Marmara Denizi'nde 7 Bin 932 Metreküp Müsilaj Temizlendi

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum: 'Yalova'da 3, Balikesir'de 5, Tekirdag'da 12, Kocaeli'de 1 ve Istanbul'da 5 isletme olmak üzere toplam 26 tesisin, isletmesini kapatma cezasi vermek suretiyle denetimlerimizi yaptik' 'Toplamda 475 noktada 7 ilimizde müsilajla ilgili temizlik çalismalarimiz da devam ediyor ve 20 günlük sürede toplamda yaklasik 7 bin 932 metreküp müsilajin temizlenerek bertarafini sagladik' 'Marmara Denizi'nde 5 ayri noktada oksijen verme çalismalarimizi 1 hafta önce baslatmistik. Bu çerçevede Körfez'de 4, Pendik marinada 1 olmak üzere 5 noktada denizin daha fazla oksijen alabilmesine imkan saglayacak adimlarimizi da attik'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Marmara Denizi'nde müsilajla mücadeleye iliskin 22 maddelik eylem plani hazirlandigini animsatarak, "Yalova'da 3, Balikesir'de 5, Tekirdag'da 12, Kocaeli'de 1 ve Istanbul'da 5 isletme olmak üzere toplam 26 tesisin, isletmesini kapatma cezasi vermek suretiyle denetimlerimizi yaptik." dedi.

Kurum, çesitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldigi Konya'nin Çeltik ilçesinde, Yeni Sanayii Sitesi'nin insaat alanini inceledi.

Çeltik Belediye Baskani Ali Mese'yi makaminda ziyaret eden Kurum, daha sonra esnaf ile görüstü.

Ardindan Yunak ilçesine gelen Kurum, Belediye Baskani Ali Konak'i makaminda ziyaret etti. Esnaf ile de görüsen Bakan Kurum, TOKI tarafindan ilçede yapilan toplu konut insaatinda incelemelerde bulundu.

Daha sonra gazetecilere açiklama yapan Kurum, Çeltik ve Yunak ilçelerine yapilan yatirimlar hakkinda bilgi verdi.

- "7 bin denetimde 14 milyon lira idari ceza uygulandi"

Murat Kurum, Marmara Denizi'nde müsilajla mücadeleye iliskin hazirlanan 22 maddelik eylem plani çerçevesinde çalismalarin devam ettigini söyledi.

Bugüne kadar yaklasik 7 bin denetimin yapildigini aktaran Kurum, "Bu çerçevede 14 milyon lira idari para cezasi uyguladik ve toplamda 26 isletmeye de men cezasi verdik. Isletmeleri bu noktada denetleyerek Marmara'mizi korumak adina adimlarimizi atiyoruz. Yalova'da 3, Balikesir'de 5, Tekirdag'da 12, Kocaeli'de 1 ve Istanbul'da 5 isletme olmak üzere toplam 26 tesisin isletmesini kapatma cezasi vermek suretiyle denetimlerimizi yaptik." diye konustu.

Bakan Kurum, Marmara Denizi'ndeki temizlik çalismalarinda 20. günün geride kaldigini hatirlatarak, söyle devam etti:

"Toplamda 475 noktada 7 ilimizde müsilajla ilgili temizlik çalismalarimiz da devam ediyor ve 20 günlük sürede toplamda yaklasik 7 bin 932 metreküp müsilajin temizlenerek bertarafini sagladik. Yine 22 maddelik eylem plani çerçevesinde akademisyenlerimizle, bilim insanlarimizla birlikte adimlarimizi hayata geçiriyoruz. Meclis'te atik su aritma tesislerinin, yine çevre yatirimlarinin yap-islet-devret modeliyle yapilabilmesine imkan saglayacak bir düzenlemeyi Meclisimizle birlikte çalistik. Insallah bu hafta Meclisimizde, degerli vekillerimizle bu görüsmeleri yapmak suretiyle bu noktada belediyelerimizin kisa vadede bu yatirimlarini yapmasina imkan saglayacak adimlari atiyoruz."

Kurum, amaçlarinin Marmara Denizi'ni ve ülke genelini koruyacak adimlari kararlilikla atmak oldugunu vurguladi.

- "Bir taraftan temizlik yapiyoruz, bir taraftan denetimlerimizi devam ettiriyoruz"

Eylem planindaki maddelerin belirtilen tarihten daha önce yapilarak Marmara Denizi'nin koruma altina alinmaya çalisildigini anlatan Kurum, söyle devam etti:

"Her sey planladigimiz sekilde yürütülüyor. Bilim insanlarimizla birlikte gerek biyolojik gerek teknik çalismalari yürütüyoruz. Bu kapsamda organik bakteriler üzerindeki çalismamiz Istanbul Üniversitemizle devam ediyor. Marmara Denizi'nde 5 ayri noktada oksijen verme çalismalarimizi 1 hafta önce baslatmistik. Bu çerçevede Körfez'de 4, Pendik marinada 1 olmak üzere 5 noktada denizin daha fazla oksijen alabilmesine imkan saglayacak adimlarimizi da attik. Bu çalismalari da takip ediyoruz. Bir taraftan temizlik yapiyoruz, bir taraftan denetimlerimizi devam ettiriyoruz. Bir taraftan kisa vadede atilacak adimlari atmaya çalisiyor ve uzun vadede yapilacak planlamalar çerçevesinde Marmara'mizi insallah dünden daha iyi bir hale getirecek adimlari da atmaya çalisiyoruz. 7 ilde valilik koordinasyonunda süreç yürütülmektedir."
Kaynak: AA