Bosnali Büyükelçi'den Büyükkiliç'a Açiklamasi 'Sizin Hatiriniz Biz De 4 Bin Yil'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç’i makaminda agirladi. Kayseri’nin gücünü bildiklerini, meshur bir sehir oldugunu belirten Alagiç Baskan Büyükkiliç’a Bosna kahvesi ve bakir fincan takimi takdim etti. Baskan Büyükkiliç kahvenin 40 yil hatiri oldugunu söylerken, Alagiç, “40 yil nedir, sizin hatiriniz biz de 4 bin yildir” dedi.

Bosnali Büyükelçi'den Büyükkiliç'a Açiklamasi 'Sizin Hatiriniz Biz De 4 Bin Yil'
Baskan Büyükkiliç’in belediye girisinde karsiladigi Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç’e çiçek takdim edildi. Baskan Büyükkiliç, Büyükelçi Alagiç’e belediye fuaye alaninda açilan Mekke’de Müslümanlarin kiblesi olan Kabe üzerindeki ayetlerin islenerek tablo haline gelen ve 19 eserin yer aldigi sergiyi gezdirdi.

Baskanlik makaminda gerçeklesen ziyarette konusan Baskan Büyükkiliç, “Ülkemizde egitim almis olmaniz bizim için büyük bir kazanim. Bosna kelimesi telaffuz edildigi zaman, zaten içimizi bir sicaklik kapliyor. Kayseri’miz her zaman sizin hakli davanizin, sürecinizin yaninda yer almis, üzerine düseni yapmis bir sehirdir” dedi.

Birçok medeniyete ev sahipligi yapmis Kayseri tarihi hakkinda Büyükelçi Alagiç’e bilgiler veren Baskan Büyükkiliç, “4 üniversitesi, 4 endüstri merkezi, 1 serbest bölgesi, 1.5 milyon nüfusu olan, yaklasik 6 bin yillik ticari geçmisiyle kadim medeniyetlere ev sahipligi yapmis, Selçuklu öncesi Roma, Bizans, Asurlar gibi degisik medeniyetlerin yasadigi, son süreçte de Osmanli, tabi ki Cumhuriyet döneminde de milli mücadelenin yaninda yer almis, hakkin ve halkin yaninda olmustur. Burada 16 ilçe belediyesi ile birlikte Büyüksehir olarak sehrimize hizmet ediyoruz. Erciyes gibi kayak merkezimiz söz konusu, Mimar Sinan gibi bir degerimiz Kayserili, o bizim için bir deger, tarihi dokularin yogun oldugu açik hava müzesi niteliginde bir sehir olarak Kayseri’yi yorumlayabiliriz. Her yönüyle güzel, her yönüyle Kayseri takdire sayan” diye konustu.

Baskan Büyükkiliç, Kayseri’nin hayirseverler sehri oldugunu vurgulayarak, sözlerine söyle devam etti:

“Umarim burada rahat edersiniz. Ayni zamanda hayirseverlik duygusu da ön plana çikmis. Geçmiste ecdadimizin yapmis oldugu köprüler, hanlar, hamamlar da oldugu gibi üniversitelerimizi, saglik binalarimizi, egitim binalarimiz, camilerimizde hep Kayserililerimizin kazandigini, hayirli yollarda harcayan hayirseverler marifetiyle yapildigini gözlemlersiniz. Yani güvenli, huzurlu, devletine milletine bagli bir sehirdesiniz. Emin ellerdesiniz. Hos geldiniz. Bu arada 6 bin yillik geçmis deyince kazilarimizdan çikan tabletlerimizi görüyorsunuz. Burada da ticari anlasmalar, senetler, çekler, hatta gelin-kaynana arasindaki anlasmalar bile var diye telaffuz ediliyor, tercüme ediliyor. Bunlar imitasyon ama kazidan 25 bin tablet çikmis durumda. Biz bunun müzesini de hayata geçirecegiz. Degisik yerlere, bir bakima derli toplu bulunmadigi için gitmis olanlari da toparlayip Kayseri’mizde böyle bir ticaretin genlerimize isledigi anlayisi içerisinde bunu da gündemde tutmaya çalisiyoruz. Kültür Bakanligi ile isbirligi halinde kazi da devam ediyor”

Ilk kez Kayseri’ye geldigini söyleyen Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Adis Alagiç ise, Kayseri’nin gücünü bildiklerini, meshur bir sehir oldugunu belirterek, “Kayseri’de olmanin mutlulugunu yasiyoruz. Ülkelerimiz arasindaki çok güzel ve çok güçlü iliskilerin yani sira, oradaki Kayseri’nin yeri de çok önemli. Her zaman destekçi oldugunuzu biliyoruz ve bunu her yerde gündeme getiriyoruz. Ayni zamanda is adamlari ve baska heyetler önemli sayida yillardir Bosna’ya geliyor, iliskiler gelisiyor. Onlara bir katkida olmak için bugün sizinle buradayiz. Tabi Kayseri’nin Bosna-Hersek’te birkaç tane kardes sehir ve ilçeleri var, bunlar da ikili iliskileri ciddi bir anlamda gelistiriyor. Tabi Kayseri’nin gücünü biliyoruz. Kayseri meshur. Bosna’da da meshur. Ortak isbirligi yapabilecegimiz, birbirimizden güç alabilecegimiz dayanisma, kardeslik ve dostluk içerisinde çok güzel isler basardik, basariyoruz ve basaracagimiza inaniyoruz. Sicak karsilamaniz, dostlugunuz, misafirperverliginiz için tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Baskan Büyükkiliç, Büyükelçi Alagiç’e Kültepe’deki kazilarda çikarilan tabletlerin replikasi ile kursiyerlerin dokudugu, dogal kök boyali el dokumasi hali hediye ederken, Alagiç de Büyükkiliç’a Bosna kahvesi ve bakir fincan takimi hediye etti. Baskan Büyükkiliç kahvenin 40 yil hatiri oldugunu söylerken, Alagiç, “40 yil nedir, sizin hatiriniz biz de 4 bin yildir” dedi.

Kaynak: İHA