Bartin Üniversitesi Ögrencileri ABD'deki Model Uydu Yarismasinda Önemli Bir Basari Elde Etti

Bartin Üniversitesi ögrencilerinin kurdugu Aeris-03 Takimi ilk defa katildiklari Amerikan Uzay Toplulugu (AAS) tarafindan düzenlenen CanSat Competition Model Uydu Yarismasi’nda önemli bir basari elde etti.

Bartin Üniversitesi Ögrencileri ABD'deki Model Uydu Yarismasinda Önemli Bir Basari Elde Etti
Bartin Üniversitesi Havacilik ve Uzay Kulübü ögrencilerinin kurdugu Aeris-03 Takimi, model uydu projeleriyle güzel bir baslangiç yapti. Amerikan Uzay Toplulugu (AAS) tarafindan düzenlenen CanSat Competition Model Uydu Yarismasina ilk defa katilan ögrenciler, farkli ülkelerden onlarca takimin katildigi yarismada ilk iki asamayi ilk 10’da tamamladi. Finale kalan 30 takim arasinda yer almayi basaran Aeris-03 Takimi, Türkiye’den siralamaya giren 5 takimdan biri oldu.

Yarisma hakkinda bilgiler veren Proje Akademik Danismani, Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi, Bilgisayar Mühendisligi Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Evrim Güler, “Aeris-03 model uydu takimimizin üyeleri Berfin Aykal, Menderes Ersöz, Murat Üstünsoy ve Mücahit Erkan Oygun ile birlikte CanSat 2021 Model Uydu Yarismasinin ilk etabinda tüm dünyadan katilim saglayan yarismacilar arasinda 5. sirada yer bulduk. Bir sonraki etap için davet alarak sunumlar gerçeklestirdik. CDR asamasina geldigimizde ise U.S. Naval Research Lab ve NASA yetkilileri tarafindan dünya siralamasinda 10’uncu olarak finallere katilmaya hak kazandik. Final asamasinda Bartin Üniversitesi, Karabük Demir Çelik Fabrikasi ve RedBull firmasinin destekleriyle Çevresel Test ve Canli Uydu Firlatilmasi sunumlari NASA’daki yetkililere sunularak dünyadaki ilk 30 takim arasinda yer almayi basardi” dedi.

Güler, Aeris-03 Takiminin projelerinin TÜBITAK tarafindan desteklendigini de ifade ederek “Model uydu takimimiz ‘Akçaagaç Tohumu Bilim Yükü’ konulu TÜBITAK 2209-A ögrenci projeleri kapsaminda desteklenerek ögrencilerimiz uzay sondalarinin çalisma prensipleri hakkinda arastirma ve gelistirme çalismalarini sürdürmektedir. Buna ilave olarak, model uydu takimimiz gelecek projelerinde ‘Sürü Cep Uydulari’ hakkinda çalismalarina devam edecektir” diye konustu.

Bartin Üniversitesinin tüm bilesenleriyle birlikte ülke olarak hedeflerimize katki sunmaya gayret gösterdiklerinin altini çizen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bartin Üniversitesinin her bir bileseni gibi ögrencilerimiz de durmadan çalisiyor ve gelecegimize deger katmaya devam ediyor. Elektrikli otomobil üreten, insansiz hava araci ve roket tasarlayan ögrencilerimiz yeni yetkinlikler kazanarak, yeni maceralara atiliyor. Bu düsüncelerle model uydu üreterek ilk defa katildiklari yarismada önemli bir basari elde eden ögrencilerimizi ve onlara destek veren tüm paydaslarimiza tesekkür ediyorum” seklinde ifadelere yer verdi.
Kaynak: İHA