Bakan Varank, Kirsehir'de Sanayici Ve Is Insanlari Ile Bir Araya Geldi

KIRSEHIR – Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Kirsehir temaslari kapsaminda sanayici ve is insanlari ile bir araya geldi.

Bakan Varank, Kirsehir'de Sanayici Ve Is Insanlari Ile Bir Araya Geldi
Neset Ertas Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen toplantida konusan Bakan Varank, ülkenin refahi için dört bir yanda dolasarak çalismalar yaptiklarini söyledi.

Bakan Varank, “Anadolu’nun Türk yurdu olmasinda, Osmanlinin kurulup genislemesinde çok önemli katkilari olan Ahiligin merkezi Kirsehir, önemli bir yere sahip. Ahilerimiz cömertlige, dogruluga, inanca ve ahlaka dayali bir üretim anlayisini bize ögrettiler” dedi.

2021 yilinin Ahi Evran Yili olarak ilan edildigini belirten Varank, “Ahi Evran’i ve yüzlerce yildir bu topraklarda Ahilik gelenegini yasatmis tüm esnaf ve sanatkarlarimizi rahmetle yad ediyor, Bu yilin Kirsehir’e ve Kirsehirlilere hayirlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Covid-19 salgini tüm dünyada ekonomik ve sosyal hayati derinden etkiledi. Salgindan medet umup hükümetimizin aciz duruma düsmesini dört gözle bekleyenlere inat bizler vatandaslarimizi ve isletmelerimizi hiçbir zaman yalniz birakmadik" dedi.



"2021’in ilk çeyreginde yüzde 7 büyüdük ve G-20 ülkeleri arasinda en fazla büyüyen ikinci ülke olduk"

Salginin olumsuz etkilerini azaltmak amaciyla uygulanan tedbirlerin mali büyüklügünün 661 milyar lirayi geçtigini belirten Bakan Varank, "Saglik ve ekonomi arasinda bir denge kurarak etkili politikalar uyguladik. Bu sayede, dünya ekonomisinde ciddi daralmalar yasanirken biz büyümeye devam ettik. 2020 yilinda yakaladigimiz ivmeyi bu yil da devam ettirerek, 2021’in ilk çeyreginde yüzde 7 büyüdük ve G-20 ülkeleri arasinda en fazla büyüyen ikinci ülke olduk. 2021’in ikinci çeyreginde çok daha büyük bir büyümenin gerçeklesecegine isaret ediyor. Nisan ayi verilerine baktiginizda bir baz etkisi olsa da ekonomimizin hizli bir toparlanma yasadigini görüyoruz hamdolsun. Dis ticaretimiz yüzde 109, sanayi üretimimiz yüzde 66, ücretli çalisan sayimiz ise yüzde 17 artmis durumda. Bu büyümenin sanayi sektörümüzün liderliginde üretim, istihdam ve ihracat odakli gelistigini görmek bizim açimizdan isin en gurur verici tarafi. Tüm bu olumlu gelismelerin üzerine özel sektördeki yatirim egilimlerinin de hiz kesmeden devam ettigine sahitlik etmek gelecek adina bizleri daha da umutlandiriyor" diye konustu.



"2021 yilinda da özellikle sanayi sektöründeki yatirim trendi tüm hiziyla devam etmekte" diyen Bakan Varank, açiklamasini söyle sürdürdü:

“2004 yilindan bu yana düzenli olarak büyüyen ilimizin ekonomisi 2019 yilinda 8,2 milyar liralik bir milli gelir olusturdu. Bu gelirin bilesenlerine baktiginizda ilimizin sanayi performansinin düzenli bir sekilde arttigini ama tarimin da hala çok önemli bir yer tuttugunu görüyoruz. 2014’te sanayinin sehrimizin milli geliri içindeki payi yüzde 13 iken 2019’da yüzde 20’lere yükselmis durumda. Bu artis Kirsehir’in ihracatina da yansiyor, 2020 yilinda salginin etkisiyle biraz düsüs yasansa da 203 milyon dolarlik bir ihracat yapilmis. 2003 yilinda bu rakamin sadece 14 milyon dolar civarinda oldugunu göz önünde bulundurdugunuzda kaydedilen ilerleme daha net ortaya çikiyor. Tarim sektörü de ilimizin ekonomisinde yüzde 22’lik pay ile önemli bir yer tutuyor. Bu durum, tarima dayali sanayi sektörlerini hem üretim hem de istihdam anlaminda önemli bir konuma tasiyor.

Gida, metal esya, bitkisel ve hayvansal üretim ve makine gibi sektörlerimizde de kayda deger gelismeler var. Il ekonomimizin son 19 yilda kaydettigi mütevazi de olsa süreklilik arbeden gelismeye Bakanlik olarak biz de destek olduk. Sanayi altyapisini gelistirmek üzere hem mevcut OSB ve Küçük sanayi sitelerini gelistirdik hem de yenilerini kurduk. KOSGEB araciligiyla 26 Milyon, TÜBITAK ile 20 Milyon, Ahiler Kalkinma Ajansi ile 47 Milyon, KOP Idaremiz ile 83 milyon Liraya yakin kaynagi Kirsehir’in hizmetine sunduk. Yatirimlar sayesinde olusturulan istihdam 2 bini geçmis durumda.”

"Rakamlarla sabit bir gelisme söz konusu"

Kirsehir’in gelistigini de aktaran Bakan Varank, rakamlarda sabit gelismelerin de oldugunu söyledi.

Bakan Varank, “Kirsehir’imizin sahip oldugu köklü kültürü, verimli topraklari, dogal kaynaklari ve nitelikli insan kaynagi ile çok daha büyük bir potansiyele sahip oldugunu biliyoruz. Bunun için de bir terzi misali burada gelismeye açik alanlarini tespit ediyor, yenilikçi projelerimizle bunlari ekonomiye kazandirmaya çalisiyoruz. Kirsehir jeotermal kaynaklar konusunda önemli bir zenginlige sahip. Bu zenginligi tarim, turizm ve saglik alanlarinda degerlendirilmek için kollari sivadik” dedi.

Bakan Varank’in konusmasi sonrasi sehirde bulunan is insanlari sorunlarini basina kapali toplanti ile Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank’a anlatti. Toplanti öncesi ise Bakan Varank, Kirsehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde incelemelerde bulunarak ögrencilerle sohbet etti.
Kaynak: İHA