UND, 'Ihracat Tasimalarini Engelledigi' Gerekçesiyle Kazakistan'i Protesto Etti

UND: 'Kazakistan'a tasima yapacak yüzlerce araç, Sarp Sinir Kapisi'nda izin belgesi verilmemesi nedeniyle 2 haftadir bekliyor. Bu ülke tarafindan engellenen yillik 26 bin tasima nedeniyle 3 milyar dolarlik ihracat yapilamiyor' UND Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sener: 'Dünyanin hiçbir ülkesinin bir baska ülkeye uygulamadigi gemi ile gelme sarti kaldirilmalidir. Ülkemiz ihracati Hazar'da bogulmaktadir' 'Kazakistan makamlarini, ufak çikarlara hizmet etmek yerine, transit ve ikili ticarette verilen sözleri tutmaya davet ediyoruz'

Uluslararasi Nakliyeciler Dernegi (UND) üyeleri, "Türkiye'den Orta Asya'ya yapilan ihracat tasimalarini geçis belgesi vermeyerek engelledigi" gerekçesiyle Kazakistan'i protesto etti.

Dernekten yapilan açiklamada, UND Yönetim Kurulu üyeleri Fatih Sener ve Firat Basbilen'in, Kazakistan'in Ankara Büyükelçiligi önüne, üzerinde "Türk-Kazak kardesligi adina üzgünüz" yazili siyah çelenk birakarak ihracat ürünlerinin önünde set kurulmasini ve tasimalarin engellenmesini kinadigi belirtildi.

Türkiye'nin Orta Asya ülkelerine yaptigi ihracatin, yeterli geçis belgesi verilmemesi nedeniyle potansiyelin çok altinda kaldigi aktarilan açiklamada, Türkiye'den bölge ülkelerine yillik 40 bin ihracat tasimasi yapilirken, bunun yarisinin Özbekistan'a gerçeklestirildigi bildirildi.

Açiklamada, "Kovid-19 döneminde Türkmenistan'in transit geçise kapanmasi nedeniyle Orta Asya'da; Özbekistan, Kirgizistan ve Tacikistan'a ulasmak için tek seçenek haline gelen Kazakistan, kapilarini Türk araçlarin transit geçislerine açmadigi gibi Kazakistan'a tasima yapacak yüzlerce araç da Sarp Sinir Kapisi'nda izin belgesi verilmemesi nedeniyle 2 haftadir bekliyor. Bu ülke tarafindan engellenen yillik 26 bin tasima nedeniyle 3 milyar dolarlik ihracat yapilamiyor." ifadeleri kullanildi.

- "4 bin 750 adet tasima belgesi acilen verilmelidir"

Açiklamada görüslerine yer verilen UND Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Sener, Kazakistan'dan, ihracatin ve tasimalarin önünü açmasini istediklerini belirtti.

Ilk 6 ay için 750 adet ilave ikili tasima belgesi hakkinin verilmesi gerektigini aktaran Sener, "Ikinci 6 ay için taahhüt edilen 4 bin adet ikili geçis belgesi dahil olmak üzere toplam 4 bin 750 adet belge acilen verilmelidir. Ocak-mayis döneminde Türk tasimacilari Kazakistan'a 3 bin 701 adet, Kazak tasimacilari ise 1.189 adet tasima yapti. Bu sayilara göre bire üç Kazak tasiti yükleme taahhüdü fazlasiyla yerine getirildi." degerlendirmesinde bulundu.

Sener, Türk nakliyecilerin, araçlari için geçis izin belgesi alabilmek amaciyla ellerindeki isleri Kazak tasimacilara vererek Türk tarafinin anlasmada kabul ettigi taahhüdü fazlasiyla yerine getirdigini belirterek, "Bugün için Kazakistan'a ihraç mali götürecek yüzlerce Türk tiri Sarp Gümrük Kapisi'nda Kazakistan'dan gelecek ikili geçis izin belgesi beklemektedir." ifadesini kullandi.

Kazakistan'in, iki ülke arasinda imzalanan Kazak-Türk Kara Ulastirmasi Karma Komisyonu Toplantisi Protokolü'ne göre "makul talepler" dogrultusunda transit geçis belgesi vermesi gerektigini vurgulayan Sener, sunlari kaydetti:

"Türkmenistan güzergahinin kapanmis olmasi kadar açik ve makul bir talep varken, Özbekistan ve Orta Asya ülkelerine gidecek Türk ihraç ürünleri Kazakistan topraklarindan geçememektedir. Dünyanin hiçbir ülkesinin bir baska ülkeye uygulamadigi gemi ile gelme sarti kaldirilmalidir. Kazakistan, Türk araçlarina verdigi kisitli miktardaki transit geçis izin belgesini de Rusya üzerinden kara yolu ile degil, yaklasik 3 bin 500 dolar daha maliyetli olan Azerbaycan üzerinden Ro-Ro ile geçis sartina baglamaktadir. Yükselen lojistik maliyet sebebiyle Türk ürünlerin ihracat sansi azalmaktadir. Ülkemiz ihracati Hazar'da bogulmaktadir."

- "Bu zorluklar Kazakistan ekonomisi ve Kazak halki için de haksizliktir"

Fatih Sener, Kazakistan'in birtakim menfaat gruplarini korumak için gerçeklestirdigi ikili ve transit tasimaciliga iliskin engellerin, sadece Türk tasimacilarina degil, Kazakistan ithalatçilarina ve vatandaslarina da zarar verdigini belirtti.

Sener, "Kazak vatandaslarinin tüketim malzemelerinin lojistik maliyetleri artirilarak tedarik zincirine zarar veriliyor. Bu zorluklar Kazakistan ekonomisi ve Kazak halki için de haksizliktir." ifadelerini kullandi.

Tarihi ulu Ipek Yolu ve Orta Koridor'un Kazakistan makamlarinin mevcut eylemleri nedeniyle zarar gördügünü savunan Sener, Kazakistan makamlarini, ufak çikarlara hizmet etmek yerine, transit ve ikili ticarette verilen sözleri tutmaya, Türk ve Kazak milletleri arasinda kökleri Altay Daglari'na uzanan kardeslik ilkelerine uygun davranmaya davet ettiklerini belirtti.

Kaynak: AA