Bakan Kurum Açiklamasi 'Amacimiz, Aksehir Için Yeni Cazibe Merkezleri Olusturmak'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Konya’nin Aksehir ilçesinde yapimi tamamlanan Dudu Kadin Çarsisi’nin açilisini yapti. Bakan Kurum, “Bizim amacimiz Aksehir için yeni cazibe merkezleri olusturmak, Aksehir’de o ecdadimizin bize biraktigi tarihi emanetlere sahip çikmak” dedi.

Bakan Kurum Açiklamasi 'Amacimiz, Aksehir Için Yeni Cazibe Merkezleri Olusturmak'
Bakan Kurum, açilis ve ziyaretlerde bulunmak üzere Aksehir’e geldi. Kurum, Aksehir Belediyesi tarafindan eski hal binasinin yerine yapilan, prestij hizmeti olarak Selçuklu mimarisine uygun motifler tasiyan 5 bloktan olusan modern çarsinin açilisinda konustu.

Konya’da son 20 yilda 9 milyar liralik yatirim yaptiklarini ve 27 bin 428 vatandasi yeni yuvalarina kavusturduklarini söyleyen Bakan Kurum, Yeni Mevlana Meydani, Mevlana Çarsisi ve Altin Çarsi’nin hizla yükseldigini belirtti.

Bakan Kurum, “Konya’miza ekolojik koridorumuzu da kazandiriyoruz. Tuz Gölü, Beysehir, Meke, Aci Göl’den Kapadokya’ya kadar uzayan yesil hattimizi hazirliyoruz. Konya’miz 600 bin kullanicisiyla ve 515 kilometre bisiklet yollariyla bisikletin baskenti. Bu anlamda da Konya’miza yeni bisiklet rotalari kazandirmak için çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz. Tüm bu yatirimlarimizla, projelerimizle, çalismalarimizla Konya’mizi yeni çehresine kavusturacak, daha güzel, daha yasanabilir bir Konya’yi hep birlikte gelecege hazirlayacagiz" dedi.

Aksehir’de yapilan yatirimlara da deginen Bakan Kurum “Dudu Kadin Çarsimiz 4 bin 600 metrekarelik alana sahip. Burada 48 büro, 28 dükkan, 13 magaza, bir kafeterya, 80 araç kapasiteli otopark ve mescit bulunuyor. Bu çarsimiz ayni zamanda mimari açidan Bati Cephesi Karargah Müzesi, Tescilli Tarihi Arasta Çarsisi ve Aksehir Kentsel Sit Alani ile bütünlük saglayacak. Yani çarsimiza gelen bir ziyaretçiniz, burada alisverisini yapacak, daha sonra Bati Cephesi Karargah Müzesi’ni ziyaret edecek. Ardindan da Tarihi Arasta Çarsisi’ni ve son olarak da Aksehir’in tarihi evlerini ve konaklarini görecek. Adeta bir tarih ve kültür turu yapmis olacak. Aksehir’imizde Iller Bankasi ile içme suyundan kanalizasyon sistemlerine, atik su aritma tesislerinden ulasima kadar 32 projede 51 milyon lira destek sagladik. Tabakhamam Sokak’taki 3. Etap Sokak sagliklastirma projemizle, 19. yüzyila ait Aksehir’e özgü mimaride yapilmis 24 yapinin cephe sagliklastirmalarini yapiyoruz. Hacihamza Sokak II. Etap sokak sagliklastirma, Dr. Aziz Perkün Caddesi cephe iyilestirme çalismalarimiz da devam ediyor. Yukari Hamam restorasyonu, tarihi Papaz Evi restorasyonu çalismalari da devam ediyor. Yeni otogar binamizi tamamladik. Asfalt ve peyzaj düzenlemesini yaptiktan sonra da vatandaslarimizin hizmetine sunacagiz. Geçtigimiz yil ilçemize 1. sinif Atik Getirme Merkezi kurduk. Aksehir Gölü’nü kesin korunacak hassas alan ve nitelikli dogal koruma alani olarak, Hidirlik’i da nitelikli dogal koruma alani olarak tescil ettik” diye konustu.

Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya da yaptigi konusmada, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’a tesekkür ederek, “Dudu Kadin Çarsisi, yedi yillik görevimiz süresince en kiymetli olarak gördügümüz çalismalarimizdan biriydi. Bu bakimdan projeyi tamamlamis olmanin ve sizlerle bir arada olmanin heyecanini derinden hissediyoruz. Aksehir Belediyesi olarak iki günü birbirine esit olan ziyandadir hadis-i serifini kendimize siar ediniyor ve çalismalarimiza hiz kesmeden devam ediyoruz. Ilçemizin her kösesinde bir iz birakmak adina basta Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan olmak üzere bakanimiza ve AK Parti belediyeciligine yakisir sekilde hizmet etmeye gayret ediyoruz. Elhamdülillah, önümüzdeki aylarda da açilislarimiz devam edecek” ifadelerini kullandi.

Baskan Akkaya, Aksehir’in her köse basinda bir çalismanin gerçeklestirildigi bir santiyeye döndügünü ifade ederek, destek veren herkese tesekkür etti.

Yapilan konusmalarin ardindan Dudu Kadin Çarsisi’nda dükkan ve bürolari bulunan hak sahiplerine törene katilan protokol tarafindan tapulari verilerek, çarsinin açilis kurdelesi kesildi. Bakan Kurum ve beraberindekiler açilisin ardindan esnaf ziyareti yaparak, Çevre ve Sehircilik Bakanligi ve Aksehir Belediyesi isbirligi ile restorasyonu tamamlanan Rüstü Bey Hani’nda incelemelerde bulundu. Bakan Murat Kurum, Aksehir’deki temaslari kapsaminda son olarak tescilli Aksehir Kirazi bahçesinde dalindan kiraz toplayip Aksehir kirazinin tadina bakti.

Aksehir’deki programa Konya Valisi Vahdettin Özkan, Cumhurbaskani Basdanismani Mustafa Akis, AK Parti Il Baskani Hasan Angi, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, ILBANK Genel Müdürü Yusuf Büyük, Aksehir Kaymakami Ahmet Sait Kurnaz, Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, çevre ilçe belediye baskanlari, ilçe protokolü ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA