IYI Partili Yasar, Findik Alim Fiyatinin 35 Liranin Altina Düsmeyecek Sekilde Açiklanmasi Gerektigini Savundu

IYI Parti Samsun Milletvekili Bedri Yasar, findik alim fiyatinin, üreticinin beklentisi olan 35 liranin altina düsmeyecek sekilde açiklanmasi gerektigini belirtti.

Yasar, IYI Partili bazi milletvekilleriyle Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, Türkiye'nin, dünyanin en büyük findik üreticisi oldugunu; 16 il ve 123 ilçede toplam 720 bin hektar alanda findik üretiminin yapildigini söyledi.

Üretimdeki büyüklügün ihracata da yansidigini belirten Yasar, Türkiye'nin dünya findik ihracatinin yüzde 90'lik bölümünü gerçeklestirdigine dikkati çekti.

Yasar, findigin milli ve stratejik bir ürün olduguna isaret ederek hükümetin bu nedenle findik konusunda ulusal bir politika izlemesi gerektigini belirtti.

Findik fiyatlarinin uluslararasi firmalar tarafindan degil, bizzat üretici ve devlet tarafindan belirlenmesinin önemine isaret eden Yasar, söyle konustu:

"Findigin fiyati, üretim maliyeti ve rekolteye bagli olarak belirlenmelidir. Dünyada bu yil için tahmini rekolte miktarlari Türkiye'de 790 bin, Italya'da 70 bin, ABD'de 54 bin 500, Sili'de 53 bin, Azerbaycan'da 50 bin, Iran'da 26 bin, Çin'de 28 bin ve Ispanya'da 17 bin tondur. Sadece bu rakamlar bile ülkemiz için findik üretiminin önemini ve ulusal ekonomi açisindan degerini ortaya koymaya yetmektedir. Findik üreticisi olmadiklari halde ihracatçi durumda olan ülkelerin tamami Türkiye'den satin aldiklari findigi isleyerek yeniden ihracat yapmaktadir. Ülkemizde bu bakimdan ulusal findik politikasi olusturulmasina büyük önem veriyoruz."

Yasar, findikta yillardir yanlis politikalarin uygulandigini, alan bazli destekler ve yüksek girdiler nedeniyle üreticinin bahçeden uzaklastigini öne sürdü.

Findik konusunda kisa ve uzun vadede çesitli tedbirlerin alinmasi gerektigini savunan Yasar, "Her seyden önce hükümet findik fiyatini; artan girdiler, gida enflasyonu ve döviz kuru degisimini göz önünde bulundurularak açiklamali, 35 liranin altina düsmemelidir. FISKOBIRLIK üzerindeki siyasi baskilara son verilmelidir. Çünkü FISKOBIRLIK siyasi baskilardan dolayi ortaklik anlayisindan uzaklasmaya baslamistir. Ayrica TMO alim kotasini kaldirmalidir. Üreticiye findik alim garantisinin yaninda 5 lira da refah payi verilmelidir. Kur ve enflasyon artisi dikkate alinarak 4 yildir dönüm basina 170 lira olarak ödenen alan bazli destekler 250 liraya çikarilmalidir. Ödenen destekler bir yil geriden gitmektedir. Bu soruna da bir çözüm bulunmalidir. Findik alim fiyati üreticinin beklentisi olan 35 liranin altina düsmeyecek sekilde açiklanmalidir." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA