ABD Baskani Biden, Israilli Mevkidasi Rivlin Ile Beyaz Saray'da Bir Araya Geldi

ABD Baskani Joe Biden, 9 Temmuz'da görevinden ayrilacak olan Israil Cumhurbaskani Reuven Rivlin ile Beyaz Saray'da bir araya geldi ve ülkesinin Israil'e sarsilmaz destegini bir kez daha dile getirdi.

Biden ve Rivlin, Beyaz Saray'da basina kapali gerçeklestirdikleri görüsme öncesi Oval Ofis'te gazetecilere açiklamalarda bulundu.

Görevinden 9 Temmuz'da ayrilacak Rivlin'i Beyaz Saray'da agirlamaktan dolayi memnuniyet duydugunu dile getiren Biden, Israil'in yeni Basbakani Naftali Bennett'i da yakin zamanda agirlamak istedigini kaydetti.

Biden, "ABD Baskani olarak, Israil'e olan taahhüdümüz kati ve gerçektir. Her zaman söyledigim gibi, bir Israil olmasaydi biz bir tane icat ederdik." ifadelerini kullandi.

ABD'nin Israil'in "mesru müdafaa" hakkina desteginin de süreceginin altini çizen Biden, "Bugün Iran dahil birçok konuyu ele alacagiz. Iran'in benim baskanligim döneminde asla nükleer sahibi olamayacagini söyleyebilirim." mesajini verdi.

Biden, ABD güçlerinin pazari pazartesiye baglayan gece Irak-Suriye sinirindaki Hasdi Sabi milislerine yönelik hava saldirisini animsatarak, "Bildiginiz üzere, önceki gece Irak'taki ABD askerlerine yönelik son dönemdeki saldirilardan sorumlu Iran destekli milis gruplar tarafindan kullanilan yerlere hava saldirisi emri verdim. Bunu anayasanin 2. maddesinin bana verdigi yetki dogrultusunda yaptim." ifadelerini kullandi.

ABD'nin, Israil'in Orta Dogu ülkeleriyle normallesme sürecine de tam destek verdigini söyleyen Biden, bölgede daha büyük bir "baris ve istikrar bloku" kurmak istediklerini dile getirdi.

Kaynak: AA