor olmasinin mutluluk verici oldugunu ifade etti.
Kaynak: AA