Ayakkabilari 45 Derecede Atesle Yakarak Boyuyor

Gaziantep’te ayakkabi boyacisi Erdal Özcan, 45 dereceyi bulan sicaklikta ayakkabilari yakarak boyuyor.

Ayakkabilari 45 Derecede Atesle Yakarak Boyuyor
30 yildir ayakkabicilik meslegiyle ugrasan Erdal Özcan, kendi gelistirdigi yöntemle ayakkabilari yakarak boyuyor. Ayakkabilarin üzerine kendisinin gelistirdigi bir tür boya çesidini süren Özcan, daha sonra çakmak ile yakarak, ayakkabinin boyanmasini sagliyor. hava sicakligina ragmen ayakkabilari yakarak boyayan Özcan, atesinde etkisiyle kavurucu sicakta 10 TL gibi düsük bir ücret karsiligi bu islemi yaptigini söylüyor. Özcan, yakarak boyadigi ayakkabilarin, hiç kullanilmamis bir ayakkabidan farki olmayacak seviyeye geldigini ifade etti.



“Atesle ayakkabi boyama teknigini kendi basima denemeler yaparak buldum”

Ayakkabilari yakarak boyama teknigini kendi ayakkabisinda denemeler yaparak buldugunu aktaran ayakkabi tamircisi Erdal Özcan, “Yaklasik 30 yildir ayakkabi sektörünün içinde bulunuyorum. Bu isi rahmetlik annem beni çocukken çirak olarak bir ayakkabi tamircisinin yanina götürdügünde basladim. Annem ustama ‘eti senin kemigi benim’ demisti ve o günden bu güne de bu isi yapiyorum. Çirakliktan sonra imalat sektöründeydim daha sonra imalati birakip ayakkabi tamirciligine basladim. Yaklasik 27-28 yildir da ayakkabi tamirciligi yapiyorum. Atesle ayakkabi boyama teknigini çok eskiden buldum. Eskiden çarsida çalistigim sirada memurlar ayakkabilarini her gün boyatmak zorundaydilar. O zamanlar hazir boya ile ayakkabilar boyaniyordu. Hazir boya kullanildigi içinde ayakkabilarin üst kisimlarinda kabarmalar olusuyordu. Memurlar da ya ayakkabilarini atiyor ya da farkli bir yöntemlerle düzelttirmeye çalisiyorlardi. Bende bu yöntemi kesfettim. Kendi basima denemeler yaparak buldum. Eskiden ayakkabilari firçayla, biçakla temizlerdik ben de kendimce ugrastigim sirada bir boya gelistirdim. Önce kendi ayakkabimda denedim. Sonra çevremdeki müsterilerimin ayakkabilarinda denedim. Daha sonra yaptigim teknik faydali olunca ilerlettim” dedi.



"Sicak havada ayakkabilari yakarak boyamak zor"

Yakarak boyadigi ayakkabilari gören müsterilerinin hayretler içerisinde kaldigini ve 5-10 TL gibi düsük bir ücret karsiligi bu islemi yaptigini söyleyen Özcan, “Sicak havada elbette ayakkabilari bu sekilde boyarken zor oluyor. Hatta bazen hava 40-45 dereceleri buluyor. Insanlar gidip 400-500 TL’ye ayakkabi alacaklarina 5-10 TL’ye ayakkabilarini temizletip daha uzun ömürlü bir sekilde kullanabilirler. Ben yaptigim bu yöntemle ayakkabilari sifirliyorum. Ayakkabilarda derilerin arasinda ilaç vardir. Belli bir zaman kullanmaktan dolayi bu ilaç belli bir noktada toplanir. Bende ayakkabilarda olusan bu kirisikliklari kendi teknigimle kaliba alip yaktigim zaman belli bir alana toplanmis olan ilaci, ayakkabinin her yerine dagitiyorum. Bu sekilde ayakkabiyi sifirliyorum. Bu sekilde boyadigim bir ayakkabiyi herhangi bir magazaya götürün ve sifir ayakkabidan farkli olmadigini göreceksiniz. Bir nevi ikinci el bir ayakkabiyi sifira çeviriyoruz. Ayakkabilarini yakarak boyadigim insanlarin yüzde yüzünde iyi dilekli geri dönüsler aldim. Kimisi ‘sag ol’, ‘iyi ki bulmussun’ diyor kimisi de senin sayende ‘ayakkabimi kurtardin’ diyor. Bazi müsterilerim yaptigim islem sonrasi ‘bu benim ayakkabim mi’ diyerek sasiriyor” diye konustu.

Kaynak: İHA