Mavi Ile Yesilin Bulustugu Orta Anadolu'nun Kus Cenneti Ziyaretçilerini Agirliyor

2020 yilinda 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilen Kayseri'deki Sultan Sazligi Milli Parki, dogayla bas basa kalmak isteyenlerin ugrak noktalari arasinda yer aliyor Ziyaretçiler, mili parktaki ahsap yürüyüs alaninda sazliklarin arasinda kus seslerini dinlerken, Kus Müzesi'nde sazlikta yasayan kus türlerinin kopyasini inceleyebiliyor, sazligin Sindelhöyük Mahallesi'ndeki RAMSAR alaninda kamistan yapilmis kamelyalarda dinlenip at binebiliyor.

ESMA KÜÇÜKSAHIN - Erciyes Dagi eteklerindeki Sultan Sazligi Milli Parki, insan boyunu asan sazliklari ve kus sesleriyle ziyaretçilerini agirliyor.

2020 yilinda "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Sultan Sazligi, adini Osmanli Sultani IV. Murat'in 1636 Revan Seferi'ne giderken 3 ay boyunca ordusuyla burada konaklamasindan aliyor.

Kayseri'ye yaklasik 75 kilometre uzaklikta bulunan, Develi, Yahyali ve Yesilhisar ilçe sinirlarinda yer alan sazlik, tatli ve tuzlu su göllerini bünyesinde barindirmasi, 301 çesit kus türüne ev sahipligi yapmasi nedeniyle Türkiye'deki en önemli sulak alanlar arasinda bulunuyor.

Göçmen kuslar için de önemli bir konaklama, üreme, yavru büyütme ve beslenme alani olan sazlik, doga ve kus fotografçilarindan da ilgi görüyor.

1994 yilinda Uluslararasi Öneme Sahip Sulak Alan (RAMSAR) ilan edilen Sultan Sazligi, geçmis yillarda neredeyse tamamen kuruma noktasina gelmisken Zamanti Tüneli'nin devreye girmesi ve su takviyesi yapilmasiyla tekrar canliligina kavustu.

Alanda kaçak kuyularin ve avciligin önüne geçilmesi, bölgede yapilan tarim faaliyetlerinde hem yöre halkini magdur etmemek hem de alandaki suyu korumak adina damla sulama ve yagmurlama sistemlerinin kurulmasi ve düzenli olarak sahanin kontrol edilmesi gibi etkenler sayesinde Sultan Sazligi eski ihtisamiyla yerli ve yabanci turistlerin gezi rotalari arasinda yer aliyor.

Milli parka gelen ziyaretçiler, öncelikle Kus Müzesi'ndeki bilgilendirme salonunda sazlikla ve barindirdigi güzelliklerle ilgili bilgi aliyor. Ziyaretçiler daha sonra mili parkta yasayan 40 kus türünün kopyasinin yer aldigi kus müzesini geziyor. 2 bin 100 ve 2 bin 200 metre uzunlugunda iki ahsap yürüyüs patikasinda yürüyen ziyaretçiler, sazligin ortasinda kus sesleri esliginde huzuru yasiyor.

Kus gözlem kulelerine çikan ziyaretçiler, burada hem Erciyes Dagi'nin ihtisamina sahitlik ediyor hem de kuslari gözlemliyor.

Sultan Sazligi Milli Parki'na gelen yerli ve yabanci turistler, Develi ilçesi Sindelhöyük Mahallesi'ndeki RAMSAR alaninda da kamistan yapilmis kamelyalarda dinlenip çay içiyor, atla bölgeyi gezebiliyor.

- Kus rehabilitasyon merkezi de bulunuyor

Milli parkin ziyaretçilerinden ayni zamanda Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Ali Cesur Onmaz, AA muhabirine, Sultan Sazligi'nin dogal yasam alani olarak kuslarin barinabilecegi en iyi alanlardan oldugunu söyledi.

Milli parkta kuslar için her alanin gözetlendigini belirten Onmaz, "Burada bir de kus rehabilitasyon merkezi var. Yaralanan kuslar eger tedavi imkani varsa burada tedavi edilebiliyor. Ziyaretçiler için kus gözlem odalari ve dogal yürüme alanlari bulunuyor. Doga ve canlilarla özellikle de kuslarla bir arada olmak isteyenlerin çok güzel vakit geçirebilecegi bir yer, siddetle tavsiye ediyoruz. Hiç gelmemis olanlara mutlaka görmelerini öneririm." diye konustu.

Fotograf sanatçisi Ahmet Topaloglu da fotograf çekimi için bir gezi programiyla yola çiktigini, Sindelhöyük Mahallesi'ndeki RAMSAR alanindan sonra Sultan Sazligi'nin kus gözlem noktalarina geldigini anlatti.

Kus türlerini fotograflamak için sabah erken saatlerde alana gelmek gerektigini belirten Topaloglu, "Kuluçkadan çikmis birkaç yavru görebildim. Bugün burasi çok da kalabalik, tercih edilen bir yer. Burada iki de klip çekildi. Fotograf açisindan bugün pek bir sey yakalayamadim, bugün daha çok kesif oldu benim için." dedi.

Kaynak: AA