Çekya, Rusya'dan Yaklasik 26 Milyon Euro Tazminat Talep Etti

Çekya, Vrbetice kentindeki mühimmat deposunda 2014’te meydana gelen patlamanin yol açtigi zararin tam olarak tazmin edilmesi için Rusya’ya diplomatik nota vererek, yaklasik 26 milyon euro (650 milyon kron) tazminat talep etti.

Çekya, Rusya'dan Yaklasik 26 Milyon Euro Tazminat Talep Etti
Çekya Disisleri Bakan Yardimcisi Martin Smolek, Vrbetice kentinde 2014 yilinda meydana gelen patlamanin yol açtigi zararin tam olarak tazmin edilmesi talebiyle Rusya Büyükelçisi Alexander Zmeevsky’ye diplomatik nota verdi. Zararin yaklasik 26 milyon euro (650 milyon kron) oldugunu belirten Smolek, Rusya’nin Çekya’yi "dost olmayan ülkeler” listesine dahil etmesinin Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesi ile Dostane Iliskiler ve Isbirligi Antlasmasi gibi uluslararasi anlasmalara aykiri oldugunu ve bunun uluslararasi hukukun ihlali anlamina geldigini söyledi.



RUSYA’DAN TEPKI GECIKMEDI: “BU BIR SANTAJDIR”

Rusya Disisleri Bakanligi sözcüsü Mariya Zaharova ise Çekya’nin tazminat talebine tepki göstererek, “Bu bir santajdir. Mahkeme ve delil olmadan sadece tehditle para talep edenlere santajci denir. Aylardir ikili iliskileri daha da kötülestirmenin yollarini düsünen Çek politikacilarin kafasinda neler oldugunu anlamak mümkün degil. (Çekya) dost olmayan ülkeler listesinde, her yeni çilgin açiklama ve eylemle durumlarini daha da saglamlastiriyorlar" ifadelerini kullandi.

RUSYA-ÇEKYA DIPLOMATIK KRIZI

Çekya, 2014 yilinda Vrbetice kentinde 2 kisinin ölümüyle sonuçlanan mühimmat deposundaki patlamada rolleri oldugu gerekçesiyle geçtigimiz ay 18 Rus diplomati sinir disi etmisti. Rusya da Çekya’nin kararina karsilik 20 Çek diplomati sinir disi etmisti. Iki ülke arasindaki gerilim ticari iliskilere de yansimis, Rusya nükleer enerji sirketi Rosatom’un Dukovany Nükleer Güç Santrali yeni ünite insaati ihalesine katilacak firmalar listesinden çikarilacagini açiklanmisti.

Çekya Içisleri Bakani Jan Hamacek ise Rusya’dan almayi planladiklari Sputnik V korona virüs asisindan vazgeçtiklerini bildirmisti. Tüm bu gelismelerin ardindan Çekya Disisleri Bakani Jakub Kulhanek, sinir disi edilen 20 Çek diplomatin Moskova’ya dönmelerine izin verilmemesi üzerine Çekya’daki Rusya Büyükelçiligi’nin 60 çalisanini daha sinir disi etme karari aldiklarini bildirmisti.

Iki ülke arasinda kriz devam ederken Slovakya, Letonya, Litvanya, Estonya, Polonya ve Romanya da Çekya ile dayanisma kapsaminda ülkelerindeki çesitli sayida Rus diplomati "istenmeyen kisi" (persona non grata) ilan etmisti.

(Özgür Öztürk/IHA)
Kaynak: İHA