ERÜ'de 'Ahi Evran Etkinlikleri' Istisare Toplantisi Düzenlendi

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) “2021 Ahi Evran Yili” kapsaminda “Ahi Evran Etkinlikleri” istisare toplantisi düzenlendi. Toplantida ERÜ tarafindan gerçeklestirilen etkinlikler ve diger kuruluslar ile ortak gerçeklestirmesi planlanan etkinlikler ele alindi.

ERÜ'de 'Ahi Evran Etkinlikleri' Istisare Toplantisi Düzenlendi
ERÜ Senato Salonu’nda gerçeklestirilen toplantiya; Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, Melikgazi Belediye Baskani Mustafa Palancioglu, Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, Hacilar Belediye Baskani Bilal Özdogan, Kayseri Ticaret Il Müdürü Alaattin Firat, Kayseri Ticaret Odasi Baskani Ömer Gülsoy, Kayseri Ticaret Borsasi Baskani Recep Baglamis, Sanayi Odasi Baskan Yardimcisi Ahmet Gümüsçü, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Baskani Tahir Nursaçan, Incesu Organize Sanayi Bölgesi Baskani Ali Baktir, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Baskani Ahmet Övünç, Kayseri Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Alan, Diyanet Isleri Emekli Baskan Yardimcisi Necmettin Nursaçan katildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalis, Ahi Evran’in Kayseri ticaret ve sanayisinin her geçen gün geliserek bugünlere gelmesinde etkin bir rolü oldugunu söyledi.



Gerçeklestirilen toplantinin bir istisare toplantisi olduguna dikkat çeken Rektör Çalis, “ Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan tarafindan yayimlanan genelge ile 2021 yilinin “Ahi Evran Yili” olarak kabul edilmistir. 1171 tarihinde dünyaya gelen Ahilik Teskilatinin kurucusu Ahi Evran, 1200’lü yillarin basinda Kayseri’ye yerlesmis ve ilk Ahi Teskilatini da Kayseri’de kurmustur. Hayatinin son zamanlarini Kirsehir’de geçirmesine ragmen Kayseri ticaret ve sanayisinin her geçen gün geliserek bugünlere gelmesinde etkin rol oynayan Ahi Evran’in katkilari Sehrimize ve ülkemize yadsinamaz. Ahi Evran’in öncülügünde yüz yillar önce kurulan ve hala günümüzde bizlere, esnaf ve sanatkârimiza isik tutmaya devam eden Ahilik Teskilati ülkemizde ticaret erbabinin yetismesinde halen etkin rol oynamaktadir. Ahi Evran’in bizlere birakmis oldugu en güzel degerlerden birisi olan ahilik teskilati, güzel ahlak ve cömertlik üzerine kurulmus ve yillar geçmesine ragmen halen varligini sürdürmektedir” dedi.

Rektör Çalis, ayrica Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi’nde bir sinifada Ahi Evran’in ismini verdiklerini belirterek sunlari kaydetti:

“Bir bilim yuvasi olan arastirma ve inovasyona her daim önem veren Erciyes Üniversitesi olarak bizlere düsen en büyük görev ise Ahi Evran’in biraktigi Ahilik kültürüne bagli nesiller yetistirmek olacaktir. Ahi Evran’nin bir miras olarak bizlere biraktigi Ahilik kültürünü genç nesillerimize ne kadar saglam bir sekilde aktarir ve anlatabilirsek o derece gelecegimize güvenle bakacagimiza inancim tamdir. Bu kapsamda bizde Erciyes Üniversitesi olarak, Içinde bulundugumuz pandemi sürecinde imkânlarin kisitli ve tedbirli olmasina ragmen Ahi Evran’i anmak, anlamak ve anlatmak için bir dizi programlar düzenledik. 2021 yili içerisinde Ahi Evran ve Ahilik konularinda bir dizi çevrimiçi konferans, panel ve söylesiler düzenleyecegimiz etkinlikler kapsaminda birde Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültemizde bir sinifimiza Ahi Evran’in ismini vererek Ahi Evran ve Ahilik Teskilatini ilelebet yasatmayi hedeflemekteyiz.”

Rektör Çalis’in açilis konusmasinin ardindan Ilçe Belediye Baskanlari, Oda Baskanlari ve OSB Baskanlari da birer konusma yaparak, planlanan etkinlikler hakkinda görüslerini bildirdiler.

Toplantinin son konusmacisi Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç ise konusmasinda düzenlenecek etkinlerde Büyüksehir Belediyesi olarak her türlü destegi vermeye hazir olduklarini söyledi.



Baskan Büyükkiliç, “Böyle anlamli bir toplantinin üniversitemizin öncülügünde diger kuruluslar ile isbirligi içerisinde yapilmasi bizim için önem arz etmekte” diye konustu.

Toplanti, ERÜ ve diger kuruluslarin ortak gerçeklestirebilecekleri etkinliklerin istisare edilmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA