LÖSEMA Kurucu Baskani Prof. Dr. Altuntas, Sosyal Destegin Kanser Tedavisindeki Önemini Anlatti Açiklamasi

'Saglik, sadece fiziksel iyilik hali degildir, ayni zamanda hem ruhsal hem sosyal hem de manevi iyilik halidir. Dünya Saglik Örgütü'nün bu tanimina paralel olarak kanser hastalari ve yakinlarinin ruhsal, sosyal ve manevi yönden iyilik halini gözetmek ve iyilestirmek önemli'

Lösemili Hastalar Saglik Egitim ve Medikal Arastirma Dernegi (LÖSEMA) Kurucu Baskani Prof. Dr. Fevzi Altuntas, sagligin, sadece fiziksel iyilik hali olmadigini belirterek, kanser hastalari ve yakinlarinin ruhsal, sosyal ve manevi yönden iyilestirilmesinin önemini vurguladi.

Prof. Dr. Altuntas, kanser hastalarinin sorunlari, hastalara sosyal destegin önemi ve hematolojik kanserlerin tedavisindeki son gelismelerle ilgili bilgilendirme toplantisi düzenledi.

Dernegin hasta ile hasta yakinlarini egitmek ve bilgilendirmek amaciyla yürüttügü proje ve organizasyonlarla 2016'da kurumsal kimligini kazandigini aktaran Altuntas, dernek çatisi altinda, tüm kanserlerin önlenmesi, hastaligin tani, tedavi ve takiplerinin üst düzeyde yapilmasina yönelik çalismalar yürütüldügünü söyledi.

Altuntas, LÖSEMA'nin hematolojik onkoloji ve diger kanserlerle ilgili sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirdigini belirterek, "Ihtiyaci olan hastalara maddi destekte bulunmak, hastalarin tedavi ve sonrasindaki süreci daha kolay atlatmalarini saglamak için tibbi, hukuki, psikolojik, manevi ve sosyal destek ve rehabilitasyon saglamak üzere projeler üretiyoruz. Kanserli hasta ve yakinlarina moral destek vermek de dernegin belirledigi öncelikler arasinda." diye konustu.

- "Saglik sadece fiziksel iyilik hali degildir"

Kanser hastalarinin sosyal rehabilitasyonuna iliskin de degerlendirmelerde bulunan Altuntas, sunlari kaydetti:

"Saglik, sadece fiziksel iyilik hali degildir, ayni zamanda hem ruhsal hem sosyal hem de manevi iyilik halidir. Dünya Saglik Örgütü'nün bu tanimina paralel olarak kanser hastalari ve yakinlarinin ruhsal, sosyal ve manevi yönden iyilik halini gözetmek ve iyilestirmek önemli. Hastalarin sosyal anlamda is ugras terapileri, sanat terapileri, sosyal yardim ve güvenlik ile ilgili gereksinimleri konusunda bir destek organizasyonunun bulunmasi gerekiyor.

Biz, kanser hastalarini tedavi ediyoruz ancak çok iyi bir tedavi, çok iyi bir kök hücre nakli, radyoterapi veya isin tedavisine ragmen bazi seylerin eksik kaldigini görüyoruz. Psiko-onkoloji, onkolojik rehabilitasyon, ugras terapisi, klinik eczacilik, palyatif bakim, manevi bakim, klinik arastirmalar gibi birçok alanda yasam kalitesini artiracak aktivitelerin artik günümüzde ihtiyaç oldugunu biliyoruz."

- Klinik arastirmalar kanser tedavisinin basarisini artiriyor

Prof. Dr. Fevzi Altuntas, LÖSEMA olarak sosyal projelerin yani sira hastalarin klinik arastirmalara katilimini tesvik etmek için de bilgilendirmeler yaptiklarini dile getirerek, sunlari söyledi:

"Çünkü, kanser tedavilerinin önemli bir ayagi klinik arastirmalardir. Kanser tedavisinde bugün gelinen basarinin ana sebebi bu klinik arastirmalardir. Son 20 yilda kanser tedavisinde basari yüzde 15-20 civarinda artti. Bu nedenle standart tedaviyi tüketmis her hasta mümkünse klinik arastirmalara katilmali ve katilmasi tesvik edilmelidir. Bunun için profesyonel klinik arastirma merkezleri de yayginlastirilmalidir."

LÖSEMA Hasta Kongresi'nin ekim ayinda düzenlenecegini de açiklayan Prof. Dr. Fevzi Altuntas, kongrede, alaninda uzman hekimlerinin yani sira hasta ve hasta yakinlarinin deneyimlerini dinleyeceklerini söyledi.
Kaynak: AA