Karadeniz'in Yasanilabilir Tek Adasi Ziyaretçilerini Agirlamaya Yeniden Basladi

Mitolojik hikayeleri ve tarihi kalintilariyla ön plana çikan Giresun Adasi, Korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle yasanan kisitlamalar sonrasinda ziyaretçilerini yeniden agirlamaya basladi.

Karadeniz'in Yasanilabilir Tek Adasi Ziyaretçilerini Agirlamaya Yeniden Basladi
Amazon kadinlari, Herkül’ün altin postu aramak için adaya gelmesi gibi mitolojik hikayelere konu olmasiyla bilinen ve ayni zamanda çok sayida kus türüne de ev sahipligi yapan Karadeniz’in yasanilabilir tek adasi olan Giresun Adasi’na pandemi sonrasi yeniden tekne turlari düzenleniyor.

Giresun Adasi’na Altin Post gezi teknesiyle düzenlenen ziyaretlere ada rehberi de eslik ederek adanin mitolojik yönü anlatilarak gezdiriliyor.

Korona virüs salgini kisitlamalarinin ardindan turlara yeniden basladiklarini belirten Giresun Ada Rehberi Emre Aydin, “Pandemi nedeniyle geçen yil yine gecikmeli olarak kisitli ziyaretler yapilmisti. Bu yil ise, yasaklarin kalmasinin ardindan yine pandemi kosullari dikkate alinarak ada turuna basladik. Ziyaretçiler yavas yavas gelmeye basladi.

Dogu Karadeniz'de üzerinde insanlarin yasadigi tek ada olan Giresun Adasi'na gelenler, Bizans mezarlari, tarihi surlar, manastir harabesi, sapel gibi tarihi kalintilari inceleme imkani buluyor. Giresun Adasi mitolojik hikayelere de konu olmustur. Çok sayida kus türüne ev sahipligi yapan Giresun Adasinda karabatak ve martilarin yuvalari ile üreme alanlari gözlemlenebiliyor. Yaklasik 40 dönüm alana sahip ada, dogasiyla da dikkati çekiyor” dedi.

Ada ziyaretçileri ise pandemi sonrasinda geldikleri adadan çok etkilendiklerini ancak bakimsiz bulduklarini ifade ettiler.

Kiyidan 1,6 km açikta olan ve tekneyle ulasilan ada, Karadeniz’de karabatak ve martilarin dogal olarak üredigi ve ayni zamanda göçmen kuslarin ugrak ve dinlenme yeri olarak biliniyor. Hakkinda birçok efsaneler anlatilan, Amazon kadinlarinin ve birçok kavmin yasadigi adada mitolojik çaglara ait birçok kalinti bulunuyor. Amazon kadinlarinin burada yasadigina ve mitolojide Kaptan Yason önderligindeki Argonotlar’in Herkül ile birlikte altin postu aramak için geldiklerine ve ‘Aretias, Nesos ve Khalkeritis’ isimleriyle anilan adada M.Ö. 2 bin yilindan itibaren yerlesimin basladigi saniliyor. Adada, 2011 yilinda baslayan arkeolojik kazilarda kilise kalintilari, tapinak, iskeletler, sarap fiçilari bulundu. Kazilar sonucunda adanin tarihte bir dini merkez oldugu belirlendi.
Kaynak: İHA