Arastirma Açiklamasi Kovid-19'Un Beta Varyanti Asilara Daha Dirençli Olabilir

Bilim insanlari, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ilk kez Güney Afrika'da ortaya çikan Beta varyantinin, virüsün yabani tipine (dogal fenotipine) göre gelistirilen asilara karsi dirençli olabilecegi uyarisinda bulundu.

ABD'deki Boston Çocuk Hastanesinden arastirmacilar, bulgularini "Science" dergisinde yayimladiklari arastirmada, "Beta varyanti" adi verilen B.1.351 mutasyonunun Kovid-19'un insan hücrelerini tutunmasini ve nüfuz etmesini saglayan diken proteininin yapisinda degisikliklere yol açtigini bildirdi.

Varyanttaki diken protein olusumunu "kayro-elektron mikroskopisi" adi verilen yöntemle inceleyen bilim insanlari, hücrelerle temasi saglayan belirli yüzey bölgelerindeki degisimleri gözlemledi.

Bilim insanlari, söz konusu degisikliklerin, asilarin ürettigi koruyucu antikorlarin diken proteine baglanmalarini engelleyebilecegi, bu sebeple asi direncini azaltabilecegi öngörüsünde bulundu.

Degisimlerin ayni zamanda diken proteinini hücrelere tutunmakta daha az etkili kildigina dikkat çeken bilim insanlari, bu sebeple Beta varyantinin Alfa varyantina göre daha az bulasici özellik gösterdigini vurguladi.

Arastirmaya önderlik eden Boston Çocuk Hastanesi Moleküler Biyoloji Bölümünden Bing Chen, "Mutasyonlar mevcut asilarin ürettigi antikorlari daha az etkili kiliyor. Beta varyanti mevcut asilara bir sekilde daha dirençli. Virüsün yeni genetik sekansina göre üretilecek güçlendirici asi dozunun bu varyanta karsi korumada fayda saglayacagini düsünüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- Kovid-19'un Beta varyanti: B.1.351

Kovid-19'un "B.1.351" adini tasiyan Beta varyanti, ilk kez Ekim 2020'de Güney Afrika'da Nelson Mandela Körfezi çevresindeki yerlesimlerde tespit edildi.

Mayis 2020'de mutasyona ugradigi sanilan "Beta" varyanti, DSÖ'nün "Endise Verici Varyant" (VOC) olarak tanimladigi 4 Kovid-19 mutasyonu arasinda bulunuyor.

Daha önce herhangi akut hastalik geçmisi olmayan gençlerde daha fazla yayildigi gözlenen varyantin, Kovid-19'un yabani tipine kiyasla bu yas grubunda daha fazla ciddi hastalik riski ortaya çikardigi bildirilmisti.

Varyantin yayilmasinin Güney Afrika'da 2020 sonbaharindan bu yilin basina kadar görülen vaka artisinda etkili oldugu düsünülüyor.

Alfa varyanti ile benzerlikler tasiyan Beta varyantinin çivi proteinde ilave mutasyonlar yaratmasi, asilara karsi direnç gelistirebilecegine dair kaygilara yol açmisti.

Asi üreticileri Johnson&Johnson, Pfizer-Biontech, AstraZeneca-Oxford, Sinopharm ve Moderna, varyantin Kovid-19 asilarinin koruyuculugunu azalttigini, antikorlara karsi direnç gelistirdigini bildirmisti.

- "Endise Verici Varyant" (VOC)

Her virüs gibi Kovid-19 da zaman içinde degisimler geçiriyor. Söz konusu degisimlerin büyük bölümü virüsün temel özelliklerini degistirmezken; "mutasyon" olarak adlandirilan bazi degisimler, virüsün temel özelliklerini ve dolayisiyla etkisini önemli ölçüde farklilastirabiliyor.

Bilim insanlari, Kovid-19'un mutasyonlarinin virüsün ne kadar kolay yayildigini, hastalik tablosunu, asilarin bagisiklik saglama düzeyini, teshis, tedavi ve koruma tedbirlerinin basarisini etkiledigine isaret ediyor.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un bugüne dek ortaya çikan mutasyonlari içinde 4'ünü "endise verici", 8'ini "izlenmesi gereken" varyant olarak tanimlamisti.

"Endise Verici Varyant" olarak belirlenen 4 varyanta Alfa, Beta, Gamma ve Delta; "Izlenmesi Gereken Varyant" olarak kategorize edilen 8 varyanta ise Epsilon (2 varyant), Zeta, Eta, Teta, Iota, Kappa ve Lambda adlari verilmisti.

Örgüt, "Endise Verici Varyant" olarak tanimladigi mutasyonlarin, "virüsün bulasiciligini ve yayilma riskini artirabildigi, öldürücülügünü veya hastalik belirtilerini degistirebildigi, önleme ve kontrol tedbirlerinin etkinligini azaltabildigi" uyarisini yapmisti.

Kaynak: AA