Kanadali Bilim Insanlari Agizda Eriyen Asi Bantlari Üzerinde Çalisiyor

Kanada’nin Hamilton kentindeki McMaster Üniversitesinden bir bilim ekibi, asi ve ilaçlarin agiz içine yapistirildiklarinda eriyen bantlarla vücuda alinmasini saglayacak yeni bir çalisma gerçeklestiriyor.

CBC’de yer alan haberde, McMaster Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümünden Prof. Alex Adronov baskanligindaki bilim ekibinin, bir biyoteknoloji firmasi ile asilarin agizda eriyen ince serit yoluyla alinmasi üzerinde çalistigi kaydedildi.

Haberde görüslerini açiklayan Prof. Adronov, pek çok insanin igne olmayi sevmedigini belirterek, "Bu yüzden oral asinin bariz bir avantaji var. Yani yapmaya çalistigimiz sey, asi bilesenlerinin igne yoluyla kola verilmesinden ziyade, agizdan ve hizli çözünebilir bir film ile verilmesini denemek istiyoruz." dedi.

- Hayvanlar üzerindeki ilk denemelerde olumlu sonuç alindi

Çalismanin erken kesif asamasinda olduklarini söyleyen Adronov, protein yüklü seritler üretebileceklerini gördüklerini ifade etti.

Adronov, "Ekibimiz, hayvanlarin bu sekilde ilettigimiz model proteine ??karsi antikorlar gelistirebildiklerine dair olumlu sonuçlar gösteren ilk hayvan çalismasini tamamladi. Simdi bu basak proteine ??karsi bir bagisiklik tepkisi olusturup olusturamayacagimizi görmek için Kovid-19 basak proteinini bu seritlere yerlestirecegimiz ikinci bir hayvan çalismasi turu için çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Arastirmada yer alan Kanadali biyoteknoloji firmasinin CEO'su Mark Upsdell de yaptigi açiklamada, halen Kovid-19 salgini ile mücadelede kullanilan Pfizer ve Moderna gibi asilarin her zaman sifirin altinda 15 ila 80 santigrat derece arasindaki soguk zincirde kalmasi gerektigini hatirlatti.

- "Asilari bir zarfla bile göndermek mümkün olacak"

Bunun karmasik bir dondurucu tedarik zincirine ve sicaklik kontrollü nakliye yöntemlerine ihtiyaç oldugu anlamina geldigini ifade eden Mark Upsdell, sunlari kaydetti:

"Ekibimiz proteinleri 40 santigrat derecede stabilize edebildi. Bu da oyunun kurallarini degistiriyor. Bu önemli bir atilim. Dünyadaki ülkelerin yüzde 60'i veya daha fazlasi sicak kusakta. Kuzey Amerika'da sahip oldugumuz lojistige sahip olmayan tüm bu ülkeleri düsününce, asilarin soguk zincir gerekmeden bu seritlerle tasinmasi daha da önemli hale geliyor. Bu asilari, altyapisi olmayan ülkelere, daha düsük bir maliyetle, hatta bir zarfla bile göndermek mümkün olacak. Tasima maliyetleri de çok ama çok düsecek."

Kanada Ulusal Arastirma Konseyi (NRC) ve Kanada Doga Bilimleri ve Mühendislik Arastirma Konseyinin (NSERC) destegiyle gerçeklestirilen arastirma tamamlandiginda, bazi ilaç ve asilarin agizda eriyen bantlarla alinmasi hayata geçmis olacak.

Kaynak: AA