Iran, ABD'nin Irak-Suriye Sinirindaki Saldirisini 'Istikrari Bozan Bir Hamle' Olarak Degerlendirdi

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatibzade: 'ABD'nin yeni yönetimi; duygusal davranislar, krize yol açan ve bölge halki için gerginlik ve sorun çikarici yanlis adimlar yerine istikametini düzeltmelidir' 'ABD'nin yaptiklari kesinlikle bölgedeki istikrari bozmaktadir. Istikrarsizligin kurbanlarindan birisi de ABD'nin kendisi olacaktir'

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatibzade, ABD'nin Irak-Suriye sinirinda Iran destekli milis gruplara düzenledigi hava saldirisinin "bölgedeki istikrari bozdugunu" söyledi.

Hatibzade, baskent Tahran'da düzenledigi haftalik basin toplantisinda ABD'nin Irak-Suriye sinir bölgesinde Iran destekli milis gruplarin kullandigi tesislere düzenledigi hava saldirisi ile ilgili açiklama yapti.

ABD'nin yeni yönetiminin sadece Iran'a yönelik yaptirimlar konusunda degil bölgedeki diger meselelerle ilgili de kendisinden önceki Donald Trump hükümetinin politikalarini takip ettigini savunan Hatibzade, su ifadeleri kullandi:

"ABD'nin yeni yönetimi; duygusal davranislar, krize yol açan ve bölge halki için gerginlik ve sorun çikarici yanlis adimlar yerine istikametini düzeltmelidir. Biraksin bölge halki onlarin müdahalesi olmadan kendi kaderleriyle ilgili karar alsin. ABD'nin yaptiklari kesinlikle bölgedeki istikrari bozmaktadir. Istikrarsizligin kurbanlarindan birisi de ABD'nin kendisi olacaktir."

Hatibzade, Viyana'daki görüsmelerle ilgili olarak da gerekli kararlari aldiklarini ve simdi karsi tarafin karar vermesi gerektigini söyledi.

Afganistan'daki gelismelerle ilgili olarak da tüm taraflarla görüstüklerini aktaran Hatibzade, "Taliban tüm Afganistan degildir ancak krizden çikis için çözümün parçalarindan biridir. Bu ülkede barisçi yollarla tüm gruplarin içinde yer aldigi genis katilimli bir hükümet kurulmalidir." degerlendirmesinde bulundu.

Hatibzade, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) ile Iran arasinda subat ayinda yapilan ve 24 Haziran'a kadar uzatilan teknik anlasmanin sona ermesiyle ilgili olarak da nükleer tesislerin faaliyetlerini içeren görüntülerin UAEA'ya verilip verilmeyecegine dair olumlu ya da olumsuz nihai kararin henüz alinmadigini kaydetti.

Pentagon'dan yapilan yazili açiklamada, ABD askeri güçlerinin, Baskan Joe Biden'in talimatiyla Irak-Suriye sinir bölgesinde Iran destekli milis gruplarinin kullandigi tesislere hava saldirisi düzenledigi bildirilmisti.

Saldirinin ABD personelini korumak için II. Madde yetkisi uyarinca gerçeklestirildigi belirtilen açiklamada, "Bu aksamki hava saldirilarindan da anlasilacagi gibi, Baskan Biden ABD personelini korumak için her zaman harekete geçecegini açikça belirtmistir." ifadesi kullanilmisti.

Irak’ta Hasdi Sabi’ye bagli Ketaib Seyyid'ül Suheda milis grubu, ABD’nin Irak-Suriye sinirindaki saldirisinda 4 mensubunun öldügünü açiklamisti.

Kaynak: AA